Teknovet Atropin
Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti
Antikolinerjik
BİLEŞİMİ
Berrak, renksiz, steril bir çözelti olan Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 2 mg atropin sülfat içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan atropin sülfat, Atropa belladonna’dan elde edilen veya sentetik olarak hazırlanan, belladon alkoloidleri adı verilen gruptan antikolinerjik (parasempatolitik) etkili bir maddedir. Otonom sinir sisteminde kolinerjik sinirlerin postgangliyonik uçlarında asetilkolin etkinliğini durdurur. Asetilkolinin efektör hücrelerdeki muskarinik reseptörlere bağlanmasını engeller. Böylece asetilkolinin muskarinik etkilerini ortadan kaldırır. Atropinin antikolinerjik etkisi vücutta farklı şekillerde ortaya çıkar.
Göz: Atropin, irisin sfinkter kası üzerindeki kolinerjik büzücü etkiyi baskılayarak gözde midriyazis ve uyum bozukluğu (akkomodasyon felci) oluşturur.
Kalp – damar sistemi: Atropin, bulbustaki vagus merkezini uyararak oluşturduğu kısa bir bradikardi döneminin ardından, vagus uyarılarını azaltarak kalp vurum sayısını artırır ve nabız sayısı artar. Damar çeperlerinin pek çoğunun parasempatik innervasyona sahip olmamasından dolayı atropinin damarlar ve kan basıncı üzerinde belirgin bir etkisi yoktur.
Salgı ve ter bezleri: Atropin, salgı ve ter bezlerinin salgısını azaltır veya durdurur. Bu etki deri ve mukozalarda kurumaya yol açar. Aynı şekilde soluk borusu ve bronş mukozasında bulunan salgı bezlerinin fonksiyonlarını inhibe eder. Solunum yolları mukozasının salgısını azaltır ve bronşları genişletir. Mide asit salgısı üzerinde ise çok az etkilidir. Pankreas, barsak mukozası bezleri, safra salgısı ve süt üretimi daha çok hormonal mekanizmaların kontrolü altında olduğundan atropin tarafından etkilenmez.
Düz kaslı yapılar: Atropinin etkisiyle peristaltik hareketlerin sıklığı ve genliği, yüzeysel kasların tonusu azalır. Sfinkter kaslarının ise gevşemesi zorlaşır. Tüm bu etkiler sonucu mide ve barsak içeriğinin geçişi yavaşlar. Mide ve barsakların atonik durumlarında ise uyarıcı nitelikte bir etki görülür. Böylece spastik tıkanmalarda olduğu gibi, atoniklerde de etki göstererek fizyolojik bir tonus düzelmesi sağlar. Atropinin tonus ve motiliteyi artırıcı etkisi spazmlı kaslarda daha belirgindir. Bu özellikleri sayesinde spazm çözücü olarak kullanılır.
Atropinin etkisiyle idrar kesesi, uterus ve dalak düz kasları gevşer, spazmik kasılmalar önlenir. Uygun dozlarda üreterlerin tonus ve hareketlerini azaltır, böbrek pelvisini ve üreterleri genişletir.
Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti kas içi uygulama yerinden kolay emilir, düzenli ve hızlı bir şekilde tüm vücuda yayılır. Kan-beyin bariyerini ve plasentayı geçer. Karaciğerde kısmen tropin ve tropik aside hidrolize olur. Atropinin yarı ömrü 2.5 saat civarındadır. Uygulanan dozun yaklaşık %60’ı değişmemiş halde, geri kalanı da hidrolize ve konjuge olmuş ürünler halinde idrarla atılır. Az oranda da süt ve diğer atılma yolları ile atılır.
KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI
Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti at, sığır, koyun, keçi, köpek ve kedilerde; sancı olgularında, barsak ve uterus spazmlarında, koliklerde spazmolitik olarak, kolik ve diyare hallerinde barsak peristaltiğinin yavaşlatılması amacıyla, gözün muayenesinde midriyazis sağlamak amacıyla, cerrahi amaçlarla yapılan anestezilerde tükürük ve bronş salgısının azaltılması ve vagovagal refleksler ile artan vagal tonusun kalp üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla preanestezik olarak (özellikle travmalı kedi ve köpeklerde uygulanacak cerrahi anesteziden önce analjezik ilaçlarla birlikte başarılı sonuçlar elde edilir), çeşitli bradikardi tiplerinin ayırımında (organik kalp hastalığı kökenli bradikardilerde enjeksiyonu takiben yarım saat içinde nabız hızlanır), kalp ve solunum sistemi hareketlerinin uyarılması amacıyla, özellikle atlarda olmak üzere kronik amfizemli hayvanlarda bronşların genişletilerek solunumun geçici olarak rahatlatılmasında, organik fosforlu ve karbamat grubu insektisitlerle zehirlenmelerde antidot olarak, morfin, eserin, pilokarpin, arekolin ve kloroform zehirlenmelerinde de antidot olarak kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti; veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; atropin sülfatın farmakolojik dozu 0.03 – 0.2 mg/kg arasındadır. Ancak uygulama yolları ve
dozaj, hayvan türleri ve endikasyonlara göre farklılık göstermektedir. Antidot olarak uygulamada dozu daha yüksektir. Genel endikasyonları (antikolinerjik etki) için deri altı (SC) olarak 0.03 – 0.16 mg/kg dozda, organik fosforlu ve karbamat grubu insektisit zehirlenmeleri için de damar içi (İV) olarak, diğer zehirlenmelerde deri altı (SC) olarak 0.1 – 0.6 mg/kg dozda uygulanır. Doz tekrarı, atropinizasyon belirtileri izlenerek ve zehirlenme belirtilerinin gerilemesine bağlı olarak yapılmalıdır. Preanestezik olarak köpek ve kedilere kas içi (İM), deri altı (SC) ve damar içi (İV) yol ile 0.045 – 0.06 mg/kg, koyun ve keçilere yalnızca damar içi (İV) yol ile 0.2 mg/kg, atlara yalnızca damar içi (İV) yol ile 0.1 mg/kg c.a. dozda uygulanır.
Antikolinerjik etki elde etmek için, deri altı (SC) uygulama: Hayvan türü | Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti |
Sığır – At | 1.5 – 3 ml / 100 kg c.a. |
Buzağı – Dana – Tay | 0.75 – 1.5 ml / 50 kg c.a. |
Koyun – Keçi | 2 – 4 ml / 50 kg c.a. |
Kuzu – Oğlak | 1 – 2 ml / 25 kg c.a. |
Köpek | 0.15 – 0.25 ml / 10 kg c.a. |
Kedi | 0.06 – 0.1 ml / 4 kg c.a. |
Antidot olarak:
Hayvan türü | Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti |
Sığır | 15 – 30 ml / 100 kg c.a. |
Koyun – Keçi | 20 – 40 ml / 50 kg c.a. |
Köpek – Kedi | 1.5 – 5.0 ml / 10 kg c.a. |
At | 6 ml / 100 kg c.a. |
Preanestezik olarak:
Hayvan türü | Teknovet Atropin Enjeksiyonluk Çözelti |
At | 5 ml / 100 kg c.a. (İV) |
Koyun – Keçi | 1 ml / 10 kg c.a. (İV) |
Köpek – Kedi | 0.225 – 0.3 ml / 10 kg c.a. (SC, İM, İV) |
Ayrıca atlarda, ksilazin anestezisinde oluşabilecek kalp blokajının sağaltımında 0.01 mg/kg canlı ağırlık dozunda (0.5 ml / 100 kg canlı ağırlık) damar içi yolla uygulanır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Antikolinerjik amaçla uygulama yapılırken her hayvan türü için özel olan doz ayarına ve uygulamanın deri altı yolla yapılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Tavsiye edilen dozlar aşılmamalıdır. Damar içi enjeksiyon vücut ısısında ve yavaş yapılmalıdır. Atlarda intestinal motilitenin azaldığı göz önünde tutulmalıdır. Sığırlarda uzun süreli iştahsızlık ve rumen durgunluğu görüldüğünden preanestezik olarak önerilmez. Organik fosforlu insektisitlerle zehirlenmelerde uygulama yapılacak miktarın dörtte biri hızlı bir şekilde damar içi, kalan kısmı ise hayvanın durumu kontrol edilerek atropinizasyon (pupillada genişleme, salivasyonun durması, nabızda hızlanma vs.) görülene kadar damar içi ya da deri altı yolla, yavaş yavaş verilir. Hayvanın durumuna göre 3 – 6 saat aralıklarla birkaç gün daha uygulamaya devam edilir.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Bulanık görme, uyuşukluk, mukozalarda kuruma (deri ve ağız kuruluğu), üriner retensiyon, taşikardi gibi yan etkiler, çeşitli derecelerde görülebilir. Gastrointestinal kanalda motilite ve sekresyonların yavaşlaması nedeniyle konstipasyon meydana gelebilir. Sekresyonların zayıflaması nedeniyle yutma güçlüğü görülebilir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Parasempatomimetikler (kolin esterleri, kolinerjik etkili alkoloidler, asetil kolin esteraz inhibitörleri gibi) ile bir arada kullanıldığında birbirinin etkisini antagonize ederler. Atropin, mide-barsak motilitesini azaltacağından, diğer ilaçların emilimini etkileyebilir. Asepromazin, klorpromazin, heparin ve metoheksital sodyum ile geçimsizdir.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kanatlılar için kontrendikedir.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Doz aşımında antikolinerjik etkinin derecesine bağlı olarak çeşitli seviyelerde ağız ve deri kuruluğu, deri kızarıklığı, taşikardi, midriyazis, ter bezlerine sahip hayvanlarda yüksek ateş, eksitasyon, koma hali ve ölüm görülebilir. Atropin sülfat yüksek dozlarda zehirli olduğundan önerilen dozlara ve veriliş yollarına uyulmasına özen gösterilmelidir. Atropin ile doz aşımı ve zehirlenmelerde arekolin, pilokarpin ve neostigmin gibi parasempatomimetikler kullanılmalı, hayvan ılık tutulmalı, ilaç oral yolla alınmışsa hayvan kusturulmalıdır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Et ve süt için 0 (sıfır) gündür.
KONTRENDİKASYONLARI
Konjestif kalp yetmezliği, glokom, kornea ülseri, taşikardi, intestinal motilite düşüklüğü ve tıkanıklık (pilorik obstrüksiyon) olgularında kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanım: Gebelikle ilgili yeterli çalışma bulunmadığından dolayı gebelikte kullanımı önerilmez.
GENEL UYARILAR
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Atropin önemli farmakolojik etkileri olan zehirli bir alkaloiddir. Bu sebeple dikkatli kullanılmalı, yanlışlıkla enjeksiyon halinde prospektüs ve ilaçla birlikte hekime başvurulmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Kendi ambalajında, oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içindeki 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 03.11.2010
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 16.06.2010 – 022/0101
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.
İ.O.S.B Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No:16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL
ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ