Yaban Yasemini Zehirlenmesi

Wild Jasmine

Yaban Yasemini Zehirlenmesi

Yaban Yasemini Zehirlenmesi

Yaban Yasemini Özellik ve Kaynakları

2 metreye kadar yükselen çok yıllık, tırmanıcı ve mor çiçekli, olgun meyveleri kırmızı renkte olan bir bitkidir.Göl kenarlarında bataklık ve sazlık alanlarda, kuru dere yataklarında olmak üzere; Türkiye’de yaygın şekilde rastlanır.Ülkemizde İstanbul, Kars, Hakkari, Siirt, Karabük, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Bilecik, Edirne, Giresun, Mersin, İzmir,Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Zonguldak illerinde görülür.

Etkin Madde

Solunum bitki ailesinde bulunan diğer bitkiler gibi glikoalkaloidler bitkinin her tarafında bulunur.Bitkide solasein, soladusin; meyvede solanin ve solasein glikoalkaloidleri ihtiva eder.

Toksisitesi

Solanin ve diğer glikoalkaloidler etkileri bakımından saponine benzer.Sindirim kanalında irkiltiye, emilip dolaşım geçtikten sonra hemolize, MMS(merkezi sinir sistemi) baskısı, asetilkolin esteraz (AkE) etkinliğinin engellenmesine yol açar.

Klinik Belirtiler

Yaban Yasemini hayvanlarda zehirlenmesine pek rastlanılmaz.Çok fazla miktarda tüketildiği durumlarda zehirlenmeleri görülür.

Etkilenen hayvanlarda; hipersalivasyon, kusma, sancı, sürgün, ülserli ağız yangısı, halsizlik, durgunluk, konjunktivit,solunum ve nabız sayısında azalma gibi semptomlar görülür.

Sağaltım

Sindirim sisteminden bitki kısımlarının uzaklaştırılması, mukozayı sarıcı-yüzeyde tutucu maddelerin ve analeptiklerin kullanılması faydalı olur.

Exit mobile version