Düvelerin İlk Yılında Beslenme

Damızlık düvelerin 1 yaşına gelinceye kadar dönemin beslenmesi.

Düvelerin İlk Yılında Beslenme

Düvelerin İlk Yılında Beslenme

Düvelerin ilk yılında beslenme dönemi sütten kesilip 1 yaşına kadar olan dönemde ki damızlık düvelerin beslenmesidir. Damızlığa hazırlık döneminde ki düvelerin beslenmelerine biraz değinmemizde yarar vardır. Bu dönemde düveler kaba yemi ad-libitum fakat konsantre yemi sınırlı yemelidir.

Düvelerin ilk yılında beslenme de konsantre yemin protein oranı ve yedirilen miktarı yedirilen kaba yemin kalitesine bağlı olarak değişir. Düveler mineral, kuru ot ve konsantre yemlerle takviye edilerek iyi bir mera besisine tabi tutulabilirler.

Düvelerin ilk yılında beslenme yani düveler bir yaşına gelinceye kadar kesinlikle yağlandırılmamalıdırlar. Memelerdeki bez dokular 3-9 aylık yaşlar arasında maksimum gelişmelerini sağlarlar ve bu yaşlarda hayvanın yağlanması söz konusu dokuların gelişmemesine neden olur. Düvelerin 15 aydan sonra kondisyonlarının artması memedeki bez dokulara etki yapmaz.

Düvelerin ilk yılında beslenme de gereksinim duydukları besin maddeleri miktarları özelikle kış yemleme döneminde çoğu zaman yapılan ek yemlemeleri yardımıyla güven altına alınmaya çalışılır. Bu arada ek olarak kullanılacak yoğun yemin besin maddeleri içeriği, rasyonda ağırlıklı olarak kullanılan kaba yemin (kuru ya da suca zengin) bileşimine göre ayarlanır. Örneğin; dane bakımından zengin mısır silo yeminin yemlemede kullanılması durumunda, protein içeriği yüksek yoğun yemlerin kullanılmasına özen gösterilir. Ayrıca mısır silajının damızlık düvelerde rasyona günlük olarak 10 kg dan fazla girmemelidir. Bu amaçla kullanılacak karışım yemlerin, gereksinime uygun düşmesi bakımından, gereksinim açığı protein – enerji oranının tam olarak karşılayabilecek özellikte olması gerekir.

Üretici, kendi işletmesinde üretebildiği tahıllarla soya küspesinden de amacına uygun mükemmel karışımlar hazırlayabilir. Bunun dışında sadece kuru ot veya çayır silo yeminden oluşan tek yanlı rasyonlar da ek yem olarak yine tahıllar kullanılabildiği gibi, sadece kuru ot ve mısır silo yeminden oluşturulmuş ve yine tek yanlı yanlı rasyonlar da protein ve enerji maddeler bakımından süt inekleri için hazırlanmış olan karma yemlerden de destek yoluna gidilebilir. Aynı amaçla kuru ot + mısır silo yemi bazına dayalı rasyonların, protein açıklarının giderilmesi açısından ekstrasyon soya küspesi de başarıyla kullanılabilir.

Kesif yemle uygulamalarında da düvelerin mineral ve vitamin gereksinimleri, yine kullanılacak uygun mineral karışımlarla karşılanmaya çalışılır. Böyle karışımların özellikle kış dönemi yemleme sırasında, vitaminlerle zenginleştirilmiş halde kullanılmalarına ayrı bir özen gösterilir.

Düvelerin ilk yılında beslenme de kesif yemlerin kullanılmasında damızlık düvelerin günlük canlı ağırlık artışlarına uygun olarak yapılır. Yine ilk yılda hayvanların kuru madde tüketimleri yeteneklerinin düşük takat kuru madde tüketimine göre besin maddeleri gereksinimlerinin fazla olduğundan, rasyonların oluşturulması sırası, iyi sindirilebilen yani organik maddeleri sindirim değerlerinin yüksek olan yemlerin kullanımına önem verilir. Yemler bütün damızlık düvelere karma olarak verilmelidir. Sulu ve kuru kaba yem verme olanağı varsa bu iki kaba yemin karıştılarak verilmesi daha iyi olur.

Bazı kaba yem karışımları aşağıda verilmiştir.

1: Çayır Kuru Otu + Çayır – Silo Yemi
2: Çayır Kuru Otu + Mısır Silo Yemi
3: Çayır Kuru Otu + Çayır veya Mısır Silo Yemi
4: Çayır Kuru Otu + Yemlik Pancar
5: Çayır Kuru Otu + Şeker Pancarı Yaprağı Silo Yemi

Yukarıda kaba yem kombinasyonlarında da görüldüğü gibi nasıl bir mısır silajını süt hayvancılığında vazgeçilmez bir kaba yem ise de düvelerin ilk yılında beslenme de tam aksine kuru otun önemi büyüktür.

Exit mobile version