Doğum sonrası buzağılar, buzağıların doğum sonrası özenli bakımıyla sağlıklı bir şekilde yaşatılmaları mümkün olmaktadır. Buzağıların uygun sıcaklıkta ve temiz bir ortamda bakımları sağlanmalıdır, aksi taktirde buzağıların kaybı işletmenin geleceği açısından ciddi risk faktörü anlamı taşıyabilir.
Doğum sonrası buzağılar nefes almaya başlamalıdır. Bunun sağlanabilmesi adına buzağının ağız ve burnunda bulunan sıvılar derhal temizlenmeli gerekirse buzağı baş aşağı kaldırılarak ve costalar sıvanarak akciğerde bulunabilecek sıvılar dışarıya çıkartılmaya çalışılmalıdır.
Normal yaşamsal fonksiyonlar gösteren buzağılar annesinin yanına bırakılarak annesi tarafından yalanması ve kurutulması sağlanmalıdır. İlk doğumunu yapmış olan anneler yavrusuna karşı ilgisiz davranabilmektedirler; buna çözüm olarak yavrunun üzerine biraz yem koyarak annenin yavruyu yalaması teşvik edilebilir.
Buzağılar yaklaşık yarım saat içerisinde kalkarak anneyi emme girişiminde bulunacaktır. Buzağı emmeye başlamadan önce annenin memeleri temizlenmeli ve yavrunun kirli memeyle teması önlenmelidir. Alternatif olarak annenin sütü bir biberona sağılarak ölçülü bir şekilde yavruya verilmesi sağlanabilmektedir. Bu şekilde yavrunun çok süt içmesi sonucu ishal olması veya yetersiz süt içmesi gibi olumsuz durumlardan korunulabilir.
Bu noktada unutulmaması gereken en önemli husus annenin doğum sonrası sütünün normal sütten farklı olarak çok zengin vitamin, mineral ve çeşitli koruyu madde içeriklerine sahip olduğudur. Ağız sütü ya da diğer adıyla kolostrum denilen bu sütün doğumdan kısa bir süre sonra işlevsiz kalmakta olduğu ve doğum sonrası derhal yavruya içirilmesi gerektiği unutulmamalıdır
Kolostrum yavruya doğum sonra ilk 12 saat içerisinde birkaç defa içebilecek şekilde sağlanmalıdır. İlk 6 saat sonrasında yavrunun kolostrum içeriğindeki hastalıklardan koruyucu maddeleri vücuduna alabilmesi zorlaşmaktadır. Bu nedenle kolostrum alımına özen gösterilmeli, doğum sonrası derhal kolostrum alımı sağlanmalıdır.
Buzağılar doğum sonrası dönemde en geç 24 saat içerisinde annesinden ayrılıp buzağı kulübelerine alınmalıdırlar. Bu sayede yavru hem dış etkenlerden korunmuş olmakta hem de yavru suni beslemeye daha kolay alışabilmektedir. Buzağılar bu kulübelerde 8 haftalık yaşa kadar barındırılmalı ve diğer yetişkinlerden uzak tutulmalıdırlar.
Buzağı mın bir gözü seriyor hafif kızarıklık var yeni doğdu
oğuzhan bey geçicidir gözde herhangi bir anomallik var mı?