Beyaz Kas Hastalığı – White Muscle Disease (WMD)

Beyaz Kas Hastalığı - White Muscle Disease (WMD)

Beyaz Kas Hastalığı - White Muscle Disease (WMD)

Beyaz Kas Hastalığı – White Muscle Disease (WMD)

Beyaz Kas Hastalığı, selenyum ve E vitamini eksikliğidir. Mera şartlarında beslenenlerde Se, ahır şartlarındakiler de E vitamini eksikliği önemlidir. Se eksikliğinin nedenleri; Se un topraktaki miktarının eksikliği, toprakta 0.2 ppm den az olduğunda tehlikeli olarak kabul edilir. Kaba yem ve tahıllar kuru maddesinde en azından 0.1 – 0.3 ppm Se içermelidir. Çorak topraklarda yetişen bitkilerde Se oranının azlığı ve çorak topraklarda fazla olan sülfatların bitkilerin Se bağlamasını engellemesi, meralarda süperfosfat gübrelerin atılması, baklagillerde Se un düşüklüğü şiddetli yağışların bitkilerin Se alımının azaltması, rasyonda yüksek miktarda doymamış yağ asitleri, kötü kalitesiz kuru ot, saman fazla olduğunda, tane yemlerde yüksek nem olduğunda E vitamini eksikliği söz konusudur. Sığırlarda koyunlardaki kadar yaygın değildir. 2 yaşına kadar gözlenebilmesine rağmen en çok 1-4 aylık buzağılarda görülür.

Klinik Semptomlar;

Ayırıcı Tanı;

Tedavi

Selenyum sodyum veya potasyum selenit ya da sodyum selenit halinde genellikle E vitamini ile birlikte kullanılmaktadır. Selenyum 0.1 mg/kg, E vitamini 1.36 IU/kg dozundan önerilmektedir. bu dozlarda hızlı bir iyileşme sağlanmakta ve dozun 2 katına kadar da çıkılabilir. Gerekli durumlarda 3 gün ara ile 3-4 kez veya 1-2 hafta ara ile tekrarlanabilir.

Korunma

Beslenme şartları düzeltilmelidir. Hastalığın görüldüğü bölgelerde gebe ineklere doğumda 2 ay önce 0.05 mg/kg Se olacak şekilde Se + E vitmaini kombinasyonun kullanılabilir. Bu uygulama retensio sekondinarium olaylarınada azaltabilmektedir. Aynı dozlarda doğan buzağılara koruyucu amaçla uygulanmalıdır.

Exit mobile version