Koyunlarda flushing. Aşım dönemi öncesi, zayıf kondisyonlu koyunlara yem desteği verilmesine ‘’flushing’’ denir. Flushing ile koyunun yumurtalığına destek vermiş oluruz. Bu destek sayesinde yumurtalıkta kaliteli yumurta üretimi gerçekleşir.
Koyunlarda flushing kararı, zamanı ve uygulaması tamamen koyunların kondisyonuna bağlıdır. Normal olarak aşım dönemine 2-3 hafta kala başlar ve 2-3 hafta sonra da devam eder. Fakat koyunların kondisyonları düşükse, yani koyunlar zayıf, çelimsiz bir hâlde iseler başlangıcı daha önce yapmak gerekir.
Flushing için alıştırarak ek yemleme uygulanır. Ek olarak enerji, protein yönünden zenginleştirilmiş yemler verilir. Böylece yumurtalıklarda follikül uyarımı, yumurtaların döl yoluna atılması, sağlıklı, döl tutmaya hazır yumurta üretimi sağlanmış olur. Döl tutma ve oluşan embriyoların rahime tutunma oranı yükselir. Bu uygulama ile sonuçta daha çok kuzu elde edilir. İkizlik oranı yükselir. Kuzuların doğum ağırlıkları artar.
Koyunlarda Flushing, dünyada %10-20 oranında daha fazla yavru elde etmek için kullanılan bir yöntemdir. Flushing uygulamasındaki yem destekleri koyunların kondisyonlarına göre değişiklik gösterir. Örneğin; kondisyon durumuna göre bazı sürülerdeki koyunlara günde 250-450 gr tane ilavesi (arpa kırması) yeterli olabilir.
Kondisyonu iyice düşük sürülerde kaliteli yonca, arpa, melas, soya fasulyesi küspesinden oluşan destekler verilmesi gerekir. Ayrıca bu dönem içerisinde dişilere ve erkeklere vitamin A, vitamin E, Fosfor, Selenyum, Bakır, İyot, Mangan ve Çinko destekleri verilirse gebelik oranı ve kuzu sayısı artar.
Ek yemlemenin gereği kadar ve alıştırarak, asidoza yol açmayacak şekilde yapılmasına, alınacak sonuçların ekonomisine dikkat edilmelidir.
Gereğinden fazla yapılması ve uzun sürmesi bazen ekonomik olmayabilir.
Doğru zaman ve doğru miktar için kondisyonun doğru belirlenmesi gerekir.