Vilprofen

Vilprofen

Vilprofen
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Non-steroid, Antienflamatuvar ve Antiromatizmal
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Vilprofen Enjeksiyonluk Çözelti, renksiz veya açık sarı renkli berrak çözelti olup, 1 ml’sinde 100 mg ketoprofen içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Vilprofen Enjeksiyonluk Çözelti, Ketoprofen, 2-(3-benzoylfenil) propiyonik asit yapısında olup; antienflamatuvar, analjezik, antipiretik ve antiendotoksik etki gösterir. Ketaprofen siklooksijenaz ve lipooksijenaz yolunu inhibe eder. Siklooksijenaz inhibisyonu ile araşidonik asitten vazoaktif, antienflamatuar, piretik etkili ve trombosit agregasyonunu sağlayan prsotaglandinlerin, prostasiklinlerin ve tromboksan A2’nin oluşumunu, lipooksijenaz inhibisyonu ile de vasküler permabiliteyi arttıran, lökositleri üzerinde ki şemotaktik özelliğinden dolayı enflamatuar etkili lökotrinlerin oluşumunu engeller.

İlaç atlarda damar içi uygulamadan 15 dakika sonra analjezik etkisi oluşmaya başlar. Sığırlara intramuskuler uygulanan ketoprofen hızla absorbe edilir. (t1/2 ka=0,15-0,25 h). Ketoprofen plazma proteinlerine sığırlarda %97, atlarda %99 oranında bağlanır. Vücut dokularına geniş oranda dağılmakla beraber sinovial sıvıya etkili yoğunluklarda geçebilmektedir. Ketoprofen karaciğerde glukuronik asitle birleştirilerek metabolize edilir.

Vilprofen KULLANIM SAHASI /ENDİKASYONLAR

Vilprofen Enjeksiyonluk Çözelti, sığırlarda ve atlarda nonstero id antienflamatuar, analjezik, antipiretik ve antiromatizmal etki amacıyla kullanılır. Özellikle:

Sığırlarda,

Atlarda;

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

VİLPROFEN Enjeksiyonluk Çözelti, sığır ve atlarda yavaş damar içi veya kas içi (boynun ön yarısına) enjeksiyon olarak uygulanır. Veteriner Hekim başka bir şekilde tavsiye etmediği takdirde;

Farmakolojik doz

Pratik doz

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Vilprofen antibiyotik tedavisi ile beraber uygulandığında tedavinin etkisini artırır. Solunum sistemi hastalıklarında antibiyotikle beraber kullanıldığında ateşi daha kısa sürede düşürdüğü tespit edilmiştir. Mastitis tedavilerinde antbiyotikle beraber uygulandığında sağaltım şansını arttırmaktadır.

Diğer nonsteroid antienflamatuarlara göre gastrointestinal mukozaya daha az zarar vermektedir. Atlarda kondrosit tahribatı oluşturmamakta ve proteoglikan üretimini etkilememektedir. Deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda embriyotoksik, karsinojenik ve teratojenik etkilerinin olmadığı gösterilmektedir. 6 haftalıktan küçük hayvanlara uygulamayınız. Hipotansif, hipovolamik ve dehidre hayvanlarda renal yetmezlik riskini arttırdığından kullanılması tavsiye edilmez. Damar içi uygulamalar dikkatli ve yavaş yapılmalıdır.

GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIM

Gebe sığırlarda kullanılabilir. Gebe atlar üzerinde yapılan çalışmalar yetersiz olduğundan önerilmemektedir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Önerilen dozlarda kullanıldığında herhangi bir yan etkisi yoktur. 5 kat doz aşımı ve 2-3 kat uzun süre kullanıldığında belirgin bir yan etki görülmemektedir. Çok yüksek dozlarda renal yetmezlik ve uyuşukluk belirtileri görülebilir. Bilinen bir antidotu yoktur.

Vilprofen İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Diğer nonsteoroid antienflamatuar ilaçlarla, glikokortikoid ilaçlarla, antikoagulan ajanlarla, diüretik ve nefrotoksik ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Ketoprofen furosemidin etkisini düşürebilir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar damar içi uygulamalarda 1 gün geçmeden, kas içi uygulamalarda 4 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir ve etleri insan gıdası olarak tüketilmemelidir. Damar içi ve kas içi uygulamalarda ilacın sığırda sütte kalıntı arınma süresi sıfır (0) gündür.

KONTRENDİKASYONLARI

Diğer nonsteroidlere karşı hassasiyeti bulunan hayvanlarda kullanmayınız. Hemopoetik sistem hastalıkları, kronik mide bağırsak ülserleri, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların erişemeyeceği yerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Ketoprofen’e aşırı duyarlılığı bilinen insanlar ilaçla temas etmekten kaçınmalı, deriye teması halinde bol su ile yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü, oda sıcaklığında muhafaza edildiği takdirde imal tarihinden itibaren 24 aydır. İlacın ilk açıldıktan sonraki raf ömrü ise 28 gündür.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

20ml, 50 ml ve 100 ml’lik amber renkli cam şişelerde kutulu olarak takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 20.06.2011

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 20.06.2011-24/054

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt / ANKARA

Exit mobile version