Varroset 400 mg Arı tütsü kağıdı
Bal Arılasındaki Varrosis İçin Ektoparatizer (Akarisit)
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.
BİLEŞİMİ: Her arı tütsü kağıdı 400 mg Amitraz ihtiva eder. İlaç 8×20 cm ebadında, açık kahverengi ve kokusuz oluklu kartonlara emdirilmiştir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
VRROSET’in içerdiği amitraz; temas ve solunum yoluyla etki eden formamidin bir akarit ve insektisittir. Etkisini dış parazitlerin (varroanın) merkezi sinir sistemindeki oktopamin reseptörlerini etkileyerek gösterir. Amitraza maruz kalan parazitin sinirsel aktivitesi artar, anormal davranış sergiler, uyuşur ve ölür.
Amitraz önerilen kullanımda arılaör toksik etki meydana getirmez.
KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR
Varroset bal arılarındaki Varroa jacobsoni adlı arı akarıyla mücadele için kullanılır.
Varroset UYGULAMA ŞEKLİ, ZAMANI VE DOZAJ
Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde;
Poşetten çıkarılan rulo oluklu karton şeklindeki bir tütsü kağıdı, iki ucundan yakılarak boş bir körük içine konur. İlk çıkan ilaçsız dumanı atmak için körükle havaya 5 defa sıkılır. Farmakolojik doz: 21-42 ppm/kovan’dır.
Daha sonra her kovanın uçuş deliğinden 6 defa tütsü (duman) darbeler halinde verilir. Kara kovan ya da sepet kovanlar için 4 tütsü (duman) darbesi yeterlidir. İlaç uygulaması, 3-4 gün ara ile 3-4 defa tekrarlanmalıdır.
Uygulama esnasından ve sonrasında kovan uçuş deliğini kapatmayınız.
8×20 cm ebadındaki 1 tütsü kağıdı 15 kovan için yeterlidir. Yaklaşık 3 dakikada 15 kovan ilaçlanabilir.
Eğer bir defada sadece 7 kovan ilaçlanacaksa; bir arı türsü kağıdı (oluklu karton) poşetinden çıkarılır, enine olarak ortasından kesilir ve bu yarım tütsü kağıdı körükte yakılarak 7 kovanın ilaçlanması sağlanır.
İlaçlama zamanı:
İlaçlamalar, erken ilkbahar ve geç sonbahar aylarında, akşamüstü yapılmalıdır.
Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir. Bu sebeple kış mevsiminde hava sıcaklığının 14°C’den yüksek olduğu zamanlarda (güneşli günlerde) VARROSET ile mücadele yapılırsa varroa mücadelesinden daha iyi sonuç alınır.
Hava sıcaklığının 14°C’den daha düşük olduğu günlerde kesinlikle ilaçlama yapılmamalıdır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLE İLGİLİ UYARILAR
Arı akarı Varroa jacobsoni, yavru ve ergin bal arıları (Apis mellifera L) üzerinde dış parazit olarak yaşayan ve arıların hemolenfini emerek zarar veren bir akardır. Varroa’nın üremesi ilkbaharda başlar, sonbahara kadar sürer. Varroa’nın üremesi ve gelişmesi peteğin yavru gözleri içimnde olur. Dişi varroalar her seferinde 2-8 adet yumurtayı sırlanmadan önce arı larvalarının bulunduğu petek gözlerine bırakır. Dişi varroalar 8-10 gün, erkek varroalar 6-7 gün sonra ergin haline geçer. Erkek varroalar petek içinde çiftleşir ve ölürler. Dişi varroalar ergin olduktan 4-14 gün sonra yumurtlamaya başlar.
Bir dişi varroa yazın 2-3 ay, kışın 5-8 ay canlı kalır. Ergin varroalar kışı ergin arılar üzerinde geçirirler ve ergin arıların vücut sıvısını emerek beslenirler. Bu sebeple varroaların üremediği ve ergin arılar üzerinde açıkta bulunduğu sonbahar ve kış aylarından yapılan mücadeleden daha iyi sonuç alınır. Yavru varroalar (larva/nimf) petek gözü içindeki yavru arının (larva/pupa) hemolenfini emerek beslenirler. Petek gözleri sırlandıktan sonra ilaç petek gözüne girmeyeceğinden etkili olamaz. Bu sebeple tütsü uygulamalarının, varroa yumurtalarının ve larvalarının bol olduğu ilkbahar sonları ve yaz aylarında yapılması yeterince etkili olmaz. Ayrıca balda ilaç kalıntısına sebep olur.
Varroaların petek gözlerinden çıkışı dikkate alınarak ilaçlamanın, uygun olduğu süre içinde, 4-5 gün arayla 2 veya 3 defa tekrar edilmelidir.
KONTRENDİKASYONLAR
Bal arıları 12°C’nin altında kış salkımı oluşturduğundan, soğuk havalarda ilaçlama yapılması ana arının ölümüne sebep olabilir. Bu sebeple hava sıcaklığı 14°C’nin altına düştüğü zamanlarda ilaçlama yapılmamalıdır.
İSTENMEYEN ETKİLER VE DOZ AŞIMI
Önerilen doz ve uygulama şekline uyulmalıdır. Kovan deliği kapatılmamalı ve hava sıcaklığı ile ilgili tavsiyelere de mutlaka uyulmalıdır.
GIDALARDA (BALDA) İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): BAL AKIMI (TUTUMU) SÜRESİNCE VE BAL AKIMININ BAŞLAMASINA 30 GÜN KALINCA İLAÇ UYGULANMAMALIDIR. (İ.K.A.S.: Bal için 30 gündür) Son ilaç uygulamasından sonra 30 gün boyunca elde edilen ballar insan tüketimine sunulmamalıdır.
GENEL UYARILAR
- Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünden veteriner hekime danışınız.
- Uygulamadan önce etiket ve prospektüsü iyice okuyunuz.
- Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
- Gıdalardan uzakta bulundurunuz.
- Hasarlı ambalajları satın almayınız ve kullanmayınız.
- Toksikolojik bilgiler: Toksisite sınıfı WHO (a.i.) III, EC risk Xn (R22), EPA (formülasyon) III.
- Ratlar için; akut oral LD50 650 mg/kg, LC50 (6 saat) 65 mg/L, deri ve göz için 1600 mg/kg.
- Arılar için (zayıf toksiktir) LD50 (temas) 50 μg/arı.
UYGULAYICININ ALACAĞI TEDBİRLER VE ZEHİRLENME BELİRTİLERİ
- İlacı uygularken eldiven ve gözlük kullanınız.
- Nadir olarak ciltte hafif kızarma ve deride su toplama görülebilir.
- İlaçlı dumanı (tütsüyü) teneffüs etmeyiniz.
- İlaçlı dumanı uzun süre teneffüs edenler açık havaya çıkartılmalıdır.
- Antidotu yoktur.
RAF ÖMRÜ VE MUHAFAZA ŞARTLARI
Raf ömrü imal tarihinden itibaren 30 aydır.
Orijinal ambalajında, kuru ve serin yerde muhafaza ediniz.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
VARROSET, polietilen laminasyonlu sarı renkli kağıt bir torba içine 8×20 cm ebadındaki oluklu karton şeklindeki tütsü kağıdı konulmuş olup bu kağıt torbanın 2 veya 3 adedi bir karton kutu içine yerleştirilerek arz edilmiştir.
(2 veya 3 tütsü kâğıdı içeren karton kutularda)
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner hekim muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 05.05.2003
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 18.11.1999-9/877
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: Santavet İlaç San. Ltd. Şti. Şerifali Mah. Barbaros Bulvarı Mevdudi Sok. No:3 Ümraniye / İstanbul
ÜRETİM YERİ: Albafarma İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. İstanbul Tuzla Org. San. Böl.8.Cad. No:11 34959 Tuzla / İSTANBUL