Sulfamid-T
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Hafif kahverengimsi, berrak çözelti her ml’de; 40 mg Trimetoprim 200 mg Sülfadoksin içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
Trimetoprim ve sülfadoksin sinerjistik etkili bir kombinasyonda bakterilerin folik asit metabolizmasını art arda bloke etmesi esasına dayanarak etkili olur. Sülfadoksin kimyasal yapı olarak PABA’ya benzerlik gösterir. Bakterinin normal metabolik işlevleri sırasında PABA yerine geçerek bakteri metabolizmasını inhibe eder. Bakteri için hayati önemi olan folik asit sentezini durdurur. Sülfadoksine duyarlı bakterilerin dışarıdan folik asit alıp kullanmaları da mümkün değildir. Trimetoprim ise bakteriyel bazdaki bir başka basamakta folik asit sentezini engelleyerek bakteri gelişmesinin inhibisyonunda görev alır.
Sülfadoksin-Trimetoprim kombinasyonuna duyarlı bakteriler:
- Gram pozitif aeroblar: Staphylococcus aureus, Streptococcus spp., Actinomyces spp., Corynebacterium spp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix rhusiopathie. Gram negatif aeroplar: Actinobacillus spp., Bordetella spp., Enterobacteriacea (E.coli, Klebsiella spp., Proteus spp., Salmonella spp., Yersinia spp.), Haemophilus spp., Pasteurella spp.
- Anaeroblar: Actinomyces spp., Bacteroides spp., Fusobacterium spp., bazı Clostridium spp., Chlamydia spp.,
- Bazı Mycobacterium spp. ve bazı Nocardia spp. orta derecede duyarlıdır.
- Rickettsia spp., Leptospira spp., Pseudomonas aeruginosa, Mycoplasma spp. dirençlidir.
Trimetoprim ve sülfadoksinin her ikisi de enjeksiyon yerinden hızla emilerek dokulara ve vücut sıvılarına yüksek oranda geçer. Maksimal kan konsantrasyonuna 1-8 saat içinde ulaşılır. Eliminasyon yarı ömrü sülfadoksinin 7-16 saat, trimetoprimin ise 0,5-3,0 saat arasındadır. Tüm dokulara dağılırlar ve genel olarak idrarla vücudu terk ederler.
KULLANIM SAHASI
Sulfamid-T, Sığır, koyun, keçi, at, köpek ve kedilerde; sülfadoksin ve trimetoprim kombinasyonuna duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu solunum sistemi, sindirim sistemi, ürogenital sistem, deri ve eklemlerin enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
Sulfamid-T KULLANILIŞI VE DOZU
Kas içi, deri altı ve yavaş damar içi yollarla uygulanabilir. 1 ml / 10-15 kg canlı ağırlığa günde bir enjeksiyon şeklinde uygulanır. Tek enjeksiyonluk uygulama bazı klinik olgularda yeterli olabilmektedir, ancak hastalığın seyrine göre ve nüksetmemesi bakımından 48 saat içinde ikinci bir enjeksiyon yapılması önerilmektedir. Damar içi enjeksiyon yavaş ve vücut ısısında yapılmalıdır. Uygulamada asepsi şartlarına uyulmalıdır. Enjektör ve iğnenin asepsisi için alkol ve diğer dezenfektanlar kullanılmamalıdır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Sülfonamidlerin, dehidrasyon hallerinde ve asidik idrar ortamında nefrotoksik etkiler (kristalüri, tübüler obstrüksiyon, hematüri vb.) meydana getirebilecekleri dikkate alınarak; tedavi sırasında hayvanların susuz kalmamasına dikkat edilmelidir.
Gebelikte kullanım: Sülfonamid-diaminopirimidin karışımları plasentayı geçerler. Gebe köpeklerde tedavi dozlarında yan etkisi görülmemiştir. Gebe atlarda güvenliliği çalışılmamıştır. Tavsiye edilen dozlarda aygırlarda spermatogenez üzerinde fark edilebilir bir değişiklik görülmemiştir. Gebe rat ve farelerde çok yüksek dozlarda teratojenik etki belirlenmiştir.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Sulfamid-T, hastalarda folik asit noksanlığı halinde sağaltım güvenliği daralır. Bu durumda trombosit, alyuvar sayısında azalma ve megablast sayısında artış görülür. Köpeklerde uzun süreli kullanımı keratokonjunktivitis sikka’ya yol açabilir. Özellikle Doberman-Pinscher köpek ırkları olmak üzere tüm köpeklerde, kan tablosunda bozulma, non-septik poliartrit ve deride döküntülerle karakterize idiyosinkratik zehirlenmelere neden olabilirler. Ayrıca sürgün, kusma, Steven Johnson Sendromu, sarılık, anemi, pıhtılaşma bozukluğu, granülosit sayısında azalma, sulfhemoglobinemi gibi istenmeyen etkileri vardır. Nadiren de olsa damar içi uygulamayı takiben atlarda respiratorik ve kardiyak şok meydana gelebilir. Bu sebeple ürün vücut ısısında olmalı ve mümkün olduğu kadar yavaş yapılmalıdır.
Hematopoetik sistem ve böbrekler üzerine toksik etkileri vardır. Yeni doğan hayvanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımları hepatotoksisiteye ve hipotiroidizme yol açabilir. Tüm türlerde üriner sistemde kristal şekillenmesine neden olabilirler. Bu nedenle şiddetli dehidre hayvanlarda kullanımı esnasında bu husus göz önüne alınmalıdır. Böbreklere yönelik etkileri hafifletmek için hastanın hidrasyonunun sağlıklı olması sağlanmalı, gerekli hallerde idrarın alkalileştirilmesi yoluna başvurulmalıdır.
Sulfamid-T İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diüretiklerle beraber veya onları takiben kullanılmaları durumunda trombosit sayısında ciddi azalma yapabilirler. Bu durum bilhassa kalp yetmezliği olan hastalar için önemlidir ve ölüme neden olabilir. Sülfonamidler kendilerinin yapısal analogu olan para-aminobenzoik asit (PABA) ve yapılarında PABA çekirdeği bulunan prokain, benzokain, butokain gibi lokal anastezikler ile prokain penisilin G ile birlikte antagonizma oluşturabileceğinden birlikte kullanılmamalıdır. Nikotinamid, folik asit, kolin gibi B vitaminleri ile bunların ön maddeleri olan glutamik asit ve metiyonin gibi amino asitler, pürinler, timidin ve serin de antagonist etki gösterebileceğinden sülfonamidlerle birlikte kullanılmamalıdır. Jelatin, albümin, pepton ve serum proteinleri sülfonamidlerin etkisini engellediklerinden beraber kullanılmamalıdır. Yardımcı enzimler, glikoz ve sublime de sülfonamidlere antagonist etkili olduğundan birlikte kullanılmamalıdır. Alfa-2 reseptör agonistleri ile beraber kullanım durumunda öldürücü olabilecek kardiyak aritmi oluşabilir. Bu nedenle Alfa -2 agonistleri ile sedasyonu sağlanmış atlarda damar içi kullanılmamalıdırlar.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER VE TEDBİRLER
Aşırı doz halinde uyuşukluk, diyare ve akut toksikasyon belirtileri gözlenebilir. Uyuşukluk ve diyare, uygulamanın kesilmesi ile normale döner. Toksikasyon halinde antihistaminikler ve atropin ile müdahale edilmelidir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen koyun, keçi ve sığırlar 14 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen koyun, keçi ve inek sütü tüketime sunulmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLARI
Sülfonamidlere hassasiyet gösteren, şiddetli karaciğer ve böbrek yetmezliği, hematopoetik sistem bozukluğu olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Sulfamid-T, kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
25 0C’nin altında, buzdolabına konmadan ve dondurmadan saklanmalıdır. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
100 ml’lik amber renkli cam şişelerde karton kutu içinde satışa sunulmaktadır.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 07.10.2004
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 19.09.2001 – 10 / 969
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çavuşoğlu Mah. Başkumandan Cad. No:28 Kartal / İstanbul
ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çekirdeksiz Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara