Broilerlerde Campylobacter azalması. Avrupalı bir araştırma konsorsiyumu kesim öncesi broiler piliçlerde Campylobacter yaygınlığını azaltmak amacıyla ticari yem katkı maddeleri ve ürün kombinasyonlarını teste tabi tutmuşlardır (Campybro projesi). Bu projenin misyonu çiftlikte hata varsa kontrol altına alınmasıdır.
Avrupa medyasında broiler etinde Campylobacter ile ilgilen dişe verici haberleri bulunması artık şaşırtıcı değildir.Yayınlanan Survey çalışmaları ve spesifik vaka yerlerinde büyük bir varyasyon bulunmakla birlikte, Avrupa pazarı için Campylobacter prevalansı (görülme sıklığı) genellikle % 70’ten fazla olduğu bildirilmektedir.
Gıda kaynaklı diğer patojen azaltma stratejileri olduğu gibi, Campylobacter kontaminasyonu kontrol etmek için öncelikli ağırlık noktası işletme ve perakende sektörlerinde sanitasyondur. Yetiştirme safhasında temelde biyogüvenlik önlemlerine yönelik tavsiyesilerdir. Nedeni basit; kanatlı sektöründe henüz canlı hayvanlarda Campylobacter kontaminasyonunu azaltmak için etkili ve yaygın olarak bilinen ne yazık ki kesin bir çözüm yoktur .Hatta böyle bir çözüm, farklı ülkelerde ve üretim sistemlerinde başarıyla uygulanması zorluğu hala devam etmektedir.
Uzmanlar Et Broilerlerde Campylobacter Çözüm Aramaktalar
Broilerlerde Campylobacter, bereket, farklı uzmanlardan oluşan geniş bir grup,ilk günden itibaren sürülerde bu inatçı patojenle mücadele ederek broiler etinde Campylobacter riskini azaltmak için kapsamlı, etkin bir çözüm aramaktadırlar. Bu konsorsiyum, Campybro Projesi çatısı altında çalışan, dört Avrupa ülkesinden 10 araştırma kurumu, sektö rbirlikleri ve şirketlerin uzmanlarından oluşmuştur. Bu bağımsız, ortak proje Avrupa Birliği ’nin araştırma, teknolojik gelişme ve demonstrasyon için sağladığı hibe ile desteklenmektedir.
2015 yılında, Campybro Projesi kapsamında ilk çalışmalarda elde edilen çeşitli sonuçlar Avrupa’nın farklı bilimsel forumlarında (Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İtalya, Fransa,İspanya) ve diğer ülkelerde (Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri) sunuldu. Canlı hayvanlarda Campylobacter mücadelesinde mevcut ürünlerin kullanımı ile ilgili ilk iki tam hakemli makale “Avrupa the journal Poultry Science” da yakın zamanda yayınlanmıştır.
Değişik yem katkılarının testleri
Projenin birinci fazında broiler yemlerine test için katılacak ürünler (toplam 24 kombinasyon) ticari veya marka isimleri ve jenerik karakterizasyonuna göre belirlenmiştir. Kimi henüz geliştirilme aşamasında olmasına rağmen ürünlerin çoğu, şu anda piyasada bulunmaktadır. Ürünlerde organik asitler, yağ asitleri, monogliseritler, bitki özleri, probiyotikler, esansiyel yağlar, tatlandrıcı bileşikleri içermektedirler. Araştırmacılarca “prebiyotik bezeri” olarak karekterize edilen patentli fermantasyon ürünü,tek başına bir katkı olarak test edilmiştir.
Avrupa Birliği’nin Yem Materyali kataloğunda (Kategori 12.1.5) yer almakla beraber AB mevzuatına göre “yem katkı maddesi” değildir. 12 ürün ilkin Fransız Gıda Ajansı, Ploufragan Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği (ANSES) tesislerinde günlük 688 Ross PM3 erkek dişi karışık broiler civcivde denendi. Her ürün bir kez test edildi ve üç deneme, her zaman pozitif kontrole karşı,12 ürünü kapsayacak şekilde yapılmıştır. Fermentasyon ürünü yeme 1,25 kg /t doze edilmiştir. 40-45 civcivden oluşan gruplar rastgele belirlenip bir günlükten itibaren katkılı yem verilmiştir. 11. Günde tüm hayvanlar tek tek Campylobacter jejuni’nin oralsüspansiyon ile 100 μL inoküle edilmiştir. Hayvanların dışkı örneklerinde 2., 5. ve 6. Hafta yani eprivasyondan 3, 24 ve 31 gün sonra Campylobacter sayımı yapılmıştır.
Ürün performansı
12 Üründen 10’nu araştırma esnasında Broilerlerde Campylobacter sayında belirli düzeyde azalma görülmesine rağmen, ürünlerin yarısı sadece 14 gün kadar etkili bulunmuştir. Bununla birlikte, 42 günlük çalışmanın sonunda (Şekil 1), Campylobacter sayısında ortalama en yüksek azalma fermentasyon ürününde gözlenmiştir (3 log üzerinde bir düşüş). Keza, 42 günlük 3 araştırmada dafermantasyon ürünü Campylobacter ortalama azalmasında kontrol grubuna gören anlamlı bir farklılık (P < 0.001) yaratmışdır.
Campybro Projesi araştırmaları devam etmektedir. Ürünlerin kombinasyonları,aşılama programları ve beslenme yönetimi gibi diğer stratejiler farklı disiplinler değerlendirilmektedir.
Araştırma bu bölümünün yapılması için bir dizi zorluklar ve engeller aşılmaya devam edilmektedir.Genellikle kanatlılarda enfeksiyon veya kontaminasyon olgusunda Campylobacter seviyelerinde büyük farklılıklar bulunmaktadır. Üstelik, pek çok olası çözümlerin birlikte test edilmesi bazen çalışmaların gücünü ve ticari koşullar altında sonuçların uygulamasını zayıflatabilmektedir.
ABD’de Campylobacter Araştırmaları
ABD’de Salmonella, Campylobacter ve Escherichia coli gibi patojenik bakteriler genellikle hayvansal protein ürünlerinin tüketimi ile ilişkili olup ve sıklıkla gıda kaynaklı hastalıklara neden olan ilk beş patojenler arasında zikredilirler.Gıda kaynaklı patojenleri azaltmada kanatlı endüstrisi önemli gelişmeler kaydetmesine rağmen, insanlarda hastalık sorunu yüksek oranda devam etmektedir.Kanatlı hayvan endüsrisi, insanda hastalık riskini minimize etmek için yetiştirme döneminde etkili gıda güvenliği programları peşindeler. Yetiştirmede döneminde gıda güvenliği araştırması en fazla Salmonella’ya odaklanmaya devam ederken, son çalışmalar da hindilerde Campylobacter ve Broilerlerde Campylobacter ile ilgilide yapılmaktadır.
Araştırmacılar (McIntyre ve ark., 2014) fermentasyon ürünü ilaveli yemle beslenen boilerler Campylobacter ile eprüve edilmiş ve katkısız yem verilen kontrol gruplarını horizantal kontamine olmaları sağlanmıştır. Kontrol grubuna kıyasla fermentasyon ürün ilaveli yemle beslenen grupta Campylobacter prevalansı (görülme sıklığı) ve sayısı daha düşük bulmuşlardır. Fermentasyon ürün ilaveli yemle beslenen broiler civcivler normal yem verilen kontrol grubu 14 günlükken E. coli ile eprüve edilmişlerdir. Eprüve edilmemiş 10 piliç 42 günlükken kör barsak içerik örnekleri analiz edilmiştir. Fermentasyon ürünlü yemle beslenen broilerlerde % 1.3, kontrol diyeti% 17.5, P = 0.02, beslenen göre anlamlı derecede düşük prevalans, fermentasyon ürünü alanlarda kör bağırsak içerik örneklerinde E. Coli sayısı 1 MPN (EOS) 1 / g buna karşı kontrol grubunda 37 MPN / gP = 0.09 daha düşük olarak saptanmıştır.
Smith ve al., 2014, patentli fermantasyon ürünü katkılı yemle beslenen hindi deneme grubu Campylobacter coli ile eprüve edilmiş prevalansı (p <0.05)ve 84 günlükken kör bağırsak içeriğinde bakteri sayısı kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha düşük bulmuşlardır. 70 günlükken, her sürüden beş hindi E.coli ile eprüve edilmiş ve 84. gün hem eprüve edilenlerin hem de kontrol grubun kör bağırsak içeriklerinde E. coli açısından değerlendirilmiştir.Patojen prevelansı (p <0.05) eprüve edilmemiş ancak horizantal kontamine olan kontrol grubuna kıyasla % 93 ten% 75’e anlamlı olarak düşük ve genel olarak kontrol hindi grubu ile karşılaştırıldığında fermentasyon ürün katlı yem yiyen hindilerde E. coli bir log (sırayla 4.5 log 10, 3.5 log 10) azaldığı belirlenmiştir.