Sığırlarda Kurşun (Pb) Zehirlenmesi

Kurşun (Pb) Zehirlenmesi

Kurşun (Pb) Zehirlenmesi

Kurşun (Pb) Zehirlenmesi

Kurşun (Pb) zehirlenmesi çiftlik veya ahırlarda kurşunlu bileşiklerin alınması veya çevre kirliliği sonucu şekillenir.

Kurşun kaynakları olarak; kurşun içeren madenler ve bu madenleri kullanılan sanayi artıkları, alimunyum sanayi artıkları, boyanmamış maddeler ve boya döküntüleri, çeşitli döküntü artıkları, piller, akümülatörler, kullanılmış motorlu taşıt yağları, gres yağı, muşamba, cam macunu, PVC su boru artıkları, bezir yağı, yaprakları dökmek için kullanılan kurşunlu arsenatlı ilaçlar, çatı kaplama malzemeleri vb.

Ayrıca otoyol kenarlarında bulunan otlar yüksek miktarda kurşun içerir. Sığırlar düğer türlere göre daha duyarlıdırlar. Sığırların yabancı maddeleri yeme eğilimleri, zehirlenme riskini artırmaktadır. En sol gözlenenen inorganik zehirlenmelerin başında gelir. Buzağılarda daha sık görülür. Çoğunlukla buzağılarda akut erginlerde subakut seyreder. Genellikle yaz aylarında karşılaşılır. Morbiditesi %10-30 ‘a çıkabilir. Ölüm oranın %100 ‘dür. Kadminyum ve çinko zehirlenmeleri kurşun zehirlenmesiyle beraber seyredebilir.

Klinik Belirtiler;

Akut;

Subakut;

Ayırıcı Tanı;

Sağaltım;

Sinirsel belirtilere karşı buzağılarda pentobarbital sodyum ve erişkinlerde kloralhidrat veya genel olarak xylazine kullanılabilir. Barsaklarda emilimi engellemek için tuzlu sürgüt, yumurta beyazı ve koyu çay içirilebilir. Yine başlangıçtaki olaylarda rumenotomi yapılarak içerik boşaltılabilir. Spesifik ilacı olan kalsiyum disodyum EDTA %6.6 lık solusyondan günlük 1 mg/kg hesaplanan dozu günde 2-3 sefer verilecek şekilde bölünerek iv yolla 3-5 gün uygulanabilir. Dokularda ki kurşun birikimini önlemek amacı ile B1 Vitamini kullanılmalıdır.

Exit mobile version