Su kaplumbağaların bakımı, suda yaşayan ve zamanlarının çoğunu suda geçiren kaplumbağalardır. Bu durum onları, zamanlarının çoğunu karada geçiren kaplumbağalar olan kara kaplumbağalardan ayırır.
Birçok farklı su kaplumbağası türü vardır ve her birinin yiyecek, sıcaklık, aydınlatma ve habitat açısından kendi ihtiyaçları farklıdır.
Bununla birlikte, tüm su kaplumbağaları belirli ortak ihtiyaçları vardır.
Su Kaplumbağaların Bakımı İçin İhtiyaç Duydukları
1. Doğru Isı ve Aydınlatma
Hem kuru bir alana hem de yüzebilecekleri kadar temiz suya sahip yeterince büyük bir alana ihtiyaç duyarlar. Yeterli ısısının ve aydınlık bir alanın olmasına dikkat edilmeli, çok sıcak ortamlarda yaşayamazlar çok soğuk ortamlarda kış uykusuna yatarlar.
2. Kaplumbağanızı Besleme
Kaplumbağalar için tam beslenme gereksinimleri türlere göre değişir. Doğru miktarda doğru besinler ile beslemelisiniz. Ancak herhangi bir su kaplumbağasını beslemekle ilgili bilmeniz gereken birkaç önemli şey var.
Anlamanız gereken ilk şey, su kaplumbağalarının yemek için suda olmaları gerektiğidir çünkü yiyeceklerini yıkamak için suya ihtiyaçları vardır. Elinizden yiyecek alsalar bile, yutmak için yine de koşarlar veya suya atlarlar.
Birçok bakıcı, kaplumbağaların yaşadıklarından ayrı bir tankta beslenmesini tavsiye eder. Bu, esas olarak tankı kirletebilecek artıkları önlemek içindir. Bunu genellikle kuru, yüzen yiyeceklerle yapmayın çünkü artıkları bir ağ ile toplamak yeterince kolay. Ayrıca, bazen tankta balıklar olduğunda artıkları topluyorlar. Ancak kaplumbağalara ağla toplaması zor olan pis yiyecekler verdiğinizde onları ayrı bir tankta besleyebilirsiniz.
Anlamanız gereken ikinci şey, evcil kaplumbağanıza köpek maması, öğle yemeği eti, pizza ve benzerlerini besinleri vermememiz gerektiğidir.
Su Kaplumbağaların bakımı için özel beslenme ihtiyaçları vardır ve yediklerinin çoğu bu ihtiyaçları karşılamak için tasarlanmış kaplumbağa yemi olmalıdır. Sahiplerinin beslediği hemen hemen her şeyi yemeleri muhtemel olsa da, yalnızca uygun bir diyet onları sağlıklı tutacaktır.
Kaplumbağanızın diyetinin büyük kısmı kaplumbağalar için özel olarak yapılmış yiyecekler olmalıdır. Özel şirketler tarafından yapılan kaplumbağa maması eksiksiz, dengeli beslenme sağlar ve kaplumbağanızın diyetinin büyük bir parçası olmalıdır.
Ancak hiç bir kaplumbağa her zaman aynı şeyleri yemek istemez, bu yüzden zaman zaman kaplumbağa ödüllerinizi beslemenizde bir sakınca yoktur. Ayrıca yukarıda bahsedilen yiyeceklerden birkaçını satın alabilir ve bunları değiştirerek kaplumbağanızın her gün aynı yemeği yemekten sıkılmamasını sağlayabilirsiniz.
Kaplumbağanızın türüne ve gelişim aşamasına bağlı olarak, balık, tuzlu su karidesi, ufalanmış katı yumurta sarısı, mysis karidesi, solucan veya kan kurdu gibi özel ikramlardan hoşlanabilirler; veya marul, escarole, elma, muz ve kavun gibi bitkisel gıdalar. Yine de tanka bütün bir meyve atmayın, onları küçük parçalar halinde verin. Kaplumbağanızın beğenip beğenmediğini görmek için küçük küçük yeni yiyecekler verin ve onları kaplumbağanın birkaç dakika içinde yiyeceğinden daha fazla beslemeyin.
2.1. Kaplumbağanızı Ne Sıklıkta ve Ne Kadar Beslemelisiniz?
Bu soru hakkında çok farklı görüşler var.
Yavru kaplumbağaların (bir yaşına kadar) günde bir kez, genç yetişkin kaplumbağaların gün aşırı, daha büyük kaplumbağaların ise tankta onlar için yenilebilir bitkiler varsa günde bir beslenmesi gerekir. Arada atıştırmalık verilebilir.
Diğerleri, her yaştan kaplumbağayı her gün beslemenin uygun olduğuna, ancak onları daha küçük porsiyonlarla beslemeniz gerektiğine inanıyor ve bazıları da kaplumbağaların 15 veya 20 dakikada yiyebilecekleri kadar beslenmesi gerektiğine inanıyor.
Ancak tüm bakıcılar, kaplumbağanızı aşırı beslemenin yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri olduğu konusunda hemfikirdir. Kaplumbağalar tıpkı insanlar gibi aşırı kilolu olabilir ve bu onlar için iyi değildir.
Aslında bir kaplumbağa hobisi olarak öğrenmeniz gereken şeylerden biri de kaplumbağanızın yemek için yalvarmasını nasıl görmezden geleceğinizdir. Bu kulağa acımasız gelebilir, ancak kaplumbağalar, tankın yanından geçtiğinizi her gördüklerinde yiyecek için dilenmeyi çabucak öğrenen çok zeki hayvanlardır. Ancak aşırı yemek, kaplumbağalar için her türlü tıbbi soruna neden olabilir, bu yüzden onların dilenciliklerini görmezden gelmeyi ve onları yalnızca onlar için iyi olan yiyecekle beslemeyi öğrenmeliyiz.
Görüyorsunuz, doğada kaplumbağalar “fırsatçı besleyicilerdir“. Bu, yiyecek gördüklerinde, aç olsalar da olmasalar da onu yedikleri anlamına gelir. Bunun nedeni, vahşi doğada kaplumbağaların bir sonraki öğünlerini ne zaman yiyeceklerini bilmemeleridir. Bu nedenle, tekrar yemeleri uzun zaman alırsa diye, ne zaman yiyecek bulabilirlerse yerler.
Bu, vahşi doğada yaşayan kaplumbağalar için sorun değil çünkü aynı zamanda etrafta yüzerek, yırtıcılardan kaçarak ve yiyecek avlayarak çok fazla kalori yakarlar. Sınırlı egzersiz olanaklarına sahip oldukları bir tankta, aşırı beslenirlerse sadece şişmanlarlar.
Evcil kaplumbağaların onları besleyecek bakıcıları vardır. Ancak yine de vahşi doğadaymış gibi davranırlar. Bu yüzden onları sadece ihtiyaçları kadar yiyecekle beslemek bize kalmış.
Kaplumbağamı ne sıklıkla beslemeliyim sorusuna gelirsek eğer, genç kaplumbağalar her gün yemek yer; daha yaşlı kaplumbağalar, her evcil hayvanın kişisel iştahına bağlı olarak günlük veya gün aşırı beslenebilir.
2.2. Vitamin Takviyesi Nasıl Olmalı?
Uygun ısı ve aydınlatmaya sahip, iyi tasarlanmış bir habitatta yaşayan ve beslenmesi büyük ölçüde yüksek kaliteli kaplumbağa yemlerinden oluşan evcil bir kaplumbağa genellikle vitamin takviyesine ihtiyaç duymaz.
Yüksek kaliteli kaplumbağa yemi, sağlıklı bir habitatta bulunan bir kaplumbağanın ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri içermektedir.
Ancak, kaplumbağaların iskelet sistemlerini ve kabuklarını inşa etmek ve korumak için yüksek miktarlarda ihtiyaç duyduğu şey kalsiyumdur.
Kaplumbağaların beslenmesine, yiyeceklerine takviyeler eklenerek kalsiyum eklenebilir.
Hekimden Notu
Ticari bir yem ile beslenen kaplumbağa yemi ile beslenen kaplumbağalarda A vitamini eksikliği görülmez ama su kaplumbağalarında bazen A vitamini eksikliği görülebilir. İlk görünür semptom şişmiş, kabarık gözlerdir. Eksiklik durumunda bir veteriner hekim A vitamini aşısı yapabilir veya kaplumbağalarınıza kendinizin uygulayabileceği kaplumbağalar için göz damlaları kullanabilirsiniz.
2.3. Yeni Başlayanlar İçin Su Kaplumbağası Beslemek
Evinize yeni bir fert katmaya karar verdiyseniz ve tercihinizi su kaplumbağasından yana kullanmak istiyorsanız, bu sevimli aile ferdine narin bir bakım uygulamanız gerektiğini bilmeniz gerekir.
Su kaplumbağası alırken, genel olarak kırmızı yanaklı olarak tabir edilen red eared slider cinsi su kaplumbağalarının satıldığını göreceksiniz. Bu kaplumbağalar, ilk alındığında birkaç cm’lik boyutları ile adeta bebeklerdir.Ancak iyi bir bakımla kaplumbağanızın 25-30 cm’ye kadar büyüdüğünü gözlemlemeniz mümkündür.
Su kaplumbağaları doğal ortamlarında 70 yıl kadar yaşayabilirler ancak ev ortamında bu süre kısalacaktır. Yine de uzun yıllar boyunca ailenizin bu yeni üyesi ile yaşayacağınızı unutmamalısınız.
3. Su Kaplumbağaları Nasıl Bir Akvaryumlarda Sahip Olmalı?
Kaplumbağaların temel ihtiyaçları, yüzebilecekleri alana sahip bir akvaryum ve diledikleri zaman üzerine çıkıp dinlenebilecekleri, vakit geçirebilecekleri kayalardır. Ancak bu kadarı, kaplumbağanızın hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için elbette yeterli olmayacaktır.
Su kaplumbağanızın hasta olmaması için, suyun her zaman ideal bir sıcaklıkta kalması gerekir. Bu sıcaklık ortalama, 25-26 derecedir. Eğer su kaplumbağanızın suyu gereğinden soğuk olursa, hasta olabilir veya kış uykusuna yatabilir. İdeal su sıcaklığını sağlamak için, bir ısıtıcı ve termometre edinerek uygun şekilde akvaryumunuza yerleştirmelisiniz.
Su kaplumbağaların bakımı için bir diğer önemli nokta da kabuklarının sağlığı açısından düzenli olarak kaplumbağalar güneşe çıkarılmalıdır. Günde ortalama 1,5 saat, 15-20 ’şer dakikalık periyotlarla güneşe çıkardığınız kaplumbağalarınızın dilediğinde su içinde olmasına ve fazla kurumamasına özen göstermelisiniz. Kaplumbağalarınızın güneş ışını ihtiyacını karşılamak için, güneşe çıkaramadığınız günlerde kullanmak üzere bir UV lambası edinmelisiniz. Ancak UV lambası kullansanız bile, güneşe her zaman ihtiyaç duyacağınızı bilmeniz gerekir.