ABD Çiftlikte Antibiyotik Kullanımı

ABD Çiftlikte Antibiyotik Kullanımı

ABD Çiftlikte Antibiyotik Kullanımı

ABD Çiftlikte Antibiyotik Kullanımı

Birleşik Devletlerde çiftliklerde antibiyotik kullanım seviyesi

FDA ‘den 2009-2015 yılları arasında ki antibiyotik satışlarından elde edilen verilere göre tıbben önemli antibiyotiklerin satışı her yıl yükselmiş olup, toplamda %26 dır.

Tablo1: ABD’de 2009-2015 yılında satılan tıbben önemli antibiyotikler (etken madde ton)

2009

2010 2011 2012 2013 2014 2015

7,687

8,229 8,256 8,897 9,193 9,479

9,702

FDA kritik öneme sahip tıbbı antibiyotiklerden sefalosporin (3-4. Nesil) ‘in bilgilerini yayınlamadı ancak  tüm sefalosporinlerin satışı 2009 – 2015 yılları arasında %61 arttı.

Birleşik Devletlerde kritik öneme sahip florokinolon satışı 2015 yılında 20 ton etken maddeyle 2014 e göre % 16 2013 e göre %66 artış göstermiştir. Ancak florokinolonlar insanlarda Camplyobacter enfeksiyonlarında dirence sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmasının ardından 2005 yılında yasaklandı. Bunun aksine Avrupa ülkelerinde kanatlı hayvanlarda kullanımı serbest bırakıldı.

FDA verileri bize çiftiklerde hayvanların % 74 üne yeme katılarak % 21 ine de içme suyuyla olmak üzere % 95 inde antibiyotik kullanıldığını gösteriyor.

Birleşik devlerde insan sağlığında 2011 yılında 3290 ton etken madde kullanıldı ki bu hayvan sağlığında tıbben öneme sahip kullanılan antibiyotiklerin yaklaşık üçte biri. Hayvanlarda kullanılan tıbbı öneme sahip olmayan 5785 ton etken madde (4741 ton iyonoforlar) buna dahil değil.

AB ülkeleri ile kıyaslama 

ABD’de  çiftlik hayvanlarında kullanılan  toplam antibiyotik satışlarının AB ülkeleri ile karşılaştırılması  için bu ülkelerdeki hayvancılık popülasyonlarının boyutlarını karşılaştırması gerekir. AB’de hayvancılık popülasyonlarının büyüklüğünü ölçmek için kullanılan birimi “Popülasyon Düzeltme Birimi” (PDB) olup, ABD de  hayvancılık çeşitlerinin PDB ile yayınlanmış hiçbir verisi yoktur.

Uluslararası karşılaştırmalarda bir diğer zorluk da antibiyotik kullanımının seviyelerinin türlere göre önemli derecede farklılık göstermesidir. Genellikle domuz, kümes hayvanları ve besilik danalar gibi yoğun olarak yetiştirilen türler (sürüler halinde yetiştirildikleri takdirde) çok yüksek antibiyotik kullanımına sahipken, mera üzerinde yetiştirilen koyunlar ve sığırlar da çok daha düşük antibiyotik kullanımı vardır. Dolayısıyla, değişik oranlarda farklı türlere sahip ülkelerin  antibiyotik kullanım düzeylerinde farklar olması beklenebilir.

Yine de, ABD ve İngiltere’de hayvancılıkta antibiyotik kullanımı arasında kabaca bir karşılaştırma yapılabilir. 2015’te ABD’de tıbbi açıdan önemli antibiyotiklerin toplam satışları 9702 ton iken, İngiltere de 404 tondu. Dolayısıyla kesin olarak ABD toplam  kullanımı İngiltere’nin kullanımından 24 kat daha fazladır.

                2015 de ki hayvan populasyonuna göre Birleşik Devletler’de İngiltere’ye göre;

9,3 kat daha fazla sığır

14,4 kat daha fazla domuz

11,2 kat daha fazla kesilen tavuk (İngiltere’nin 2014 rakamlarına göre)

6,2 kat daha az koyun vardır.

Koyunlarda diğer türlere kıyasla antibiyotik kullanımının aşırı düşük olduğu bilinmektedir, bu rakamlar ABD de çiftlik hayvanlarında hayvan başına kullanılan antibiyotik miktarının İngiltere’dekine göre yaklaşık iki kat daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

ABD çiftlik hayvanları sayımı verilerini kullanarak toplam PDB yi kabaca tahmin edebilmek mümkündür. Bu tahmini rakamı (42,000 ton PDB) kullanarak Birleşik Devletlerde çiftliklede kullanılan antibiyotiğin 200 ila 250 mg / kg PDB arasında olduğunu tahmin edilirken, 2014’te 29 Avrupa ülkesi için ortalama kullanım seviyeleri (AB / AEA) 152 mg / PDB’dir. Birleşik Devletlerde kullanım İskandinav  ülkelerine kıyasla daha da yüksektir (Norveç 3.1 mg / PDB, İzlanda 5.2 mg / PDB, İsveç 11.5 mg / PDB, Finlandiya 22.3 mg / PDB, Danimarka 44.2 mg / PDB) Danimarka hariç tüm İskandinav ülkelerinde çoğu çiftlik antibiyotiği bireysel tedaviler için kullanılmaktadır.

ABD’deki Düzenleyici Durum

FDA ilaç firmalarından gönüllü olarak 1 0cak 2014 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında veteriner ürünlerinde büyütme farktörü olarak kullanılan etken maddelerden tıbbi öneme sahip tüm antibiyotiklerin kaldırılmasını istedi. İlaç firmaları bu değişiklikleri kabul etti, ancak, ilk iki yıl süresince tıbbi önemi olan antibiyotiklerin çiftliklerde kullanımı % 5.5 arttı(tablo 1).

2017 yılı antibiyotik kullanım verileri büyütme faktörlerinin olmadığı ilk yıl olacak ancak bu verileri 2018 in sonundan önce elde edemeyeceğiz. Bununla birlikte şu ana kadar elde edilen bulgular, çiftçilerin  1997 ve 2006 yılları arasında büyüme faktörlerini kademeli olarak  kaldırılan Avrupa Birliği’nde olduğu gibi daha fazla antibiyotik kullanmak yerine  rutin hastalıkların önlenmesi ve kontrolünün olduğu sisteme geçebilirler. Aslında FDA,  koruma amaçlı antibiyotik kullanımı destekliyor ve ilaç firmalarına yeni endikasyonlar eklemeyi,mevcut büyüm faktörü olarak kullanılan antibiyotiklerin “tedavi”, “kontrol” ve ”hastalığı kısmı önleyici” olarak yeniden ruhsatlandırılmasını tavsiye ediyor.

Tersine koruyucu ilaçlar bu tür bir uygulamaya ihtiyaç olmadığı için İskandinav ülkelerinde (Danimarka,Finlandiya,İzlanda,İsveç ve Norveç)  ve Hollanda’da kullanılmamaktadır. İskandinav ülkeleri ve Hollanda’da ki antibiyotik kullanımı genel olarak Birleşik Devletler ve diğer Avrupa ülkelerinden daha azdır.

Ulusal Eylem Planı

Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı, 2014’de Antimikrobiyal Direnç Eylem Planı yayınladı. Bununla birlikte eylem planı hevessiz hatta planda koruyucu antibiyotik kullanımını yasaklamak veya antibiyotik kullanımını azaltmak için hedef koymak gibi öneriler bile mevcut değil. Çiftlikte gerçekten kullanılan antibiyotikler (satış verileri yerine) ile ilgili ülke çapında istatistikler toplamak bile mümkün değildir.

Eylem planında “dikkatli kullanım” konusunda çiftçilerin, veteriner hekimin ve genel halkın eğitiminin geliştirilmesi, antibiyotik direncinin ve kullanımının gözetlenmesinin arttırılması önerileri yer alıyor (ancak bunlar, tüm çiftliklerden toplanan veriler yerine anket olacaktı).

Daha neler yapmalıyız?

Çiftlikte Antibiyotik Kullanımı, Kanatlılarda florokinolon kullanımının Birleşik Devletler’de 2005 de yasaklanması insanlarda florokuinolon dirençli Campylobacter enfeksiyonlarının artışını sınırlamaya yardım ettiği kantılamıştır. AB’ de insanlarda florokuinolon dirençli Campylobacter enfeksiyonları daha fazladır. Bununla birlikte, bu eylem dışında ilgili makamlar, uygun olmayan ve gereksiz antibiyotiklerin kullanımını azaltmak için çok az şey yapılmıştır.

ABD, tüm koruyucu antibiyotik kullanımını aşamalı olarak kaldırmalıdır. AB şu an bu yönde bir plan uygulamakta ancak ABD uygun olmayan sürü tedavilerini sınırlama konusunda herhangi bir plan yapmadı.

Mevcut veriler, kullanım düzeylerinin çoğu Avrupa ülkesinden çok daha yüksek olduğunu gösterdiğinden ABD toplam antibiyotik kullanımını azaltmak ve tıbbi öneme sahip antibiyotiklerin kullanımını azaltmak için hedefler koyulmalıdır. Hedeflerin türler tarafından belirlenebilmesi için, türlerin antibiyotik kullanımına ilişkin veriler toplanması gerekir.

ABD’de çiftliklerde antibiyotiklerinin aşırı kullanımı, sadece yanlış antibiyotik kullanımından değil, hayvan sağlığını olumsuz etkileyen yüksek sürü yoğunluklu üretim modellerine bağlıdır. Hayvan sağlığını ve refahını teşvik eden daha az sürü yoğunluğu olan üretim modelleri teşvik edilmelidir.

Örneğin, domuz yetiştiriciliğinde domuz yavrularının erken sütten kesilmesi ishale yol açtığından dolayı daha fazla antibiyotik kullanıldığına dair kanıtlar vardır. İsveç, Belçika, Fransa ve Almanya’daki sütten kesme uygulamalarını ve antibiyotik kullanımını karşılaştıran bir çalışmada domuz yavrularıda sütten kesme periyodunda antibiyotik kullanımının İsveç’te diğer üç ülkeden 100 kat daha düşüktü. İsveç’te sütten kesme  yaşı 35 gün iken  diğer üç ülkede ise 22-25 yaş arasındadır.

Çoğu AB ülkesindeki domuz çiftçileri 21 gün domuz yavrularını sütten kesebilir. 2008/120 / EC sayılı Konsey direktifi sütten kesme yaşını en az 28. gün olarak belirtmektedir, ancak belirli minimum gereksinimlerin karşılanması halinde 21. gün sütten kesme yapılmasına izin vermektedir. Buna karşılık, İsveç’te sütten kesme işlemine 28 gün önce yasal olarak izin verilmemektedir.

Bununla birlikte, Birleşik Devletlerde, ortalama sütten kesme yaşı yaklaşık 20 gündür ve sütten kesme işlemi iki haftadan önce bile gerçekleşebilir. ABD antibiyotik tedavisine olan ihtiyacı azaltacak ve hayvanların bağırsak sağlığını geliştirecek yeni sütten kesme yaşı belirleyen bir yasa getirmelidir.

 

Çeviren : Emre Başaran

Kaynak: saveourantibiotics

Exit mobile version