Teknosül Tablet

Veteriner Sistemik / Uterus içi Antibakteriyel

Teknosül Tablet

Teknosül Tablet

Teknosül Tablet

Teknosül Oral / Uterus içi Tablet

Veteriner Sistemik / Uterus içi Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Açık krem renkli, ortası çentikli olan her Teknosül Tablet 1000 mg sülfametoksazol ve 200 mg trimetoprim içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Sülfametoksazol+trimetoprim karışımı, bakteri ve koksidilerdeki folik asit sentez zincirinde 1 ve 3 numaralı enzimler olan dihidropteroat sentetaz ve dihidrofolat redüktaz enzimlerinin etkinliğini engelleyerek sinerjistik etkileşme yaparlar. Bu ilaçlar tek başlarına kullanıldıklarında genellikle bakterinin gelişmesini engellerken, karışım halinde ölümüne yol açarlar.

Sülfonamid+trimetoprim kombinasyonlarına başlıca duyarlı bakteriler şunlardır:

Gram-pozitif aeroblar: Staphylococcus aureus, Streptococcus spp., Actinomyces sp., Corynebacterium spp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix rhusiopathiae

Gram-negatif aeroblar: Enterobacteriaceae (E. coli, Salmonella spp., Klebsiella spp., Proteus spp., Yersinia spp.), Pasteurella sp., Haemophilus sp., Actinobacillus sp., Bordetella sp.

Anaeroblar: Bazı Clostridium sp., Bacteroides spp., Fusobacterium sp., Chlamydia sp., Actinomyces sp.

Orta derecede duyarlı bakteriler ise bazı Mycobacterium sp., bazı Nocardia sp.’dir.

Rickettsia sp., Leptospira sp., Pseudomonas aeruginosa, Mycoplasma spp. dirençli olarak kabul edilir.

Karışım, alındıktan sonra iyi emilir ve yaklaşık 4 saat içinde plazmada doruk değere çıkar. Trimetoprim % 40 – 70 oranında, sülfametoksazol ise % 60 – 70 oranında plazma proteinlerine bağlanır. İki madde grubu da vücutta tüm sıvı ve doku kesimlerine dağılır. Vücudu büyük ölçüde idrarla terk ederler.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Teknosül Tablet; inek ve kısraklarda uterus içi olarak, duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen metritislerde, buzağı, kuzu ve oğlaklarda oral yolla kullanılarak duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen colibacillosis, salmonellosis, colisepticemia gibi enfeksiyonlarda, pnömoni, göbek kordonu gibi yumuşak doku enfeksiyonlarında kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Teknosül Tablet uterus içi yolla kısrak ve ineklerde kullanılır. Oral yolla, rumeni gelişmemiş buzağı, kuzu ve oğlaklarda kullanılır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde şu şekilde kullanılır:

Uterus içi yolla: Tabletler yerleştirilirken hijyen kurallarına uyulmalıdır.

İnek – Kısrak: 2 – 4 tablet/gün.

Oral yolla: Tabletler direkt elle veya suda eritilerek verilir.

5 mg/kg trimetoprim + 25 mg/kg sülfametoksazol doz hesabıyla oral olarak her 40 kg canlı ağırlık için bir tablet şeklinde doz ayarlaması yapılır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Rumeni gelişmiş hayvanlarda oral yolla kullanılmamalıdır.

Tedavi süresince hayvanların yeterli su alması gerekir. Dehidrasyon ve asidüri durumunda idrarda sülfonamid kristalleri şekillenebilir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Hastalarda folik asit noksanlığı halinde sağaltım güvenliği daralır. Aynı zamanda hematopoetik sisteme olumsuz etkileri vardır. Bu durumda trombosit ve alyuvar sayısında azalma ve megablast sayısında artış görülür. Bazı hayvanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonları görülür. Tüm türlerde üriner sistemde kristal şekillenmesine neden olabilirler. Bu nedenle, şiddetli dehidre hayvanlarda kullanımı esnasında bu husus göz önüne alınmalıdır. Böbreklere yönelik etkileri hafifletmek için hastanın hidrasyonunun sağlıklı olması sağlanmalı, gerekli hallerde idrarın alkalileştirilmesi yoluna başvurulmalıdır. Hematopoetik sistem ve böbrekler üzerine toksik etkileri vardır. Yeni doğan

hayvanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımları hepatotoksisiteye ve hipotiroidizme yol açabilir. Sülfonamidler kanama eğilimini artırdığından dolayı tedavi vitamin K ile desteklenmelidir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

İşeticilerle birlikte veya hemen sonrasında kullanılmamalıdır. Trimetoprim ile furosemid geçimsizdir. Ayrıca metenaminler ve antasitlerle birlikte kullanılmaz. Para-aminobenzoik asit (PABA) ve yapılarında PABA çekirdeği bulunan prokain, benzokain, butokain gibi yerel anestezikler ve prokain penisilin G, sülfonamid grubundan olan sülfametoksazol ile antagonistik etkilidir. Nikotinamid, folik asit, kolin gibi B vitaminleri ve bunların ön maddeleri olan glutamik asit ve metiyonin gibi amino asitler, pürinler, timidin ve serin de sülfonamidler ile antagonistik etki oluşturabilir. Potasyum tuzlarıyla da beraber kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Kediler dışındaki bütün hayvan türlerindeki sağaltım dozlarının 10 katından daha yüksek miktarlarda bile verildiklerinde akut zehirlenme sakıncası yaratmadıkları belirlenmiştir. Hayvan türlerinde sülfonamidlerin akut toksik etkileri çoğunlukla soyut ölçülerde kaldığı için dikkat çekici olmazlar.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Oral kullanımda buzağı, kuzu ve oğlaklar; uterus içi kullanımda inekler tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 14 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 10 gün süreyle elde edilen inek sütü insan gıdası olarak tüketime sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Bu ilaçlara duyarlılığı olanlarda, şiddetli karaciğer hasarı ve böbrek yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmaz. Kardiyak aritmi olan atlarda ve kedilerde kullanılmaz.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kutusu içerisinde, serin ve kuru yerlerde saklayınız. Üretim tarihinden itibaren raf ömrü 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 10 ve 20 tabletlik alüminyum folyo kaplı PVC blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 17.06.2004

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 31.12.2003 – 013/0036

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version