Oksitosinin Kullanım Şekli ve Etkinliği

Oksitosinin Kullanım Şekli ve Etkinliği

Oksitosinin Kullanım Şekli ve Etkinliği

Oksitosinin kullanım şekli ve etkinliği konusunda kısa ve net bilgiler sunmaya çalışacağız. Oksitosin, deri altı, kas içi, damar içi, serum fizyolojik içinde damla tarzında, burun spreyi ya da epidural yollarla kullanılabilir.Sindirim sisteminde parçalandığından oral kullanımı yoktur. Oksitosin, uterusla ilgili olgularda en yüksek dozlarda (örneğin; sığırda 50 IU, koyun ve keçide 30 IU) kas içi, memenin boşaltılmasında daha düşük dozlarda (örneğin; sığırda 10-20 IU gibi) damar içi kullanılması tercih edilmektedir. Damar içi uygulamalarında doz genel olarak dörtte bir oranında azaltılmalı ve yavaş yavaş serum fizyolojikle 1/10 oranında sulandırılarak verilmelidir. Hayvanlarda damar içi verildiğinde 1 dakika içerisinde kas içi verildiğinde ise 5 dakika sonra etkinliğini  gösterir. Etki süresi damar içi uygulamalarda 13 dakika, deri altı veya kas içi enjeksiyonlarda ise 20 dakikadır.

Oksitosinin kullanım şekli ve etkinliğinde, Oksitosin dozunu etkileyebilen faktörlerden anneye ait olanları; gebelik haftası, servikal açıklık, oksitosin almaçlarının sayısı, miyometriyal gap-bağlanma durumu, ek MgSO4 verilmesi ve plasenta yangısıdır. Yavruya ait olanları ise; büyüme geriliği, plasenta ve plasentasyon anormallikleri, kanda oksijenin kısmi basıncının düşüklüğü ve anensefali gibi durumlardır.

Oksitosin tek doz veya tekrarlanan dozlarda kullanılabilir. Yüksek dozlardan ziyade düşük dozları veya duruma göre değişmekle birlikte doz tekrarları daha etkilidir. Oksitosin, başlıca böbrekler ve karaciğerde oksitosinaz enzimi tarafından yıkımlanır. Ancak, idrarla atılanmiktarı çok düşüktür. Vazopressin gibi oksitosin de hücre dışı sıvıları vasıtasıyla yayılır. Küçük miktarlarda oksitosin fetal dolaşıma da ulaşabilir.

Oksitosinin yarılanma ömrü çok kısadır. Bu süre, insanda 3-5 dakika, ineklerde 0,8-1,3 dakika, koyunlarda 1,3 dakika, köpeklerde 5 dakika, kısraklarda 6-8 dakika, keçilerde ortalama 20 dakikadır.Eti ve sütü insan tüketimine sunulan hayvanlarda kesim öncesi bekletme süresi ve sütlerin tüketilmeme süresi sıfır (0) gün olarak bildirilmektedir.

Exit mobile version