Tuz (NaCl) Zehirlenmesi

Tuz (NaCl) Zehirlenmesi

Tuz (NaCl) Zehirlenmesi

Tuz (NaCl) Zehirlenmesi

Tuz (NaCl) Zehirlenmesi, genellikle aşırı tuz alınması (akut) veya daha az olarak da tuzu normal miktarlarda alıp suyun kısıtlanması (subakut) sonucu meydana gelir. bazen de iv yolla aşırı NaCl verilmesi sonucu oluşur.

Tuz zehirlenmesine yol açabilen durumlar;

Hayvanın özellikle susuz kaldıktan sonra tuz miktarı yüksek verilmesi akabinde aşırı miktarda su içmesi

İçme suyu olarak kullanılan bazı artezyen suları

Meralarda tuz karışımları veya yalama taşlarını içeren su birikintileri

Tuz gereksiniminin eksinliğinden sonra hayvanın aşırı tuz alma eğiliminde olması

Yemlerle aşırı tuz alınması

Buzlu yolların açılması için tuz serpilmesi ile oluşan tuzların suların içilmesi

Sığırların 2.2 mg/kg miktarında tuz alması akut zehirlenmeye yol açar. Laktasyon başındaki yüksek süt verimli inekler daha duyarlıdır. Sudaki tuz miktarı > % 0.25 olduğunda ineklerin süt verimi azalabilir. İçme sularında 7 g/lt den fazla tuz olduğunda sinirsel bulguların olduğu şiddetli tabloya yol açar. Daha çok aşırı tuz alınmasına bağlı olarak akut olaylar şeklinde görülür.

Klinik Semptomlar;

Akut;

Subakut;

Ayırıcı Tanı;

Tedavi;

Hayvanlar tuz kaynaklarından derhal uzaklaştırılmalıdır. Sık aralıklarla küçük miktarlarda taze su verilmeli; su içmeyen ileri olaylarda sonda ile su (buzağılarda süt) verilmesi ya da %5 dekstroz ve yavaş olarak NaCl solusyonu infuzyonları yapılmalıdır. Furosemid 0.5 mg/kg gibi diüretikler kullanılabilir. B1 vitamini önerilmektedr. Dehidre olanlara izotonik serum verilmelidir. Sinirsel belirtileri olup, beyin ödemi olanlara mannitol + deksamethason ve semptomatik olarak sedatifler verilmelidir.

Exit mobile version