Teknomycin 100

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

Teknomycin 100

Teknomycin 100

Teknomycin 100

Teknomycin 100 Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Teknomycin 100 Enjeksiyonluk Çözelti berrak sarı renkli, steril bir çözelti olup, 1 ml’de 100 mg oksitetrasiklin baza eşdeğer 108 mg oksitetrasiklin HCl içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Teknomycin 100 Enjeksiyonluk Çözelti’nin etken maddesi olan oksitetrasiklin, bakteriyostatik bir antibakteriyel olup, mikroorganizmaların içine aktif transport ve bir miktar da pasif difüzyon ile girerek bakterilerde 30S ve 50S ribozomal alt birimlerine bağlanır ve aminoasetil-tRNA’nın buraya bağlanmasını engelleyerek, bakterilerin protein sentezini bozarak etki eder. Ayrıca bakteriyel enzimlerin yapısındaki metallerle şelat oluşturarak etkinliklerini engeller.

Oksitetrasiklinin bakterilere olan etkisi aşağıdaki gibidir:

Gram-pozitif aeroblar (Bacillus spp., Corynebacterium spp., Erysipelothrix rhusiopathiae, Listeria monocytogenes ve streptococci), gram-negatif bakteriler (Actinobacillus spp., Bordetella spp., Francisella tularensis, Haemophilus spp., Pasteurella multocida, P. haemolytica, Yersinia spp., Campylobacter fetus, Borrelia spp. ve Leptospira spp., Moraxella bovis), anaeroblar (Actinomyces spp., Fusobacterium spp.) ve Mycoplasma spp., Chlamydia spp., Ehrlichia spp., Coxiella burnetii, Ehrlichia, Theileria, Eperythrozoon ve Anaplasma’lara etkisi iyi derecededir.

Kazanılmış direnç nedeniyle staphylococci, enterococci, Enterobacter spp., Enterobacteriaceae familyasına dahil Enterobacter spp., E. coli, Klebsiella spp., Proteus spp., Salmonella spp., anaerob bakterilerden Bacteroides spp. ve Clostridium spp.’ye etkisi değişkendir.

Mycobacterium spp., Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Serratia spp., Mycoplasma bovis ve M. hyopneumoniae tetrasiklinlere dirençli kabul edilir.

Kas içi yolla verilince uygulama yerinden hızla ve yüksek oranda emilir, 15 dakika içinde plazmada ölçülebilir ve 60 dakikada doruk düzeye ulaşır. Etkili yoğunluğu 12 saat kadar devam edip 24 saat sonra iz düzeylere iner. Dolaşıma geçen oksitetrasiklin, plazma proteinlerine % 20 – 40 oranlarında bağlanma eğilimindedir. Başta karaciğer, böbrek, dalak ve akciğer olmak üzere tüm vücut doku ve organlara dağılır, beyin zarlarının yangılı hallerinde serebrospinal sıvıya geçiş oranı artar. Süte kolaylıkla geçer. Vücutta kısmen biyotransformasyona uğrar; idrar, dokular ve dışkıda en çok bulunan metabolitleri tetrasiklin ana maddesidir. Birinci derecede böbreklerden glomerüler filtrasyon yoluyla, ikinci derecede de safrayla atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Teknomycin 100 Enjeksiyonluk Çözelti, sığır, koyun ve keçilerde oksitetrasikline duyarlı organizmaların neden olduğu;

– Solunum yolları enfeksiyonları,

– Ürogenital sistem enfeksiyonları,

– Yumuşak doku enfeksiyonları,

– Enfeksiyöz keratokonjonktivitis (pembe göz),

– Koyunlardaki enzootik düşük tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Teknomycin 100 Enjeksiyonluk Çözelti, veteriner hekim tarafından başka türlü tavsiye edilmediği takdirde derin kas içi (İM) yol ile 5 – 10 mg/kg canlı ağırlık / gün doz hesabıyla 1 – 2 ml / 20 kg canlı ağırlık / gün olarak enfeksiyonun durumuna göre 3 – 5 gün süreyle uygulanır.

Hayvanın bir bölgesinde, aynı noktaya, bir seferde, sığırlarda 10 ml, koyunlarda 5 ml’den fazla enjekte edilmemelidir.

Sürüdeki Chlamydia enfeksiyonunu oksitetrasiklin tamamen ortadan kaldırmaz.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Gebeliğin son dönemlerinde ve diş gelişimi periyodunda kullanıldığında fetusta gelişme bozukluklarına ve dişlerde de renk değişikliklerine neden olabilmektedir. Parenteral uygulamada, eti için beslenen hayvanların uygulama bölgesinde doku hasarına neden olduğu ve kalıntı bıraktığı için aynı bölgeye

arka arkaya enjeksiyon yapılmamalıdır. Enjeksiyon bölgesinde birkaç gün içinde kendiliğinden geçen hafif bir şişlik görülebilir. Seyrek de olsa salya artışı, hızlı solunum, dişlerde gıcırtı, kaslarda tremor, göz kapaklarında şişme ve kollaps ile karakterize anafilaktik şok şekillenebilir. Böyle bir durumda ilaç kullanımına son verilerek adrenalin çözeltisi uygulanır. Yüksek dozlarda uzun süreli kullanıldığında, önceden hepatik yetmezliği bulunanlarda ve gebe hayvanlarda yağlı hepatik dejenerasyona neden olabilir. Tetrasiklinler fotosensitizasyona, alerjik reaksiyona ve enjeksiyon yerlerinde geçici bir lokal reaksiyona neden olabilir. Enjeksiyondan sonra sığırlarda geçici hemoglobinüriye bağlı idrar renginde koyulaşma meydana gelebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Tetrasiklinler infüzyon sıvıları ile seyreltildiklerinde etkinliklerini kaybederler. Beta-laktam ve aminoglikozid antibiyotiklerle birlikte kullanılmamalıdır. Tetrasiklinler metoksifluranın böbreğe yönelik etkisini artırır ve protrombinin etkinliğini baskı altına alabilir. Penisilin G sodyum, penisilin G potasyum, sodyum bikarbonat, tiyopental sodyum, varfarin sodyum, sefalotin sodyum, sefapirin sodyum, amikasin sülfat, aminofilin, amfoterisin B, dimenhidrinat, demir dekstran, eritromisin glusefat, heparin sodyum, fenobarbital sodyum, hidrokortizon sodyum süksinat, kalsiyum klorür, kalsiyum glikonat, kloromfenikol sodyum süksinat, metisilin sodyum, morfin sülfat ile birlikte farmakolojik uyumsuzluk nedeniyle kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ

Terapötik endeksi geniş olup, tedavi dozlarında zehirlenmelere rastlanmaz.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 22 gün süreyle eti için yetiştirilen sığır, koyun ve keçiler kesime sevk edilmemeli ve tedavi süresince ve son ilaç uygulandıktan sonraki 8 gün (16 sağım) süresince inek, koyun ve keçilerden elde edilen süt insan gıdası olarak kullanılmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresi uzun olduğu için süt veren sığır, koyun ve keçilerde kullanılması tavsiye edilmez.

KONTRENDİKASYONLARI

Tetrasikline duyarlı hayvanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanım: Tetrasiklinler yan etkileri nedeniyle gebeliğin ilk ve son 1/3’ünde kullanılmamalıdır. Ancak koyunlarda Chlamydia spp. tarafından meydana getirilen abortlarda, hekim ve hayvan sahibi tarafından fayda/zarar hesabı yapılarak kullanılabilir.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. İlaç açıldıktan sonra renginde koyulaşma olmasına rağmen etkinliğinde azalma olmaz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İlaç kullanım sonrası eller iyice yıkanmalıdır. Göz ve deriye teması halinde gözler ve temas eden bölge bol su ile yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kutusunda, oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ısı ve ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. İlaç açıldıktan itibaren 28 gün içinde kullanılmalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik amber renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır(VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 01.06.2017

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 23.12.2003 – 012/0069

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version