Enzaprost-T

Enzaprost-T

Enzaprost-T

Enzaprost-T
Enjeksiyonluk Çözelti
Sentetik Prostaglandin

BİLEŞİMİ

Enzaprost-T ; berrak, renksiz enjeksiyonluk çözeltidir. Her 1 ml’si 5 mg dinoprost (trometamol olarak) ile yardımcı madde olarak 16,5 mg benzil alkol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Dinoprost kuvvetli luteolitik aktivitesi olan Prostaglandin (PGF2a) analoğudur. Sığırlarda ve atlarda korpus luteum’un fonksiyonel ve morfolojik regresyonunu (Luteolysis) sağlar, siklik aktivitesi olan dişilerde östrus ve ovulasyonun görülmesini teşvik eder. Dinoprostun uygulanması, sığırlar, atlar, domuzlar ve primatlarda ve birçok laboratuar hayvanında abortu veya doğumu teşvik eder. Dinoprost, ayrıca, kuvvetli bir düz kas uyarıcısıdır, bu özelliğiyle güçlü oksitosik aktivite sağlar. Prostaglandinler prostaglandin-A (PGA) hariç tüm diğer hormonlardan farklı olarak sistemik değil, lokal etkilidirler. Dinoprost, enjeksiyonu takiben enjeksiyon bölgesinden hızla emilir, karaciğerde ve akciğerde çok hızlı metabolize edilir. Dinoprost’un sadece birkaç dakikalık çok kısa bir yarı ömrü vardır.

ENDİKASYONLARI

Enzaprost-T ‘nin luteolitik etkileri sığırlarda aşağıdaki terapötik alanlarda kullanılabilir:

  1. Östrus senkronizasyonunda,
  2. Fonksiyonel bir korpus luteum’u bulunan fakat östrus davranışı göstermeyen hayvanlarda sub-östrus (gizli kızgınlık) tedavisinde,
  3. Fonksiyonel veya kalıcı bir korpus luteum bulunduğu durumlarda kronik endometritis veya piyometra tedavisinde,
  4. Gebeliğin 120. gününe kadar abort sağlamada,
  5. Erken doğumu teşvik amacıyla kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Intramusküler enjeksiyonla uygulanmalı ve aseptik önlemler alınmalıdır. Steril enjektör ve iğne ile derinin temiz bölgesine uygulanmalıdır. Islak ve kirli deriden enjeksiyon yapmamaya dikkat edilmelidir.

Sığırlarda:

1- Östrus senkronizasyonu:

Hayvan başına 5 ml Enzaprost-T (25 mg dinoprost) uygulanır ve gerekirse 11 (10-12) gün sonra tekrar edilir. Di-östrus döneminde uygulama yapılan hayvanlar normal östrusa dönerek tedaviden 2-4 gün sonra ovulasyon olur. Enzaprost-T ile tedavi edilen hayvanlar doğal yolla veya östrus gözlendiğinde ya da sabit tohumlama zamanında (ikinci enjeksiyondan sonra 72. ve 96. saatler önerilir) suni tohumlamayla tohumlanabilir.

2- Fonksiyonel bir korpus luteum’u olan fakat östrus davranışı göstermeyen ineklerde sub-östrus (sakin kızgınlık) tedavisi: Hayvan başına 5 ml Enzaprost-T uygulanır ve gerekirse 11 (10-12) gün sonra tekrar edilir.

3- Fonksiyonel veya kalıcı bir korpus luteum bulunduğu durumlarda kronik metrit veya piyometra tedavisinde: Hayvan başına 5 ml Enzaprost-T uygulanır ve gerekirse 11 (10-12) gün sonra tekrar edilir.

4- Gebeliğin 120. gününe kadar abort sağlama: Hayvan başına 5 ml Enzaprost-T uygulanır. Enzaprost-T luteolitik etkisi sayesinde sığırlarda gebeliğin 120. gününe kadar gebeliği sonlandırabilir.

5- Erken doğumu teşvik amacıyla:

Gebeliğin 270. veya daha sonraki gününde olan hayvana 5 ml Enzaprost-T uygulanır. Uygulamadan sonra l – 8 (ortalama 3) gün arasında doğum gerçekleşir.

HEDEF TÜRLER İÇİN KLİNİK BİLGİLER VE UYARILAR

Intravenöz yolla kullanılmamalıdır.

Enzaprost-T, ovulasyondan sonraki beşinci günden önce uygulandığında etkisizdir.

Enjeksiyon sonrası lokal reaksiyonlar gözlenebilir. Bakteriyel enfeksiyon riskini azaltmak için aseptik önlemler alınmalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER

Sığırlarda en sık gözlenen yan etki rektal ısı artışıdır. Tüm gözlenen vakalarda rektal ısı artışı geçici ve zararsız olmuştur. Bazı vakalarda sınırlı salivasyon gözlenmiştir. PGF2a uygulanmasından bir saat sonra yan etkiler yok olacaktır. Sığırlarda erken doğumu teşvik etmek için kullanıldığında, ürünün kullanılma zamanına bağlı olarak fötal membranların atılamaması daha sık gözlenebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Non-steroid antienflamatuar ilaçlar endojen prostaglandin sentezini inhibe ettiğinden Enzaprost-T ile birlikte kullanılmaları Enzaprost-T’ninluteolitik aktivitesini azaltabilir.

Oksitosin prostaglandin üretimini arttıracağından birlikte kullanılması Enzaprost-T’nin luteolitik etkisini aşırı arttırabilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOT

Tavsiye edilen dozların 5-10 katında inek ve kısraklarda rectal ısı artışı ve kalp atışında geçici hafif artma gözlenebilir. Bu belirtiler tedaviye gerek kalmaksızın kendiliğinden kaybolur.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Sığırlarda et ve süt için “0” gündür.

KONTRENDİKASYONLAR

Hayvanların akut veya subakut vasküler sistem rahatsızlığı, gastro-intestinal veya solunum sistemi rahatsızlığı gözleniyorsa müdahale yapılmamalıdır.

Gebelikte Kullanım: Doğumu başlatmak veya gebeliği sonlandırmak etkilerinden faydalanmak istenilmiyorsa gebe hayvanlara uygulamayınız.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Prostaglandin F2a, deriden emilebilir ve bronkospazm veya düşüğe neden olabilir.

Özellikle hamile veya hamileliğe hazırlanan bayanlar ile astımı veya diğer solunum yolu hastalığı olan kişiler başta olmak üzere ürünü uygulayan kişilerin ürünün deriye temas etmesinden ve kazara enjeksiyona maruz kalmaktan kaçınması gerekir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Açılan ambalaj 14 gün içerisinde tüketilmelidir. Üründe herhangi bir değişiklik gözlendiğinde kullanılmamalıdır. Kendi ambalajı içinde, kuru bir yerde ve oda sıcaklığında (15-25°C) saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

5 ml, 10 ml, 30 ml ve 50 ml’lik renksiz cam flakonlarda; karton kutu içerisinde: 5 ml x 10 flakon, 10 ml x 5 flakon, 30 ml x 1 flakon ve 50 ml x 1 flakon bulunur.

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 02.10.2007

T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 02.10.2007-11/036

İMAL YERİ: Ceva Sante Animale 10, av.de La Ballastiere 33500 Libourne – Fransa

Exit mobile version