Enrolen %10
Enrolen %10 Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ:
Enrolen %10 Enjeksiyonluk Çözelti; berrak, sarımsı renkli, kokusuz, akışkan bir çözelti olup her ml’sinde 100 mg enrofloksasin içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Florokinolon gurubunda yer alan Enrofloksasin, Gram-pozitif ve Gram-negatif bakteriler ile mikoplazmaları kapsayan geniş etki spektrumuna sahip bir antibakteriyeldir. Düşük konsantrasyonlarda dahi bakterisid etkili olan Enrofloksasin, iyi bir dağılım profili, yüksek biyoyararlılık ve uzun serum yarılanma ömrü gibi özelliklere sahiptir. Enrofloksasin, bakterilerde DNA giraz enziminin fonksiyonunu engelleyerek DNA replikasyonunu önler. Başlıca duyarlı bakteriler; E.coli, Salmonella sp., Enterobacter sp., Serratia sp., Proteus sp.,Klebsiella sp., Shigella sp., Yersinia sp., Morexella sp., Acinobacter sp., Actinobacillus sp., Pasteurella sp., Leptospira sp., Campylobacter sp., Citrobacter sp., Haemophilus sp., Ehrlichia sp., Coxiella brunetti, metisiline ve gentamisine dirençli olanlar da dahil Staphylococcus sp., penisiline dirençli olanlarda dahil N.gonorrhoeae, N. meningiditis, Corynebacterium sp., Chlamydia sp., V.cholerae, Mycoplasma sp.’dir. Strep. Suis, Strep. agalactia, Strep. dysgalactia, Strep. zooepidemicus, R.equi, Mycobacterium sp. orta derecede duyarlılık gösterir. Anaerobik kokların çoğu, Clostridium sp., Bacteroides sp., ve Ps. maltophila kinolonlara genellikle az duyarlı veya dirençlidir. Parenteral yolla uygulanan Enrolen %10 Enjeksiyonluk Çözelti ‘nin emilmesini hızlı bir dağılım ve yavaş bir eliminasyon fazı izler. Uygulanmasından sonra 1 saat gibi kısa bir süre içinde maksimum plazma düzeyine erişir. Dokularda oluşan konsantrasyonları serumdaki düzeyin birkaç katına ulaşmakta ve etkin düzeyini 12-24 saat boyunca korumaktadır. Proteinlere bağlanma oranı sığırlarda %36 – 45, atlarda %22’dir. Sığırlarda atılma yarı ömrü ( t 1/2ß ) damariçi uygulamada 2,7 saat, koyunlarda 3,87 saattir. Maksimum kan konsantrasyonu (C max) koyunlarda 1,94 µg/ml, sığırlarda 2,8 µg/ml’dir.
KULLANIM SAHASI/ ENDİKASYONLAR:
Sığır ve koyunlarda enrofloksasine duyarlı gram negatif, gram pozitif bakteriler ile Mycoplasma’lar tarafından meydana getirilen enfeksiyonların sağıtımında kullanılır.Bu kapsamda Pasteurella haemolytica ve Pasteurella multocida’ dan ileri gelen pneumoniler, pleuropneumonia, enzootik pneumoni gibi solunum sistemi enfeksiyonlarında, kuzu ve oğlaklarda E.coli enfeksiyonlarında (Colibacillosis, Coliseptisemi), sindirim ve ürogenital sistem enfeksiyonlarında, viral enfeksiyonlarla seyreden duyarlı bakterilerin oluşturduğu sekonder enfeksiyonlarda, mastit ve metritlerde lokal uygulamayı destekleyici parenteral sağıtım amacıyla kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU :
Enrolen %10 Enjeksiyonluk Çözelti, parenteral olarak deri altı (SC), kas içi (İM) veya damar içi (İV) yolla uygulanır. Günlük genel enrofloksasin dozu 2,5 mg/kg canlı ağırlıktır. Veteriner Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde genel tedavi süresi 3 gündür. Bu doz komplike solunum yolu enfeksiyonlarında ve Salmonellosis’te iki katına, uygulama süresi ise 5 güne çıkartılabilir. Enrolen %10 Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml/40 kg canlı ağırlık dozda uygulanır. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır.
İSTENMEYEN/YAN ETKİLER
Özellikle hızlı gelişme dönemindeki genç hayvanlarda eklem kıkırdağı bozukluklarına neden olabilir. Kinolonlar nadiren çırpınmalara neden olabilirler. Bu nedenle merkezi sinir sistemi ile ilgili rahatsızlığı olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Siprofloksasin ve enrofloksasin gibi bazı kinolonlar bazen idrar yollarında kristallenmeye yol açabilir. Bu nedenle bu ilaçlar verilirken su kısıtlaması yapılmamalıdır.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Enrofloksasin karaciğerde metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlarla birlikte kullanılması, söz konusu ilaçların farmakokinetiğini etkileyebilir. Kinolonlar teofilin, kumarin türevleri, metil ksantinler ve streroid yapıda olmayan ağrı kesicilerin yarı ömürlerini uzatır. Florokinolonlar ile aminoglikozidler, beta-laktam ilaçlar ve sülfonamidler arasında aynı yönde (sinerjistik); fenikoller, eritromisin, polimiksin, nitrofurantoin ve rifampin arasında aksi yönde (antagonist) etkileşimler vardır.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süreleri (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 14 gün, koyunlar 10 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün ( 8 sağım) inek sütü tüketime sunulmamalıdır. Sütü insan gıdası olarak kullanılan koyunlarda kullanılmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLAR
Karaciğer ve böbrek yetersizliği olanlarda kullanımı kontrendikedir. Atlarda ve damızlık olarak kullanılacak olan genç hayvanlarda kullanılmamalıdır. Gebelikte kullanım: Kinolonların genç hayvanlarda kıkırdak dokuya istenmeyen etkileri nedeniyle gebe hayvanlarda kullanımından kaçınılmalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER:
Deri ve göze teması halinde derinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Kinolonlara duyarlılığı olan kişiler ilaçla temastan kaçınmalıdırlar. Aşırı miktarda ilaca maruz kalınması halinde güneş ışığından korununuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Oda sıcaklığında (15 – 25 ºC ) muhafaza ediniz. Işıktan koruyunuz Raf ömrü; imal tarihinden itibaren 3 yıldır. Açılan flakonlar 28 gün içinde kullanılmalıdır.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kıkırdak dokusuna olan etiksinden dolayı; kedilerde 2 aylık, küçük ırk köpeklerde 8 aylık, orta ırk köpeklerde 12 aylık ve büyük ırk köpeklerde ise 18 aylıktan önce kullanılmaması gerektiği ve 4 misli (20 mg/kg) ve üzeri dozda kedilerde nadiren görme bozuklukları oluşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu ambalajlarda 20, 50,100 ml’ lik ve plastik kutu içerisinde 250 ml’lik amber renkli flakonlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır.(VHR).
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 21.09.2004
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ-NO:02.04.1997 – 8/805
PAZARLAMA İZİN SAHİBİ:
ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
Çınardere Mah. Petek Sk. No:18 Pendik/İSTANBUL
İMAL YERİ: ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi 2. Kısım 10. Cadde No:7 TOKAT