Galapan, Enjeksiyonluk Çözelti/ Veteriner Sentetik Prostaglandin
Sadece hayvan sağlığında kullanılır.
BİLEŞİMİ
Galapan Enjeksiyonluk Çözelti, berrak renksiz veya açık sarı renkli olup; beher ml’de 0.075 mg (d)-Kloprostenol baza eşdeğer, 0.079 (d)-Kloprostenol sodyum içermektedir.
KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
Galapan Enjeksiyonluk Çözelti’nin inek ve kısraklardaki kullanımı şu şekildedir:
-İneklerde östrusun indüklenmesi ve senkronizasyonunda;
-İneklerde ve kısraklarda doğum sancısının başlatılmasında;
-Kısraklarda östrusun indüklenmesinde;
-Corpus luteum oluşumunda ovaryum disfonksiyonu: postpartum anöstrus, sakin östrus, düzensiz sikluslar ve ovulasyonsuz siklus, kalıcı korpus luteum, lutein kistlerinde;
-Endometritis, piyometrada
-Gebeliğin sonlandırılması (ilk yarısında), fötal mumifikasyonda;
-Post-puerprium metropati, uterin involusyonunun gecikmesinde
-Kombine folliküler kist tedavisinde ( GnRH ve HCG uygulamasından 10-14 gün sonra) endikedir.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Galapan, sadece kas içi yolla uygulanır. Asepsi antisepsi kurallarına uyulmalı, derinin ıslak ve temiz olmayan kısımlarına uygulama yapılmamalıdır. d-Kloprostenolün farmakolojik dozu, ineklerde 0.150 mg/toplam c.a.ve kısraklarda 0.075 mg/ toplam c.a.dır.
İNEKLERDE: Tavsiye edilen doz olan 0.150 mg d-Kloprostenol, 2 ml’ye ve kısraklarda da 1 ml’ye denk gelmektedir.
Östrusun indüklenmesi (aynı zamanda ineklerde zayıf veya hafif östrusta): Korpusluteum oluşumunun (siklusun 6-8. günü) tespitinden sonra uygulanır. Östrus genelde 48-60. saatte görülür. İlk uygulamadan sonra 72-96. saatlerde tohumlama yapılır.
Doğum sancısının indüklenmesi: Gebeliğin 270. gününden sonra uygulanır. Doğum sancısı uygulamayı takiben 30-60 saat sonra oluşur.
Östrus senkronizasyonu: İki kez uygulanır (11 gün arayla). 2. enjeksiyondan sonra 72 ve 96 saatlerde suni tohumlama yapılır.
Ovaryum disfonksiyonu: Korpusluteum oluşumu belirlendiğinde, ürün uygulanır ve uygulamayı takip eden ilk östrusta tohumlama yapılır. Eğer östrus görülmezse, başka bir jinekolojik muayene daha yapılır ve ilk uygulamadan 11 gün sonra enjeksiyon tekrarlanır. Uygulamadan 72-96 saat sonra tohumlama yapılır.
Endometrit veya piyometra: 1 doz uygulama yapılır. Eğer gerekirse uygulamadan 10 gün sonra tekrarlanır. Uygulamadan 72-96 saat sonra tohumlama yapılır.
Gebeliğin sonlandırılması: Gebeliğin ilk yarısında ürün uygulanır.
Fötal mumifikasyon: 1 doz uygulama yapılır. Fötus 3 veya 4 gün sonra atılır.
Post-puerperiyum metropati; uterus involüsyonunun gecikmesi: 1 doz uygulama yapılır, gerekirse, bir veya iki kez 1 ml dozda uygulama tekrarlanır. (24 saat sonra)
Foliküler kist kombine tedavi: Ovaryumda birkez pozitif yanıt gözlemlendiğinde,GnRH veya HCG uygulamasından 10-14 gün sonra ürün uygulanır.
KISRAKLAR (gıda değeri olan kısraklar hariç): Tavsiye edilen doz 0.075 mg d-Kloprostenol/hayvan, 1ml/hayvan’a eşdeğer. Endikasyona göre gerekirse tekrarlanır.
Östrusun indüklenmesi: Tercihen korpus luteum oluşumu gözlenirse, ürün uygulanır (progesteron tespiti).
Doğumun indüklenmesi: Ürün gebeliğin 320. gününden sonra uygulanır. Doğum genellikle birkaç saat sonra başlar.
Tohumlama planı: Ürün 14 gün ara ile iki kez uygulanır. Östrusun görülebilir belirtileri olmasa bile, ilk uygulamadan sonraki 19. ve 21. günlerde tohumlama yapılır.
Uzamış Östrusun durdurulması: Östrusun indüklenmesi için ürün uygulanır, uygulamanın takibinde 2 ila 8 gün aralığında östrus oluşur ve uygulamayı takip eden 8 ila 10. günlerde ovulasyon meydana gelir.
Yalancı gebeliğin sonlandırılması: Normal ovaryum fonksiyonunu sağlamak için ürün uygulanır.
Laktasyon süresince Anöstrus: Siklik aktivitenin varlığı tespit edildikten sonra, doğumdan sonraki 20-22. günlerde ürün uygulanır. Bu şekilde östrus ve ovulasyon elde edilir.
Prematüre fötal ölümleri: Tercihen korpus luteum varlığı tespit edildikten sonra (progesteron tespiti) ürün uygulanır. Östrusun başında tohumlama yapılır.
GEBELİKTE KULLANIM
İstenmeyen gebelik halleri ve gebeliğin son dönemindeki istemli doğumu başlatma durumları dışında gebe hayvanlarda kullanılmamalıdır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) : Sığırlarda kalıntı arınma süresi et için “1” (bir), süt için “0”(sıfır) gündür. Gıda değeri olan kısraklara uygulanmaz.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içinde, 2 ml, 10 ml ve 20 ml’lik Tip II şeffaf flakonlarda sunulmaktadır.