Trilax

Trilax

Trilax
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: 1 tablet; 500 mg Triklabendazol ve 375 mg Levamizol HCl içerir. Beyaz renkli, iki çentikli, kenarları düz oblong tabletlerdir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Levamizol; imidatiyazol türevi, antihelmintik etkili bir maddedir. Levamizol parazitleri felç ederek etkisini gösterir. Felç olayı, parazitlerin otonomik gangliyonlarını nikotine benzer şekilde uyarması sonucu gerçekleşir. Levamizol; invazyona yol açan mide-bağırsak akciğer kıl kurtları üzerinde antihelmintik etkiye sahiptir. Ağızdan verildikten sonra, sindirim kanalından hızlı emilir ve tüm vücut kesimlerine dağılır. 1-2 saat içinde kan yoğunluğu en yüksek düzeye ulaşır. Sığırlarda plazma yarı ömrü 4-6 saattir. Verilen ilacın %40’ı ilk 12 saatlik süreçte başlıca dışkı ve idrarla atılır, 8 gün boyunca atılmaya devam eder. Akciğer ve  mide barsak kıl kurtlarına etkilidir.

Triklabendazol ise, benzimidazol türevi antihelmintik etkili bir maddedir. Sığır ve koyunlarda fasciolasise yol açan Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica’nın genç ve ergin şekilleri üzerinde güçlü antitrematodal  etki gösterir. Parazitlerde fumarat redüktazın faaliyetini engelleyerek etkili olmaktadır. Oral uygulamadan sonra sindirim sisteminin doluluğuna bağlı olarak 8-24 saat arasında plazmada doruk yoğunluğa ulaşır ve uygulama sonrasında vücutta metabolize olarak sülfon ve sülfoksit türevlerine dönüşür. Özellikle karaciğerde ve tiroid bezinde yoğunlaşır. Uygulama tamamlandıktan 10 gün sonra verilen dozun tamamına yakın bölümü büyük ölçüde dışkı ve az miktarda idrarla vücuttan atılmış olur. Nadiren Fasciola türlerinde triklabendazole karşı direnç gelişebilir.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONU

Sığır ve koyunlarda :

Mide-barsak kıl kurtları: Haemonchus sp., Ostertagia sp., Tichostrongylus sp., Nematodirus sp., Bunostomum sp., Chabertia ovina ve Oesephagostomum sp.

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus sp.

Göz parazitleri: Thelezia sp.

Karaciğer Kelebekleri: F.hepatica, F.gigantica’nın ergin ve genç şekillerine karşı kullanılır.

Trilax KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Farmakolojik Doz: Sığır ve koyunlarda Levamizol’ün farmakolojik dozu 7.5 mg/kg ve Triklabendazol’ün farmakolojik dozu ise 10 mg/kg’dır.

Trilax Pratik Doz:

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde oral yolla;

Koyun :  50 kg   canlı ağırlık için  1 tablet

Sığır    :  100 kg canlı ağırlık için  2 tablet

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

İlk ilaç uygulaması ilkbaharda (meraya çıkış öncesi) ve ikinci ilaçlama sonbaharda (mera dönüşü ve kapalı beslenmede) yapılmalıdır.

Dozu belirlerken, hayvanın canlı ağırlığı dikkatle belirlenmelidir. Kaşektik ve ağır stres altındaki hayvanlarda yapılan uygulamalar dikkatle izlenmelidir.

İSTENMEYEN/ YAN ETKİLER

Levamizole bağlı olarak nadiren baş dönmesi ve kusma gözlenebilir. Tekrarlayan dozlarda ateş, kas ağrısı ve deride isilik benzeri allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Koyunlara 45 mg/kg dozda verildiğinde köpüklü salivasyon ve kas titremeleri oluşur.

Trilax İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Piperazin tuzları ile antagonistik etki nedeniyle birlikte kullanılmamalıdır. Levamizol nikotin benzeri etkiler göstermesinden dolayı, tetrahidroprimidinler (pyrantel, morantel, oksantel) ve organik fosforlu bileşiklerle ve fenikollerle ve dietilkarbamazin ile birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER,TEDBİRLER VE ANTİDOT

Trilax Levamizole bağlı olarak tedavi dozunun 5 katı uygulandığında  Etkilenen hayvanlarda karşılaşılan ve organik fosforlu bileşiklerle zehirlenmeyi andıran belirtilerin başlıcaları bulantı, kusma, kas titremeleri, çırpınmalar, solunum güçlüğü, kalp hızında yavaşlama, hipotansiyon, ürinasyon, yere uzanma ve solunum yetmezliği ve ölüm gözlenir. Triklabendazol ise daha güvenli bir maddedir. Zehirlenme durumunda semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra; sığırlar ve koyunlar 28 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal inek ve koyunlara uygulanamaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Trilax, Levamizol ve Triklabendazol’e duyarlılığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Renal yetmezliği bulunan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Süt ırkı genç hayvanlar ile yeni doğmuş yavrularda kullanılmamalıdır. Organik fosforlu bileşiklerle birlikte kullanımı kontrendikedir.

Bu sebeple ilaç uygulamasından 14 gün önce 14 gün sonra organik fosforlu bileşiklerle kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN TEDBİRLER ve HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Kullanım sırasında eldiven giyilmeli, kullanım sonrasında eller iyice yıkanmalıdır.

İlacı uygulayan az sayıdaki insanda duyarlılık reaksiyonu gözlenebilir. Cilt ve göze temas ettirilmemeli, teması halinde bol suyla yıkanmalıdır.

Kullanım sırasında bir şey yiyip içilmemeli, sigara içilmemelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda sıcaklığında  (15°-25°C)  ve kuru bir yerde saklayınız.

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Atlarda 20 mg/kg ca dozunda ölüme yol açabileceğinden bu hayvanlarda kullanılmaması veya dikkatli olunması gereklidir. 

Irk ve sürü duyarlılığı nedeniyle keçilerde zehirlenmeler ve ölüm oluşabilir.

Kedi ve köpeklerde ölüme sebep olabilecek şekilde zehirlidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutuda 10, 50 ve 100 tabletlik alüminyum folyo kaplı pvc blister ambalajda sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. ( VHR)

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 19.10.2007

GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 19.10.2007/19-005

RUHSAT SAHİBİ VE İMAL YERİ: AKSU Eczacılık ve İlaç San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. Gersan Sanayi Sitesi 654. sok. No: 47 Ergazi / ANKARA

Exit mobile version