Kedilerin ağız kokusu genellikle yetirince temiz olmayan ağızdaki bakterilerden kaynaklanır. Kedilerde ağız kokusu sebepleri şunlardır:
- Ağız boşluğu lezyonu
- Periodontol hastalıklar
- Tartar
- Diş taşları
- Diş çürükleri
- Yetersiz beslenmeden dolayı oluşan mide sorunları
- Organ yetmezlikleri sebebiyle oluşan toksik maddenin, üre ya da amonyak, artışı
- Metabolik hastalıklar
- Diş değişim dönemleri
- Parazit enfeksiyonları
- Diş etleri ya da ağız boşluğunda afinite gösteren virüs hastalıkları
Diş ve dişeti hastalıklarının da sebebi olan bu bakteriler ağzın kötü kokmasının sebebiyet verir. Kedinizin kalitesiz mama ile beslenmesi ya da cilt hastalıkları da ağız kokusuna neden olan diğer etmenlerdir. Solunum yolu, karaciğer ya da böbreklerde meydana gelmiş bir enfeksiyon da kedide ağız kokusuna sebep olan durumlardan diğerleridir.
Kış aylarında kedilerin bağışıklık sistemi daha düşük olduğu için mikro organizmalara karşı daha savunmasızdırlar. Bu durum vücuda mikroorganizmaların girmesine ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına neden olmasına yol açar. Böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları ağız kokusunun bir başka nedenidir. Diyabette nefes alışılmışın dışında daha da kötü kokar. Aynı zamanda ağız bölgesinde oluşan enfeksiyon, karaciğer hastalıkları, beslenmeden kaynaklanan hastalıklar da ağız kedilerin ağız kokusunun sebeplerindendir.
Kedilerin Ağzında Oluşan Lezyonlar Nelerdir?
Kedilerin ağzında oluşan lezyonlar ağız boşluğu iltihabı (stomatitis), diş eti iltihabı (gingivitis) ve dil iltihabı (glositis) şeklinde sıralanır. Bu lezyonlar ağız kokusuna sebep olur. Ağız boşluğunda meydana gelen lezyonlar mantar, bakteriyel enfeksiyon ya da viral hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kedilerde ağız kokusu oluşmasına sebep olan bir diğer etmen ise dilde oluşan yara ya da iltihaplardır. Dil iltihabı ve diş eti yangısı da kedilerde ağız kokusuna sebep olan diğer nedenlerdir. Kediler kendilerini dilleriyle yaralayarak temizlediği için tüylerindeki bakterileri ağzına ve vücuda alırlar. Bu durum çeşitli lezyonlar oluşturarak ağız kokusuna sebep olur.
Kedilerin Ağız Kokusu Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Kedinizin ağzının koktuğunu fark eder etmez hemen bir veteriner hekime danışmanız gerekir. Veteriner hekim tanı koyabilecek tek kişidir. Kendiniz herhangi bir tedavi uygulamaya kalkmamalısınız. Doktorunuz kedinizin ağzını neden koktuğunu anlamak için birtakım testler uygulayacaktır. Kötü kokunun sebebinin ne olduğunu anlayarak kokuya sebep olan durumun düzeltilmesi için bu doğrultuda bir tedavi uygun olacaktır. Kedilerin ağız kokusu sanıldığının tersine normal bir durum değildir.
Hangi Durumlarda Veterinere Hekime Danışmak Gerekir?
Kedinizin ağzının koktuğu durumlarda veteriner hekime danışılması gerekir. Aşağıda sayılan belirtilerden birini ya da birkaçını gördüğünüz durumlarda da veteriner hekimi danışmanız önemlidir. Bu belirtiler daha ciddi sorunların göstergesi olabilir. Bu durumlar şunlardır:
- Kedinin dişinde kahverengi tartar, ağızda salya artışı, çiğneme ya da yutkunmada zorlanma, kırmızı ve iltihaplı diş etleri görüldüğü durumlarda ciddi diş ve diş eti rahatsızlıklarının işaretidir. Bu belirtilerin görülmesi halinde hemen veterinere gidilmelidir.
- Kedilerin ağzından gelen fazlasıyla tatlı ya da meyvemsi kokular diyabetin işareti olabilir. Kedi normalden fazla su içiyor ve tuvalete çıkıyorsa bunlar da diyabet belirtileridir.
- Ağzın idrar kokması böbrek rahatsızlıklarının işaretidir.
- Eğer kediniz ağız kokusunun yanı sıra kusma, iştahsızlık, sarı kornealar gibi sorunlarda gösteriyorsa bu durum karaciğerinde bir rahatsızlık olduğunu gösterebilir.
- Eğer kediniz ağzını patiliyorsa bu durumlarda da veterinere danışmak gerekir.
Kulaktan dolma herhangi bir bilgiyle kendi kendinize müdahale etmeye ya da tedavi uygulamaya kalkmanız yanlıştır.
Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Kedilerin ağzı kokusunu önlemek için dişleri rutin olarak fırçalaması gerekir. Böylece oluşabilecek ağız kokularının önüne geçilir. Diş ve diş eti problemlerinin önüne geçmek için kedilerin ağzının düzenli olarak fırçalanması önemlidir. Dişlerin fırçalanması, ağız bakımının yapılması insanlar kadar kediler için de hijyen konusunda önemli bir etkendir. Kedilerin dişler fırçalanırken kediler için üretilmiş diş macunu ve diş fırçası kullanılması önemlidir. İnsanlar için üretilmiş olan diş macununun kullanılması kedilerin zehirlenmesine yol açabilir. Aynı zamanda insanlar için üretilmiş olan diş fırçaları ile kedilerin dişini fırçalamaya çalışmak yanlıştır. Bu fırçalar kedilerin ağız yapısına uymaz.
Kedilerin ağız kokusu normal değildir. Ağız ve diş sağlığına önem verilerek oluşabilecek diğer hastalıklar da önlenebilir. Bunun için veteriner hekimi düzenli olarak kontroller için ziyaret etmeniz gerekir. Kontroller sırasında veterinerin kedinizin ağzını ve dişlerini incelemesi gerekir. Veterinere danışarak kediniz için yeni bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz. Bu beslenme düzeni kedinizin dişi ve diş etlerini destekleyecek bir düzen olmalıdır.
Bu küçük önlemler sayesinde kedinizin ağız sağlığı yanı sıra diğer hastalıklardan korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kedilerin Ağız Mukozası Kokuya Sebep Olur Mu?
Kedileri ağızlarındaki mukozada meydana gelecek gelebilecek erozyonlar da ağız kokusuna sebep olabilir. Kedileri özge hastalıklar ağız mukozası ve dil üzerinde ülser oluşumuna sebep olur, bu durum ise mukozayı bozarak ağzın kokmasına sebebiyet verir. Eozinofilik, kedilere özgü hastalık, orta yaştaki kedilerde daha sık görülür. Dil bölgesinde sıklıkla görülen bu hastalık diğer kedilere de bulaşma riski taşır. Bu yüzden veteriner kontrolü ile durumun takip edilmesi önemlidir.
Yaraların da kedilerin ağız kokusu oluşumuna etkisi vardır. Tavuk kemiği benzeri sert gıdalar sebebiyle ağızda oluşabilecek yaralanmalar enfeksiyonlara dönüşebilir. Bu durum ağzın kokmasına sebep olur. Mide sorunlarından kaynaklanan ağız kokusu da meydana gelebilir. Midede üreyebilen bakteriler sebebiyle de ağzın kokması olasıdır. Kedilerin diş değiştirdiği dönemlerde de meydana gelen ağız kokusu patojenik sınıfa dahil değildir.