Arı Hakkında Gerçekler
Dünya çapında 20.000’den fazla farklı arı türü vardır ve yalnızca ABD’de 4.000’den fazla arı türü vardır. Arılar, Avrupa’daki ormanlardan Afrika’daki çöllere, hatta Kuzey Kutup Dairesi’ne kadar dünyanın her türlü ikliminde bulunur.
Dünya çapında tüm arı popülasyonları azalmaktadır ve azalma eğrisi endişe vericidir. Zararlılar, hastalıklar, virüsler, monokültürler ve küfler gibi birçok faktörün her birinin kendi etkileri vardır, ancak ne yazık ki çoğu zaman birbirlerinin etkilerini yoğunlaştırırlar. Son on yılda, birden fazla rapor, ABD ve Avrupa’daki arı kovanlarının en az %30, bazen daha yüksek kovan kayıplarına maruz kaldığını belirtti.
Yabani yerli arılar da yok oluyor. Örneğin, Kuzey Wisconsin’de 1990’ların ortalarında en bol bulunan yaban arısı Sarı Bantlı Yaban Arısı’ydı. Bununla birlikte, 2000’lerde tür, yaban arısı popülasyonunun %1’ini bile oluşturmuyordu. Aslında, ABD’deki dört yabani arı türünden biri yok olma riskiyle karşı karşıya.
Paslı Yamalı Yaban Arısı, sadece son yirmi yılda %87 oranında düştükten sonra, ABD Balık ve Yaban Hayatı Hizmetleri tarafından yakın zamanda ABD’nin nesli tükenmekte olan türler listesine eklendi.
Arıları Neden Korumamız Gerekiyor
Ekosistemdeki Rolü: Arılar kilit bir türdür, bundan dolayıdır ki arılar ölürse çoğu yaşam sona erer. Doğada, insan ve insan dışı çeşitli hayvanlar hayatta kalmak için arılara bağımlıdır, çünkü besin kaynaklarının var oluşu böceklerin tozlaşmasına dayanır. Tozlaşma, böcekler ve kuşlar da dahil olmak üzere tüm hayvanlar için doğal yaşam alanlarını oluşturan çiçeklerin büyümesini de sağlar. Son olarak, arıların kendileri ve ürettikleri bal birçok hayvan için besin kaynağıdır.
Ekosistem Hizmetleri: Arı popülasyonları azalmaya devam ederken, birkaç önemli ürün için arı tozlaşması gerekli olduğundan gıda ürünleri üretimi de azalacaktır. Arılar, yalnızca ABD’de tarımsal üretimin %35’inin ve ticari olarak yetiştirilen yaklaşık 90 farklı gıda ürününün tozlaşmasından sorumludur.
Ekonomik Katkı: Arılar tarafından tozlanan küresel mahsul üretimi 577 milyar dolar değerindedir.
Sadece tozlaşma sayesinde arılar, Amerikalılar tarafından tüketilen gıdanın üçte birini oluşturan ABD tarım endüstrisine 24 milyar dolar katkıda bulunuyor.
Arı İçin Tehditler
Pestisit Kullanımı: Birçok pestisit ve herbisite maruz kalmak ya arıları doğrudan öldürebilir ya da bir arı kolonisinin sağlığına ciddi şekilde zarar verebilirler. Bazı pestisitlerin arılar üzerindeki zararlı etkisi nedeniyle, Avrupa Birliği arılara zarar veren pestisitleri yasakladı ve diğer ülkelere benzer yasalar çıkarmaları için dünya genelinde baskı arttırmaktadır.
İklim Değişikliği: İklim değişikliğiyle ilgili birçok faktör, bitki örtüsündeki değişiklikler ve artan sıcaklıklar, arıların yaşam alanlarını tahrip ederek veya birçok arı türü için yaşanmaz koşullar yaratarakonları olumsuz yönde etkiler. Örneğin, bahar çiçekleri mevsimde daha erken çiçek açar ve arının polenle beslenme şansını büyük ölçüde azaltır.
Habitat Kaybı: Arazi kullanımı değişiklikleri, habitat parçalanması ve biyolojik çeşitliliğin kaybı, arılar için yiyecek arama fırsatlarının eksikliğine neden olur. Sanayileşmenin sürekli arttığı dünyamızda arılar da tüm diğer hayvanlar gibi yaşam alanlarını kaybetmektedir. Doğal yaşam alanları yollara, betona dönüşmektedir. Bu durum, arıları yaşam alanlarından uzaklaştırmak zorunda kalır ve konu yiyecek arama ve çiftleşme olduğunda çok büyük zarar görürler ve bu da çok fazla arının kaybına yol açar.
Tarım Hizmetleri:Monokültür çiftçilik veya geniş bir alana sadece bir ürün ekme, bitki biyoçeşitliliğinde bir kayba neden olur. Tozlaşacak veya beslenecek çeşitli bitkiler olmadan, arıların kolonilerini ve genel olarak ekosistemi sürdürme yetenekleri engellenir. Arılar için kaynakların çeşitli olması çok önemlidir.
Biz Neler Yapabiliriz?
Yurtdışı araştırmaları baz alınarak yazılmış bir yazı olmasına rağmen durum bizim ve ülkemiz açısından farklı değildir.
Bu nedenle bireysel olarak bizlerin yapabileceği en temel şey ülkemizin iklim kriziyle mücadelede atacağı adımlara destek olmak, bireysel olarak gereklilikleri yerine getirmenin yanı sıra imkan dahilinde projeler üretmek. Tarım faaliyetlerini düzenleyen yasalar çıkarılmasını ısrarla talep etmek ve doğal tarım yöntemleriyle üretilmiş gıdalar satın alarak çiftçiyi doğal tarıma teşvik etmek.
Balkon ve bahçelerimizde arıların sevdiği bitkiler yetiştirerek, su bulundurarak bölgesel olarak arıların hayatta kalmasına katkıda bulunabiliriz.
Son olarak ise, yemek kokuları ya da diğer kokular için yanımıza gelen arıları uzaklaştırmak isterken zarar vermemeliyiz. Onların tabiatında bize zarar vermek yoktur. Çoğunlukla sıkmış olduğumuz çiçekli parfüm kokuları kafalarını karıştırır ve üzerimize konarlar, bitki zannedip iğne batırma sebepleri de budur kimi zaman. Unutmayın ki bir arı bizi sokarsa derimiz onun iğnesine kalın geleceğinden iğnesini derimizde bırakmak zorundadır ve iğnesini bırakırken bununla beraber bütün iç organları da çıkar ve arı birkaç dakika içinde ölür.
Kaynaklar
www.earthday.org
https://wwf.org/