Teknomezathine %16
Teknomezathine %16 Oral Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ
Berrak, kırmızı renkli bir çözelti olan Teknomezathine %16 Oral Çözelti her ml’sinde 160 mg sülfadimidin sodyum (sulfamezathine, 2-p aminobenzene-sulfanamido 4:6-dimethylpyrimidine sodium) içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Teknomezathine %16 Oral Çözelti’nin etkin maddesi olan sülfadimidin sodyum, sülfonamid türevi geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Bakteriyostatik ve koksidiyostatik etkili bir sülfonamiddir. Bakterilerin folik asit sentez zincirinde PABA (para-amino benzoik asit) ve dihidropterin arasındaki tepkimeyi gerçekleştiren dihidropteroat sentetaz enzimini inhibe eder. Folik asit sentezini kesintiye uğratır. Böylece bakterilerin RNA ve protein sentezini engelleyerek üremelerini de engellenmiş olur.
Çok sayıda gram-pozitif ve gram-negatif bakteriler ile koksidiyalara karşı etkilidir. Etki spektrumuna giren bakteriler;
Gram-pozitif aeroblar: Staphylococcus aureus, Streptococcus spp., Corynebacterium spp., Listeria monocytogenes, Erysipelothrix rhusiopathiae
Gram-negatif aeroblar: Enterobacteriaceae (E. coli, Salmonella spp., Klebsiella spp., Proteus spp., Yersinia spp.), Pasteurella sp., Haemophilus sp., Actinobacillus sp., Bordetella sp.
Anaeroblar: Bazı Clostridium sp., Bacteroides spp., Fusobacterium sp., Chlamydia sp., Actinomyces sp.
Orta derecede duyarlı bakteriler ise bazı Mycobacterium sp., bazı Nocardia sp.’dir.
Rickettsia sp., Leptospira sp., Pseudomonas aeruginosa, Mycoplasma spp. dirençli olarak kabul edilir.
Oral olarak uygulandıktan sonra sindirim sisteminden hızla emilip 2 – 8 saat arasında plazma doruk yoğunluğuna ulaşır, dokulara dağılır ve 12 saat süreyle plazmada yüksek düzeyde bulunur. Plazma proteinlerine %80 oranında bağlanır ve %38 dolayında N-asetilasyona uğrar. Vücuttan başlıca üriner sistem yoluyla atılır. Sülfadimidinin % 35 – 50’si ilk 24 saat içinde idrarla atılır. Yavaş atılması ve metabolitlerinin suda iyi çözünmesi nedeniyle daha az kristalüri sakıncası yaratır.
KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI
Teknomezathine %16 Oral Çözelti; etçi tavuk ve hindilerde görülen koksidiyozisin (kanlı ishalin) sağaltımında, ayrıca tavukların koriza ve kolerası, pullorum, tavuk tifosu, pasteurellosis, hava kesesi enfeksiyonları, E. coli tarafından meydana getirilen enfeksiyonlarda kullanılır.
Sığır, koyun ve keçilerde ise duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen gastroenteritis, kolibasillozis ve koliseptisemi gibi enfeksiyonlar ve koksidiyozis tedavisinde kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Teknomezathine %16 Oral Çözelti, veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Sığır, koyun ve keçiler: 100 mg/kg canlı ağırlık doz hesabıyla, 10 kg canlı ağırlığa oral olarak ilk gün 6 ml, sonraki günlerde 3 ml verilir. Gerekirse bir miktar su ile karıştırılabilir. Tedaviye 3 – 5 gün süre ile devam edilir.
Etçi tavuk ve hindiler: İlk gün 160 mg/kg canlı ağırlık, sonraki günlerde 80 mg/kg canlı ağırlık doz hesabıyla uygulama yapılır. Pratik olarak her kg canlı ağırlık için ilk gün 1 ml, sonraki günlerde 0.5 ml çözelti, hayvanların içebileceği kadar suya karıştırılarak verilir. Tedaviye 4 – 7 gün süre ile devam edilir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Koksidiyozun sülfonamidler ile tedavisi sırasında “kanama sendromu” yani büyük kanamalar görülürse tedavinin derhal kesilmesi gerekir.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Hastalarda folik asit noksanlığı halinde sağaltım güvenliği daralır. Aynı zamanda hematopoetik sisteme olumsuz etkileri vardır. Bu durumda trombosit ve alyuvar sayısında azalma ve megablast sayısında artış görülür. Bazı hayvanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonları görülür. Tüm türlerde, üriner
sistemde kristal şekillenmesine neden olabilir. Bu nedenle, şiddetli dehidre hayvanlarda kullanımı esnasında bu husus göz önüne alınmalıdır. Böbreklere yönelik etkileri hafifletmek için hastanın hidrasyonunun sağlıklı olması sağlanmalı, gerekli hallerde idrarın alkalileştirilmesi yoluna başvurulmalıdır. Hematopoetik sistem ve böbrekler üzerine toksik etkileri vardır. Yeni doğan hayvanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımları hepatotoksisiteye ve hipotiroidizme yol açabilir. Sülfonamidler kanama eğilimini artırdığından dolayı tedavi vitamin K ile desteklenmelidir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diüretiklerle birlikte veya hemen sonrasında kullanılmaları trombosit sayısında azalmalara neden olabileceğinden bu ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır. Ayrıca methenaminler, amonyum klorür ve antasitler ile birlikte üriner sistemde kristalüriye neden olabileceğinden birlikte kullanılmamalıdır. Sülfonamidler; para-amino benzoik asit (PABA) ve yapılarında PABA çekirdeği bulunan prokain, benzokain, butokain gibi yerel anestezikler ve prokain penisilin G ile antagonistik etkilidir. Nikotinamid, folik asit, kolin gibi B vitaminleri ve bunların ön maddeleri olan glutamik asit ve metiyonin gibi amino asitler, pürinler, timidin ve serin de sülfonamidler ile antagonistik etki oluşturabilir. Potasyum tuzlarıyla da beraber kullanılmamalıdır. Jelatin, albümin, pepton ve serum proteinleri sülfonamidlerin etkisini engellediklerinden beraber kullanılmamalıdır. Yardımcı enzimler, glukoz ve sublime de sülfonamidlere antagonist etkili olduğundan birlikte kullanılmamalıdır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığır, koyun ve keçiler 14 gün, tavuk ve hindiler 10 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek, koyun ve keçi sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için yumurta elde edilen tavuk ve hindilere uygulanmaz.
KONTRENDİKASYONLARI
Sülfonamidlere duyarlılığı olan hayvanlarda, şiddetli karaciğer ve böbrek yetmezliği, hematopoetik sistem bozukluğu olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanım: Gebe hayvanlarda kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Kendi ambalajında, oda sıcaklığında (15 – 25 °C), kuru bir yerde saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içindeki 100 ml’lik beyaz renkli polietilen şişelerde ve kutusuz olarak 500 ml, 1 litre ve 5 litrelik beyaz renkli polietilen şişelerde satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 09.06.2010
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 17.05.2010 – 022/0083
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.
İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL
ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ