Vilmectin
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Endektosit
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Vilmectin Enjeksiyonluk Çözelti, renksiz, kullanıma hazır, steril enjeksiyonluk çözelti olup, 1 ml’de 10 mg ivermektin içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
İvermektin, Streptomyces avermilitis kültürlerinden elde edilen makrosiklik lakton grubu bir bileşiktir ve 22,23 dihidroavermektin B1a (H2B1a) (en az %80) ve 22,23 dihidroavermektin B1b (H2B1b) (en çok %20)’nin karışımıdır. İvermektin, parazitlerin motorik ganglion sinapsislerinde (nematodlar) veya nöyromuskuler son plaklarda (artropodlar) Gama Amino Butirik Asit (GABA) salgısını artırmak suretiyle klor (CI-) kanallarını açık tutarak motorik sinir impulsunun geçişini önler; parazit felç olur ve ölür. Buna karşılık, ivermektin memeli hayvanlarda kan/beyin bariyerini aşıp merkezi sinir sistemi içinde yer alan GABA-erjik sinirlere yeterince nüfuz edemediği için, konak hayvana zarar vermeksizin parazitleri öldürür.
Deri altı uygulamada maksimal plazma konsantrasyonuna erişme zamanı ortalama 1.3 gün, plazma eliminasyon yarı ömrü koyunlarda ortalama 3.5 gün, sığırlarda 8 gündür. Plazma proteinlerine bağlı olarak taşınır. Dağılım hacmi yüksektir. Beyin-omurilik sıvısı hariç bütün dokulara, vücut sıvılarına nüfuz eder. Yağ dokularında depolanarak yavaş yavaş salındığı ve elimine edildiği için parazit türlerine göre 2-4 arasında değişen kalıcı etkisi vardır. Esas olarak safra salgısı ile ve çok düşük oranda da idrarla atılır. Atılan maddenin %90 dan fazlası metabolize olmamış ana bileşiktir.
Vilmectin KULLANIM SAHASI /ENDİKASYONLAR
Vilmectin Enjeksiyonluk Çözelti, endo ve ektoparaziter etkinliğe sahip geniş etki spektrumlu bir müstahzardır. Sığır ve koyunlarda iç ve dış parazitlerinin mücadelesi ve kontrolünde kullanılır. Vilmectin Enjeksiyonluk Çözelti, aşağıdaki parazitler ile mücadelede başarı ile kullanılır:
Sığırlarda:
- Gastro-intestinal Nematodlar: Heamonchus placei, Ostertagia sp., O.ostertagi (erginler, larval devreler, hipobiotik larvalar), O.Iyrate (erginler, L4 larvalar), Mecistocirrus digitatus (erginler), Trichostrongylus axei, T.colubriformis, Cooperia oncophora, C.punctata, C.pectinata, Cooperia sp., Nematodirus helvetianus (erginler), N.spathiger (erginler), Oesophagostomun radiatum, Strongyloides papillosus (erginler), Bunostomum phlebotumum, Toxacara vitulorum.
- Akciğer Kıl Kurtları: Dictyocaulus viviparus
- Deride Filariosis Etkenleri: Parafilaria bovicola
- Göz Nematodları: Thelezia sp. (ergin)
- Nokra etkeni sinek larvaları: Hypoderma bovis (larva), Hypoderma lineatum (larva), Dermatobia hominis (larva)
- Yara Kurtları (parazitik dönemde): Chrysomya bezziana, Cochliomya hominivorax
- Uyuz Etkenleri: Psoroptes communis bovis, Psoroptes communis ovis, Sarcoptes scabei bovis, Chorioptes bovis
- Bitler: Linognatus vituli, Haematophinus eurysternus, Solenopotes capillatus, Damalinia bovis
- Keneler (bazı tek konaklı keneler, yumuşak keneler): Boophylus sp., Ornithodurus savignyi
Koyunlarda:
- Gastro-intestinal Nematodlar: eamonchus sp., Ostertagia sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Nematodirus sp., Oesophagostomun sp., Strongyloides papillosus, Chaberthia ovina, Trichuris ovis
- Akciğer Kıl Kurtları: Dictyocaulus filaria
- Uyuz Etkenleri: Sarcoptes scabei var. Ovis, Psoroptes ovis, Chorioptes bovis var. ovis
- Bitler: Bovicola ovis, Linognatus pedalis, L.ovillus, L.stenopsis
- Koyun Yapağı Sineği: Melophaga ovinus
- Burun Kurtları: Oestrus ovis
- Yara Kurtları: Chrysomia bezziani
- Keneler (Tek konaklı): Boophylus sp., Ornithodurus lahorensis
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Vilmectin Enjeksiyonluk Çözelti, sadece deri altı yolla uygulanır. Sığırlarda boyun bölgesinde veya scapula gerisinde gevşek deri altına, koyunlarda koltuk altı veya koltuk arkasında derinin gevşek bölgesinde deri altı yolla enjekte edilir. Uygulama yapılırken asepsi ve antisepsi kurallarına uyulmalı, kuru, steril iğne ve şırınga kullanılmalıdır. Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Sığır ve koyunlarda: 0.2 mg /kg canlı ağırlık hesabıyla, 50 kg canlı ağırlık için 1 ml deri altı yolla uygulanır.
10 ml’yi aşan dozlarda doz ikiye bölünerek uygulanmalıdır. Sadece deri altı yolla uygulanır. Kas içi veya damar içi yolla uygulanmaz.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Enjeksiyon yerinde geçici bir ağrı ve şişlik görülebilir.
Vilmectin İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği yoktur. Başka ilaçlarla karıştırılmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Tolerans sınırı geniştir (buzağı-kuzu en çok 5 kat, erişkinler 10-20 kat). Doz aşımında, mydriasis, çeşitli derecelerde depresyon, kaslarda gevşeme, parezis, ataksi, dil ve dudak tonusu azalması, salya akıntısı, yerde boylu boyunca uzanmış halde yatma, koma hali gibi merkezi sinir sistemi ile ilgili semptomlar görülür. Bilinen bir antidotu yoktur.DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT: Tolerans sınırı geniştir (buzağı-kuzu en çok 5 kat, erişkinler 10-20 kat). Doz aşımında, mydriasis, çeşitli derecelerde depresyon, kaslarda gevşeme, parezis, ataksi, dil ve dudak tonusu azalması, salya akıntısı, yerde boylu boyunca uzanmış halde yatma, koma hali gibi merkezi sinir sistemi ile ilgili semptomlar görülür. Bilinen bir antidotu yoktur.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen koyunlar 42 gün, sığırlar 35 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilmekte olan sağmal inek ve koyunlarda kullanılmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLARI
Nokra etkenlerinin omurilik göçü sırasında kullanımı kontrendikedir. Kas içi ve damar içi yollarla uygulanmamalıdır. Gebelikte kullanım: Tavsiye edilen kullanım şekillerinde gebelerde güvenlidir.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde Veteriner Hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Sadece hedef türlerde kullanılmalıdır.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
İlaç kullanılırken sigara içilmemeli ve yemek vb. yenilmemelidir. İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25 oC)’de saklayınız.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Ölüme sebep olabileceğinden, başta Collie ırkı olmak üzere köpeklerde kullanılmamalıdır. Suda yaşayan canlılarda toksik etki yaptığı için, atık şişeler su kaynaklarına atılmamalıdır.
AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
20, 50, 100 ve 250 ml’ lik renksiz flakonlar karton kutularda takdim edilmiştir.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 30.11.2004
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 11.11.1997–9/804
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul
ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt / ANKARA