Senkrodin

Senkrodin

Senkrodin

Senkrodin

Senkrodin Enjeksiyonluk Çözelti

Sentetik Prostaglandin

BİLEŞİMİ: SENKRODİN, berrak, renksiz veya açık sarı renkte enjeksiyona hazır bir çözeltidir ve beher ml. de; 0.075 mg  d-kloprostenol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: SENKRODİN, prostaglandin  F2 (PGF2) sentetiği olan D-Kloprostenol içeren, enjeksiyona hazır çözeltidir. Kloprostenol molekülünde, ilacın etkili maddesini  luteolitik etkili ve biyolojik olarak aktif olan D-Enantiomer oluşturmaktadır.

Senkrodin, sığırlarda ve atlarda Corpus luteum’un fonksiyonel ve morfolojik regresyonunu (luteolysis) sağlayan kuvvetli luteolitik bir ajandır. Prostaglandinler diğer tüm hormonlardan (prostaglandin-A (PGA) hariç) farklı olarak sistemik değil lokal etkilidirler. Kloprostenol, corpus luteum üzerindeki luteolitik etkisini östrus siklusunun luteinizasyon fazında gösterir. Öncelikle ovaryumdaki luteinik hormon konsantrasyonu ani olarak düşer, daha sonra korpus luteumun progesteron seviyeleri hızla azalır. Ayrıca utero ovaryen venlerde de vazokonstriksiyona bağlı olarak luteolitik etki gerçekleşir. Böylece hipofiz bezi ön lobundan FSH hormonunun salgılanmasını arttırıp yeni bir folikülün oluşması sağlanarak normal bir östrus gerçekleşmiş olur. Kloprostenol, aynı zamanda düz kaslarda kontraksiyona neden olarak myometrial aktiviteyi uyarır.

Prostaglandinler, kas içi uygulama sonrası hızla emilir ve kısa sürede plazmada maksimum konsantrasyona ulaşırlar. Karaciğerde metabolize edilir ve idrarla vücuttan atılırlar. Yarı ömrü çok kısadır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR: SENKRODİN Enjeksiyonluk Çözelti’nin inek ve kısraklarda kullanım alanları aşağıda sıralanmıştır.

İNEKLER;

1)Östrusun indüksiyonu ve senkronizasyonu

Bu yolla et ve süt sığırcılığında kısır inek sayısı en aza indirilir ve sürü genelinde östruslar aynı zamana getirilerek doğumların uygun mevsimde gerçekleştirilmesi ile eşit ağırlıklı ve aynı yaştaki buzağılar elde edilir ve tüm sürü uygulamalarında  (yemleme, bakım, suni tohumlama sağım v.s.) kolaylıklar sağlanır. 11 gün ara ile iki kez Senkrodin uygulanır. İkinci enjeksiyondan sonraki yaklaşık 72. saatte bir ya da 72- 96. saatlerde iki kez olmak üzere suni tohumlama yapılır.

 2) Suböstrus (ineklerin zayıf ve sakin östrus hallerinde): Bakım ve besleme koşullarındaki değişiklikler, genetik yapı, siklus düzensizlikleri ve süt ineklerinde laktasyon döneminde yüksek süt verimi gibi faktörler suböstrusa neden olabilir. Böyle hayvanlar normal bir ovarian siklus takip ettikleri halde östrus belirtilerini ya hiç göstermezler ya da östrus hafif seyreder. Böyle durumdaki inekler, rektal palpasyonla normal corpus luteumun varlığı (siklusun 6.-18. günleri arası) tespit edildikten sonra SENKRODİN ile tedavi edilirler. Senkrodin uygulamasından sonra östrus dikkatle izlenir ve kızgınlık genellikle 48–60 saat içinde görülür. Enjeksiyondan 72–96 saat sonra tohumlama yapılır. Eğer kızgınlık görülmezse ilk enjeksiyondan 11 gün sonra tekrar muayene edilir ve ikinci bir doz uygulanır.

3) Doğumun başlatılması (erken doğum)Çeşitli nedenlere bağlı olarak normal doğumun başlatılması amacıyla sağlıklı bir gebelik periyoduna sahip ineklerde gebeliğin 270’inci gününden sonra Senkrodin uygulanır. Doğum, uygulamadan sonra 30–60 saat içinde gerçekleşir. Uygulamanın yapıldığı tüm hayvanlara ve yavrularına özel bakım ve gözlem gereklidir. Genellikle tüm erken doğumlarda yavru zarlarının atılamaması (sonun düşmemesi) olgularına rastlama ihtimali yüksektir.

4)İstenmeyen normal gebeliğe son verme (düşük/abort oluşturma)

Çok genç veya yetişkin olmayan düvelerin kaza sonucu çiftleşmeleri, istenmeyen bir boğadan gebe kalma veya gebeliği devam ettiremeyecek durumda olan hayvanlarda normal gebeliğe son vermek için Senkrodin uygulamasına başvurulur. İneklerde gebeliğin ilk haftasıyla 150’inci gününe kadar olan süre içinde Senkrodin uygulaması ile gebelik sona erdirilebilir. Çoğu inek 3–5 gün içinde abort yapar. Yapmadıysa 2. bir enjeksiyon uygulanır. Bu uygulama gebeliğin ilk 100 gününe kadar olan dönemde basit ve güvenilir olmasına karşın, 100–150. günler arasında prostaglandinin abort yaptırma özelliği daha az güvenlidir. Bunun nedeni gebeliğin devamı için corpus luteuma olan bağımlılığın azalmasıdır.

5) Problemli gebeliğe son verme

Fötal membranların hidropsu: Amnion ve allantois sıvılarının patolojik nedenlere bağlı olarak birikmesi sonucu ciddi komplikasyonlar meydana gelir ve yavru ölür. Cerrahi drenajın başarılı olamadığı durumlarda tek doz SENKRODİN uygulamasıyla aborta başvurulur. Ne kadar erken müdahale edilirse, başarı şansı da o kadar yüksek olur.

Mumyalaşmış fötüs olgularında: Fötüs öldükten sonra, dehidrasyon ve dejenerasyona bağlı olarak mumyalaşır. Gebeliğin herhangi bir döneminde SENKRODİN enjeksiyonu ile luteolizis başlatılarak mumyalaşmış fötüsun atılması sağlanır. Fötusun vajinadan atılamaması durumunda elle müdahale gerekebilir. Atık olayından sonra normal siklus faaliyeti yeniden başlar.    

6)Ovaryal Disfonksiyonlarda

İlk olarak corpus luteum belirlenir ve Senkrodin enjeksiyonu yapılır. Uygulamayı takip eden ilk östrusta tohumlanır. Ancak östrus görülmezse önce jinekolojik muayene yapılır ve ilk uygulamadan 11 gün sonra enjeksiyon tekrarlanır. Tohumlama enjeksiyonun uygulanmasından 72–96 saat sonra yapılır.

7)Endometritis ve Pyometra

Bazı durumlarda endometritis ilerler ve doğumu takip eden birkaç hafta içinde uterusta genişleme ve içinin irinle dolması ile karakterize olan pyometra gelişir. Pyometrada corpus luteum kalıcı hale gelmiştir ve östrus siklusu bulunmaz. Böyle durumlarda Senkrodin’in tek doz uygulanması yeterli olabilmektedir. İnatçı vakalarda sağaltım 10 gün sonra tekrarlanır. Sağaltımda 72–96 saat sonra tohumlama yapılır.

8)Post-Puerperal Metropati, Gecikmiş Uterus İnvolüsyonu

Tek doz Senkrodin uygulaması yapılır. Gerekli görülürse 1 ml’lik doz bir veya iki defa (24 saat ara ile) uygulanır.

9)Foliküler Kistlerin Kombine Tedavisinde

Prostaglandinler foliküler kistleri etkilemediği için kombine tedavi uygulanır. GnRH veya HCG uygulamasını takiben ovaryumlardan pozitif cevap alınır ve uygulamadan 10 –14 gün sonra Senkrodin enjeksiyonu yapılır.

KISRAKLAR

1)Östrus Senkronizasyonu                                                                                                                              

Sıfat dönemlerinde aygırlardan daha etkin bir şekilde yararlanılması amacıyla 14 gün ara ile iki kez Senkrodin enjeksiyonu uygulanır. İlk uygulamadan sonra dış belirti görülmese de 19. ve 21. günlerde tohumlama yapılır.

2) İnatçı Diöstrusa Son Verme

Gebe olmayan kısraklar özellikle yetiştirme mevsiminin sonlarında düzensiz bir diöstrus dönemine girerler. Bu durum sık sık veya azami olarak bir kızgınlığın izlenmediği anöstrustan ziyade, uzun bir diöstrus safhasıdır. Senkrodin enjeksiyonundan 2–8 gün sonra kızgınlık 8–10 gün sonra da ovülasyon ortaya çıkar.

3) Yalancı Gebeliğe Son Verme Amacıyla

Kısraklar gebe olmadıkları halde bazen gebelik tablosu gösterirler. Böyle durumlarda ovaryum fonksiyonlarının normale dönmesi için Senkrodin uygulaması yapılır.

4) Laktasyon Dönemi Anöstrusun Tedavisi

Siklus aktivitesinin belirlenmesini takiben doğumdan 20–22 gün sonra Senkrodin uygulaması yapılır. Uygulamayı takip eden 2–8 gün içinde östrus ve 6–8 gün içinde de ovülasyon görülür.

 5)Östrus Gerçekleştirilmesi 

Corpus luteum varlığının tespitinden sonra Senkrodin uygulanır. (Progesteron tayini)      

 6)Doğumun Başlatılması (erken doğum)

Doğum gebeliğin 320. gününden sonraki günlerde Senkrodin uygulamasını takiben bir kaç saat içinde meydana gelir.

7)Fötüs Ölümü

Erken dönemdeki fötus ölümlerinde siklus aktivitesinde düzensizlikler görülür. İdeal corpus luteumun tespit edilmesinden sonra Senkrodin uygulanır (Progesteron tayini) ve östrusun başlaması ile tohumlama yapılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU: Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Normal aseptik koşullar sağlanarak, intramuskuler olarak kullanılır. Derinin kirli ve ıslak bölgesine enjekte edilmemelidir. D-kloprostenol’ün farmakolojik dozu sığırlarda;  0.150mg./ total c.a., atlarda;  0.075mg /total c.a. olarak uygulanır.

Pratik doz tablosu

İnekler       2 ml

Kısraklar    1ml

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR:

Düşük oranda da olsa prostaglandinlerin enjeksiyonu sonrası klostridiyal ve diğer enfeksiyonların görüldüğü bildirilmiştir. Bu nedenle hayvanlar enjeksiyon sonrası dikkatle gözlenmeli ve enfeksiyon belirtileri saptanırsa antibiyotik tedavisine başlanılmalıdır. Tek doz prostaglandin enjeksiyonuna sığırlar genellikle tedavinin altıncı gününde cevap verirler. İki kez yapılan prostaglandin enjeksiyonunda ise daha kısa zamanda cevap alınır. Tek tohumlama çift tohumlamaya oranla daha düşük gebelik ve doğum şansı verir. Ovulasyonu takiben 5 gün içinde prostaglandin uygulaması etkili olmaz (4–5 gün refraktör dönem). Enjeksiyon uygulamasının tam yapılamaması, ilacın yağ doku içine enjekte edilmesi veya bir kısım solüsyonun boşa gitmesi istenen sonucun alınamamasında neden olabilir. Prostaglandinler ile yanıt alınmamasının sebebi kısrakların hakiki anöstrusta olmaları veya uteruslarında kist ya da neoplazm benzeri formasyonların varlığı olabilir. İlaç uygulaması sırasında stres yapabilecek, yemleme düzeni, yem takibi ve grup değişikliği gibi faktörlerden kaçınılmalıdır. Eğer suni tohumlama yapılacak ise doğru suni tohumlama tekniğinin uygulanması ve kaliteli tohumun seçilmesi ile daha başarılı olunacaktır. Östrus senkronizasyonu ve başarılı bir siklus denetimi için hayvanlar normal bir siklusa sahip olmalıdır. Rektal muayene, uygulama öncesi gebe ve anöstrus dönemindeki hayvanların tohumlama riskini elimine etmek için çok önemlidir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLER: Kısraklarda vücut ısısında düzensizlikler, sancı ve ishal görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ: Steroid ve non_steroid antienflamatuarlar endojen prostaglandin sentezini inhibe ettiğinden dolayı bu ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT: Yanlışlıkla dozun yüksek uygulandığı durumlarda kalp atımlarında artış ve vücut ısısında yükselme gözlenebilir. Özel bir uygulama gerektirmeden belirtilerin kendiliğinden normale döndüğü bildirilmiştir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR: İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Et ve süt için kalıntı arınma süresi 0 (sıfır) gündür.

KONTRENDİKASYONLAR: SENKRODİN’in damar içi yolla kullanımı kontrendikedir. Solunum rahatsızlıkları veya akut gastro-intestinal hastalıkları olan hayvanlara uygulanmamalıdır. Servikal dilatasyonun gerçekleşmediği durumlarda uterusun yırtılmasına bağlı olarak ölüm görülebileceğinden kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanımı: İstenmeyen gebelikleri sonlandırma ve gebeliğin son döneminde istemli olarak doğumu başlatma durumları dışında gebe hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR: Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.  Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR: PGF2a deriden emilir, bu nedenle hamile olma ihtimali bulunan bayan veteriner hekimlerin derisine ilacın temas etmemesi için dikkatli olmaları tavsiye edilir. Kaza ile ilacın deriye bulaşması halinde hemen su ile yıkanmalıdır. Prostaglandinler insanlarda bronkospazma yol açabilir. Kaza ile inhalasyonu veya enjeksiyonu durumunda doktora başvurulması gerekir (Bronkospazm durumunda isoprenaline veya salbutamol gibi bronkodilatörler inhalasyon yoluyla kullanılır).

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ: Raf ömrü imal tarihinden itibaren 24 aydır. Oda sıcaklığında (15 – 25oC)  ısı ve ışıktan uzakta saklanmalıdır. 

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR: Ambalajı usulüne uygun olarak imha edin.

Tİcari TAKDİM Şeklİ: Karton kutu içerisinde 2, 5, 10 ve 20 ml’lik renksiz cam şişelerde piyasaya sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehaneleri ve polikliniklerinde satılır. (VHR)

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 17.01.2017

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 17.12.2008 – 20/085

PAZARLAMA İZİN SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: DEVA Holding A.Ş. Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Caddesi No:1 Küçükçekmece / İstanbul Tel: 0 212 692 92 92 (pbx) Faks: 0 212 697 34 89

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: DEVA Holding A.Ş. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, Karaağaç Mah., Atatürk Cad., No:32 Kapaklı/Tekirdağ

Exit mobile version