Free-Range tavuk yetiştiriciliği, Dünya nüfusunun hızla artışı ve beraberinde getirdiği gıda yetersizliği problemi insanlığı daha ekonomik ve aynı zamanda daha hızlı üretim yollarına teşvik etmiştir. Bu bağlamda gıda üretiminde en karlı ve ekonomik üretim yöntemlerinden biri olan tavuk yetiştiriciliği, Dünya’da ve aynı zamanda ülkemizde ivme kazanarak oldukça yüksek seviyelere ulaşmayı başarmıştır.
Bu denli hızlı gelişim gösteren kanatlı üretimi beraberinde üretim koşullarının hayvanlar açısından uygunluğunu ve refah seviyelerinin yeterliliğini tartışılır hale getirmiştir. Günümüz bilim dünyasının da geleneksel olana kıyasla refah unsurlarına daha da dikkatli yaklaştığını ve parantez içerisinde popüler çalışma alanlarına dahil ettiğini görmek mümkün olacaktır. Refah konusu denilince de en doğru yaklaşımı gerekli mevzuatlar ve bilimsel araştırmalar ile sürdürmenin en doğru yaklaşım olduğu tartışılmaz bir gerçektir.
Kanatlı yumurta üretim sistemleri değerlendirildiğinde en ekonomik ve yüksek kapasiteli üretim metodunun kafesli yetiştiricilik sistemi ile gerçekleştirildiği ancak bu sistemlerin hayvan hakları açısından uygunluğu tartışmaları nedeniyle, üreticileri alternatif sistem arayışı içine sürüklemiştir. Bu alternatif sistemler içerisinde dikkat çeken Free-Range sistemi tavukların fizyolojik ve mental içgüdülerini rahatlıkla ortaya koyabildiği sistemler olup, yüksek maliyetler sebebiyle üreticileri kuşkuya sürüklemektedir. İlgili sistemde tavuklar rahat ve serbestçe gezebilmekte, sosyal gruplar oluşturabilmekte, eşinme, gagalama ve toz banyosu gibi içgüdüsel aktiviteleri ortaya koyabilmektedir. Bunların yanında hayvan kontrol imkanlarının düşmesi, yem tüketiminde artışlar ve kilo kazanımında yavaşlamalar bu sistemin olumsuz yönleri arasında gösterilebilmektedir.