Vilazol 1500

Vilazol 1500

Vilazol 1500
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Vilazol 1500 Oral Tablet, beyaz-beyazımsı ve ortası çentikli olup her 1 tablet, 1500 mg Albendazol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Vilazol 1500 Oral Tablet, sığırlar ve koyunlarda gastro-intestinal nematodlar, akciğer kıl kurtları, şeritler ve ergin karaciğer kelebeklerine karşı korunma ve sağaltım için hazırlanmış geniş spektrumlu antihelmintik formülasyondur. Vilazol 1500 Oral Tablet’in etken maddesi olan Albendazol, benzimidazol türevi bir antihelmintik olup gastro-intestinal nematodlar (mide –barsak kıl kurtları), akciğer kıl kurtları ile şeritlere ve karaciğer kelebeklerine yüksek derecede etkili olmakla beraber güçlü ovisidal etkinliğe de sahiptir. Parazitler üzerindeki etkisi, duyarlı parazitlerde yapısal protein olan tubulin’e bağlanmak ve mikrotubullere polimerizasyonu önlemek şeklindedir. Bunun sonucunda parazitlerde hücresel bütünlük bozulur ve parazit ölür. Bunun yanı sıra Albendazol, diğer benzimidazoller gibi fumarat redüktaz enziminin etkinliğini engelleyerek ATP üretimini azaltır ve parazitleri kullanılabilir enerjiden yoksun bırakır; ayrıca parazitlerdeki glikoz emilimini önlerken glikojen kullanımını artırarak parazitlerin ölümüne yol açar. Albendazol emilme kinetiği bakımından diğer benzimidazollerden farklıdır.

Uygulanan Albendazol’ün koyunlarda %50 si 5 günde ve danalarda Albendazol’ün % 80 kadarı 3 günde idrarla atılır. Bu ilacın vücutta sülfoksit, sülfon ve bilinmeyen 3-4 metaboliti oluşur, bunlardan ilk ikisi etkin metabolitleridir. Albendazol’ün diğer benzimidazol türevlerinden ayıran bir başka özelliği de vücuttaki yarılanma ömrünün uzun olmasıdır. Koyunlarda 16 mg/kg.ca dozda verildiğinde oral uygulamayı takiben 15-20 saat sonra pik plazma değerine ulaşılır ve yaklaşık % 47’si de 9 günde metabolitleri halinde atılır.

Vilazol 1500 KULLANIM SAHASI /ENDİKASYONLAR

Vilazol 1500 Oral Tablet, sığırlarda ve koyunlarda gastro-intestinal nematodlar, akciğer kıl kurtları, şeritler ve ergin karaciğer kelebek enfestasyonlarının sağaltımı ve kontrolü amacıyla kullanılır.

Sığırlarda:

Gastro-intestinal nematodlar: Ostertagia sp., Haemonchus sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Oesophagostomum sp., Nematodirus sp., Strongyloides sp., Bunostomum sp,Trichuris sp.

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus viviparus.

Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dendriticum

Koyunlarda:

Gastro-intestinal nematodlar: Ostertagia sp., Haemonchus sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Oesophagostomum sp., Nematodirus sp., Strongyloides sp., Bunostomum sp,

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus filaria.

Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, F. gigantica, Dicrocoelium dendriticum

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde: Farmakolojik doz: Sığır ve koyunlarda, Gastro-intestinal nematodlar, akciğer kıl kurtları 7,5mg/kg canlı ağırlık, şeritler için 10 mg/kg canlı ağırlık, ergin karaciğer kelebekleri için 15 mg / kg canlı ağırlık dozunda oral yolla kullanılır. Dicrocoelium dentriticum (Kum kelebeği) invazyonlarında doz uygulaması 20 mg/kg.c.a.‘dır.

Pratik doz tablosu:

Canlı AğırlıkMide- bağırsak
akciğer kıl kurtları
ŞeritlerKaraciğer
kelebeklerine
Kum
kelebeklerine
100 kg0.5 tablet1 tablet1 tablet1.5 tablet
200 kg1 tablet1.5 tablet2 tablet3 tablet
400 kg2 tablet3 tablet4 tablet5.5 tablet

Tabletin çentik sayısının az olması sebebiyle koyunlarda 100 kg canlı ağırlığın altındakilerde kullanılması tavsiye edilmez.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Koruyucu sağaltım uygulamasının ilkbahar, hayvanlar meraya çıkmadan ve sonbaharda, meradan döndükten sonra uygulanması önerilir. Benzimidazol grubu antihelmintiklere karşı Haemonchus contortus ve Trichostrongylus colubriformis’in direnç geliştirebileceği göz önüne alınmalıdır. Koyunlarda veteriner hekim kontrolünde kelebekler ve kıl kurtları invazyonlarından korunmak amacıyla ilk Vilazol 1500 Oral Tablet uygulamasında, ilk ilaçlama ilkbaharda (meraya çıkış öncesi), ikinci ilaçlama sonbaharda (koç katımı öncesi), son ilaçlama ise kış aylarında (mera dönüşü veya kapalı beslemede) yapılır. Parazitlerin yaygın olmadığı bölgelerde, sonbahar ve kış sonunda yapılan mücadele yeterlidir.

GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIM

Benzimidazol grubu antihelmintiklerin (albendazol) embriyotoksik ve teratojenik etkilerinden dolayı koç katımı sırasında ve gebeliğin ilk 1/3 günlük döneminde kullanılması kontrendikedir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Evcil hayvanlar ve laboratuvar hayvanlarının benzimidazol türevi ilaçlara tahammülü oldukça iyidir. Kambendazol dışında tüm bileşiklerin sağaltım indeksleri 10 – 1000 arasındadır. Nadiren diyare, kusma, taşikardi ve solunum bozukluğu görülebilir. Böyle durumlarda destekleyici tedavi yapılması gerekebilir.

Vilazol İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Albendazol’un diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği yoktur.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.):Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 14 gün, koyunlar 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sağılan inek ve koyun sütleri 3 gün (6 sağım) geçmeden insan tüketimine sunulmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Hayvanların Albendazol’e karşı tahammülü oldukça iyidir. Aşırı yüksek doz uygulanması durumunda zehirlenme belirtileri olarak iştah kaybı, ateş ve ishal gözlenebilir. Bu gibi durumlar da destekleyici tedavi yapılmalıdır.

GENEL UYARILAR

– Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde Veteriner Hekime danışınız.

– Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25 ºC’de) saklayınız.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Boş ambalajlar çöpe atılmalıdır.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

2 x 5 tablet içeren blister / karton kutuda takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 17.12.2012

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 21.10.2010-23/046

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş – Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş.- Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt / ANKARA

Exit mobile version