Sığırlarda Listeriosis

Listeriosis

Sığırlarda Listeriosis

Sığırlarda Listeriosis

Listeriosis sığırlarda her yaşta ortaya çıkabilen sss bozuklukları, septisemin, abort, erken doğumlar, mastitis ve konjuktivitis ile karakterize bakteriyel bir hastalıktır.

Listeriosis Etiyolojisi ve Epidemiyolojisi

Listeriosisin etkeni Listeria monocytogenes dir. Gram pozitif (+) olup normal olarak bağırsak florasında bunun bir bakteridir. 5 serotipi ve çok sayıda alt tipi vardır. En yaygın olanı 4B serotipidir. Etken toprakta, dışkıda ve kontamine bitkilerde bulunur. Çevre şartlarına karşı çok dayanıklıdır. Nemli toprakta 1 yıl, sığır dışkısında 16 ay, samanda 7 ay, kuru yerlerde ve gübrelerde 2 yıl kadar canlılığı sürdürebilmektedir. Dezenfektanlara karşı duyarlıdır. Listeria monocytogenes bazen sütle bazen de dışkı ile bulaşır.

Listeriosisin zoonoz olduğuna dair kaynaklar vardır. Beslenme yetersizliği, transport, hava alarak ph 5 in üstünde olduğu ve mantarlaşmaya müsait olan mısır ve çayır silajları etkenin üremesine uygun bir ortam sağlar. Morbidite yaklaşık olarak %10 civarındadır. Abort yapan hayvanlar ölmezler. Ancak septisemi ve meningoensefalit formu %100 öldürücüdür. Ensafalit formunda ağız mukozasından N. trigeminus yolu ile olur.

Listeriosisin Klinik Semptomları

Listeriosis sığırlarda vücut direncinin kırıldığı kış aylarında daha çok gözlenir ve klinik olarak 3 formu vardır.

1- Meningoensefalitik Formu;

2- Abort Formu;

3- Septisemik Formu;

Ayırıcı Tanı

Listeriosisin Tedavisi

Listeria etkenleri penisilin G, amoksisilin, sefalotin, eritromisin, vankomisin, rifapisin, gentamisin, kanamisin, trimetropin, sulfisoksazol, kloramfenikol, ampisilin, oksitetrasiklin kullanılabilir. Listeria etkenin duyarlı olduğu antibiyotikler yüksek dozda en az 5-7 gün kullanılır. Konjuktivitis olaylarında göz pomadı kullanılır. Vitamin mineral takviyesi yapılır.

Korunma

Listeriosis görülen yerlerde silaj miktarı azaltılır. Silajın toprakla kontaminasyonu engellenmeli ve hava ile temas eden kısımları yedirilmemelidir. Ülkemizde sığırlar için etkili bir aşısı yoktur.

Exit mobile version