Ketojezik

Veteriner Non-steroid Antienflamatuar, Analjezik ve Antipiretik

Ketojezik

Ketojezik

Ketojezik

Ketojezik Enjeksiyonluk Çözelti

Non-steroid Antienflamatuar, Analjezik ve Antipiretik

BİLEŞİMİ

Ketojezik renksiz, berrak ve steril bir çözelti olup, her ml’sinde 100 mg ketoprofen içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Ketoprofen, arilpropiyonik asit grubuna bağlı non-steroid antienflamatuar, analjezik, antipiretik, antiendotoksik ve antibradikinin etkili bir maddedir. Ketoprofenin antienflamatuar etkisi, siklooksijenaz (COX) enzimlerinin baskılanması yoluyla yangılı dokuda prostaglandinlerin sentezini engellemesi sonucunda meydana gelir. Ketoprofen hem siklooksijenaz hem de lipooksijenaz yolunu inhibe eder. Siklooksijenaz inhibisyonu ile araşidonik asitten vazoaktif, enflamatuar, piretik etkili ve trombosit agregasyonunu sağlayan tromboksan A2, prostaglandin ve prostasiklinlerin oluşumunu engeller. Lipooksijenaz inhibisyonu ile de vasküler permeabiliteyi artıran, lökositler üzerindeki şemotaktik özelliğinden dolayı enflamatuar etkili olan lökotrienlerin oluşumunu engeller.

Ketoprofen kas içi uygulanmasından sonra uygulama yerinden kolay ve iyi emilir. Kas içi uygulamadan yaklaşık 2 saat sonra kas-iskelet sisteminde antienflamatuar etkisini gösterir ve yaklaşık 12 saat sonra maksimum plazma seviyesine ulaşır. Atlarda damar içi uygulamadan 15 dakika sonra analjezik etkisi oluşur ve ilerleyen saatlerde artarak devam eder. %99 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Plazma yarı ömrü 2 saattir. Biyoyararlanımı % 85 – 100’dür. Karaciğerde glukuronik asitle birleştirildikten sonra büyük ölçüde (%90) ilk 24 saat içinde idrarla atılır. Atlarda, uygulamadan 10 gün sonra idrarda ketoprofen ve metabolitleri görülebilir (analitik duyarlılık 50 ng/ml).

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Ketojezik Enjeksiyonluk Çözelti; sığır ve atlarda antienflamatuar, analjezik ve antipiretik amaçla tendo, iskelet-kas sistemi ağrıları, yangılı durumları ve romatizmal bozukluklarında, aseptik eklem yangılarında (atlarda travmatik artritis – sinovitis, tendinitis, osteokondritis dissekans, osselets, laminitis, yumuşak doku şişlikleri, operasyon sonrası yangılarında ve çeşitli sebeplere bağlı kolik vakalarında ağrının azaltılmasında, aynı zamanda uveitis, keratitis ve travmatik kornea ülserasyonu gibi oküler enflamasyonların tedavisi için de), yüksek ateş ile birlikte seyreden solunum sistemi enfeksiyonları ve diğer ateşli hastalıklarda, antibakteriyel tedaviye yardımcı olarak, endotoksik şoklarda akut yangının giderilmesi amacıyla, kolibasilloz, pnömoni ve kronik obstrüktif solunum sistemi hastalıklarıyla ilgili akut enflamasyonların kontrolü, akut sığır pulmoner amfizemi (fog fever), akut mastitis, meme ödemi tedavilerinde ek olarak, sindirim sistemi bozukluklarından kaynaklanan ağrı ve sancılarda kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Ketojezik Enjeksiyonluk Çözelti; sığır ve atlara kas içi (İM) ve yavaş damar içi (İV) yol ile uygulanır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, ketoprofenin genel farmakolojik dozu atlarda 2.2 mg/kg c.a. ve sığırlarda 3 mg/kg c.a.’dır. Tedavi, belirtilerin ortadan kalkmasından sonraki güne kadar devam etmelidir. Uygulanacak pratik doz tablodaki gibidir.

 

 Hayvan türü Uygulanacak pratik doz
At 10 ml / 450 kg c.a.
Sığır 3 ml / 100 kg c.a.

 

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Antibiyotik tedavisiyle kombine bir şekilde uygulanarak tedavi etkisi artırılabilir.

Ketoprofenin antibradikinin aktivitesine bağlı olarak bronkospazmlara karşı etkili olması, solunum sistemi hastalıklarının tedavisindeki önemini artırmaktadır.

Süt ineklerinde mastitise karşı antibiyotik tedavisiyle birlikte uygulandığında iyileşme oranını yükseltmektedir.

Prostaglandin sentezini engellediğinden, operasyon sonrası kullanımında kanama eğiliminin artması söz konusudur. Bu nedenle, operasyon sonrası kanamaların durdurulması yönünde önlemler alınmalıdır. Bu amaçla vitamin K1 enjeksiyonu yapılabilir.

Yarış atları son uygulamadan sonra 15 gün geçmeden yarıştırılmamalıdır.

Damar içi uygulamalar vücut sıcaklığında ve yavaş yapılmalıdır.

6 haftalıktan küçük hayvanlarda güvenliği kanıtlanmadığından kullanılması risklidir. Uygulanması halinde hayvanlar dikkatle gözlem altında tutulmalıdır.

Hipotansif, hipovolemik ve dehidre hayvanlarda renal toksisiteyi artırma riski bulunmaktadır.

Gebelikte kullanım: Sığırlarda tavsiye edilen kullanım şeklinde gebeler için güvenlidir. Atlarda gebelik ve fertilite üzerine etkileri açıklığa kavuşmadığından gebe kısraklara uygulanması risklidir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Enjeksiyon alanında geçici bir irritasyona neden olabilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Ketoprofen diüretikler, antikoagulan ilaçlar, nefrotoksik ilaçlar ve diğer non-steroid antienflamatuar ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır. Varfarin, fenilbutazon ve heparin ile birlikte kullanılmamalıdır. Ayrıca, uygulamadan sonraki 24 saat içinde diğer non-steroid antienflamatuar ilaçlar verilmemelidir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Sığır ve atlarda, önerilen dozun 5 katı ve 2 – 3 kat uzun süre kullanımında belirgin bir yan etki görülmemiştir. Doz aşımında renal bozukluk belirtileri ve uyuşukluk gözlenebilir. Bilinen bir antidotu yoktur.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığırlar damar içi uygulamadan sonra 1 gün süreyle, kas içi uygulamadan sonra 4 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben inek sütü için 0 (sıfır) gündür.

KONTRENDİKASYONLARI

Ketoprofene aşırı duyarlılığı bulunan hayvanlarda, kalp, karaciğer ve böbrek yetersizliği bulunan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deriye ve göze temas ettirmeyiniz. Teması halinde derinizi, ellerinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. İlk dozun çekilmesinden itibaren ilaç 28 gün içinde tüketilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 13.09.2017

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 31.12.2007 – 019/0054

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version