Tavşanlarda Uyuz Hastalığı

Tavşanlarda Uyuz Hastalığı

Tavşanlarda Uyuz Hastalığı

Tavşanlarda uyuz hastalığı hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Tavşanlarda özellikle kulakta uyuz çok yaygın olarak görülmektedir. Klinik olarak belirtileri dış kulak veya kulak kanalında kahverengi yara kabuğu bulunmasıdır. Hastalık çok uzun süreli olarak görülmektedir. Kulağın içinden akıntı gelebilir. Klinik semptomların erken teşhis edilmesinde tedavi daha başarılı olmaktadır.

Tavşanlarda Uyuz Hastalığı Klinik Semptomları

Tavşanlarda görülen uyuz hastalığında klinik belirti olarak kulakta daha yaygın olarak görülmektedir. Derideki uyuz daha az yaygındır. Genellikle dudakların kenarlarında başlayan ilk belirtiler gözlere doğru ilerler sonra bütün başa ve ön ayaklara yayılır. Deri kurur, açık kısımları ve deride döküntüler başlar, sonuçta kıllar dökülür. Kılların dökülen bölgelerde hafif kaşınmaya bağlı olarak kızarmış bölgeler oluşabilmektedir. Tedaviye başlanmayan uyuz enfeksiyonlarında vücut kılları zaman geçtikçe dökülür ve tüm deri üzerinde yaralanmalar oluşabilir.

Teşhis

Teşhis zor olabilir ve görsel inceleme her zaman bu uyuz etkenlerin varlığını doğrulamak için yeterli değildir. Tespit yöntemleri arasında bant yöntemi, deride kazıma veya filtre kağıdındaki vakum aspirasyon yöntemi bulunur. Kazıma veya aspirasyon örnekleri mikroskop camına yayılmalı, KOH içinde çözülmüş ve mikroskop altında incelenmelidir. KOH içinde çözülebilir ve yumurta varlığı için mikroskop altında incelenebilir. İlk örnekte akar yoksa, vücuttaki diğer yerler de kontrol edilmelidir. Oyma akarlarının varlığından şüpheleniliyorsa, ancak derin bir cilt kazımasından sonra bulunamamışsa, akar istilasından şüphelenilen alanda bir biyopsi yapılması tavsiye edilmektedir. Teşhis kesinleştiği zaman tedaviye geçilebilir.

Uyuz Hastalığı Tedavi Yolları ve Sağaltım

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Kulağa lokal olarak uygulanan insektisidler (örneğin malathion, DDT, Lindane) etkili olabilir ancak insan ve hayvan sağlığı açısından doz ve süre çok iyi ayarlanmalıdır. Gliserin, iyotlu yağ veya kreolin de aynı amaçla kullanılabilmektedir. Tabi günümüzde bu ilaçlar özellikle DDT kanserojen madde içerdiğinden dolayı kaldırıldı. Tavşanlarda uyuz hastalığının tedavisinde ivermectin grubu ilaçlar kullanılmaktadır. Özellikle son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarda doramectin iyi sonuç alındığı bilinmektedir.

Tedavide zarar gören kulağın tamamına uygulama yapılmalıdır. Tavşanlar bu ilaçlar kullanılırken tek olarak barındırılmalıdır.

Tedavi süresince yerde yetiştirmede altlık sık sık değiştirilmelidir. Hijyen konusunda son derece hassas olunmalıdır.

Exit mobile version