Alfazol

Alfazol

Alfazol
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Beyaz – kirli beyaz renkte ve iki çentikli olan beher tablette 1200 mg Albendazol bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Albendazol; benzimidazole carbamate kimyasal grubu içinde yer alan geniş spektrumlu bir antihelmintiktir. Parazitlerin glikoz metabolizmasında bulunan Fumarat Redüktaz’ın etkinliğini engelleyerek, parazitlerin enerji metabolizmasını bozarak etki gösterir. Bu bozulma sonunda glikojenin kullanılması artar ve parazit ölür.

Albendazol, sığırlarda uygulamadan 6 saat sonra pik plazma yoğunluğuna ulaşır. Albendazol vücuttaki sıvılarda ve dokularda hızla dağılır ve plazma seviyesi de nadiren % 1 geçer. Ürün Sulphoxide ve Sulphone bileşiklerine metabolize olur. Tek doz olarak, oral yolla verilen Albendazol ilk 24 saat’te % 28’i, 9 günlük sürede % 47’si idrarla vücuttan atılır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Alfazol Oral Tablet, sığırların mide-bağırsak, akciğer kılkurtlarının ergin, larva ve yumurtalarının, karaciğer kelebeklerinin ergin ve yumurtalarının, şeritlerin ergin ve genç şekillerinin tedavisi ve enfestasyonlarından korunmada kullanılır.

Etkili olduğu parazitler

SIĞIR:

Mide – bağırsak kıl kurtları; Trichostrongylus sp., Oesophagostomum sp., Haemonchus sp., Cooperia sp., Ostertagia sp., Bunostomum sp., Chabertia sp., Gaigeria pachyscelis, Nematodirus sp., Strongyloides sp., Trichuris sp.

Akciğer kıl kurtları; Dictyocaulus viviparus.

Karaciğer kelebekleri; Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dentriticum (kum kelebeği).

Şeritler; Moniezia sp.

Alfazol KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; farmakolojik doz sığırlarda; mide-bağırsak, akciğer kılkurtlarında 7.5 mg/kg canlı ağırlık dozunda; şeritlere karşı 10 mg/kg canlı ağırlık dozunda, F. hepatica ve F. gigantica’ya karşı 15 mg/kg canlı ağırlık dozunda, D.dentriticum’a (kum kelebeği) karşı 20 mg/kg canlı ağırlık dozundadır.

Tabletler bir defada oral yolla yutturularak uygulanır. Tabletler gerektiğinde ortasındaki çentikten kırılarak yarım tabletler halinde de kullanılabilir.

PRATİK DOZ

Canlı Ağırlık (kg)Mide-bağırsak, akciğer kılkurtlarınaŞeritlereKaraciğer kelebeklerineKum kelebeklerine
80½111 ½
16011 ½23
2401 ½234
32022 ½45 ½
4002 ½3 ½57

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Albendazol tabletlerinin sığırlara paraziter mücadele kapsamında ilkbahar ve sonbaharda önerilen dozlarda verilmesi uygundur. Veteriner hekimin kelebekler, kum kelebekleri, şeritler ve kılkurtları yönünden yapacağı muayane sonucuna göre önerilen dozda kullanılmalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER

Önerilen dozlarda bilinen bir yan etkisi yoktur.

Alfazol İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Albendazol’ün diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği yoktur.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Alfazol Oral Tablet, önerilen dozlarda zayıf, hasta, çok genç hayvanlarda güvenle kullanılabilir. Beş misline kadar varan dozlarda güvenilirdir. Daha yüksek dozlarda karaciğer toksisitesine neden olur. Bu durumda semptomatik tedavi uygulanır.

GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARDA KALINTI UYARILARI

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.); Tedavi sürecince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 14 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra inek sütleri 3 gün (6 sağım) süreyle insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Gebelikte kullanımı: Albendazol teratojenik etki potansiyeli taşıdığından gebeliğin ilk 45 günlük döneminde ve koç katımı sırasında kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda sıcaklığında (15-25 °C’de) ve kuru yerde saklanmalı, güneş ışığından korunmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Alfazol Oral Tablet, , Karton kutu içerisinde 10, 20, 50 ve 100 tabletlik, beşli alüminyum folyo kaplı blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; eczane ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 10.12.2009

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 10.12.2009-22/0008

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Pİ FARMA İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş. Malıköy Başkent OSB Mah. 26. Cad. No: 34/A – Sincan – ANKARA – TÜRKİYE

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: ALBAFARMA İLAÇ SAN.TİC.A.Ş. İTOSB (İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi) 8. Cad. No: 11 Tuzla-İSTANBUL

Exit mobile version