Ascaridia galli, tavuklarda en çok rastlanan büyük yuvarlak solucanlar bunlardır. Etkeni Ascaridia galli, 5-10 cm boyunda yuvarlak büyük solucanlardır.
Hastalığın yayılması, dişi ve erkek solucanlar ince barsak içinde yaşarlar. Ergin dişiler yumurtalarını barsak içine bırakırlar. Dışkı ile yumurtalar kümes tabanına gelirler. Uygun ısı ve rutubet şartları altında 10 gün içerisinde yumurtalar içindeki embriyolar gelişirler. Bu yumurtalar tavuklar tarafından ağız yolu ile alınırlar. Birkaç gün içerisinde yumurtadan çıkan solucan larvaları barsak mukoza dokusu içine girerler. Burada 10 gün kadar kaldıktan sonra gelişmelerini tamamlarlar ve ince barsak kanalına gelirler.
Ascaridia Galli Enfestasyonunda Klinik Belirtiler
Yuvarlak kurt invazyonlarının özel bir belirtisi yoktur. Büyümenin gerilemesi, yemin iyi değerlendirilmemesi, düşkünlük, tüylerin kabarması, ishal ve kansızlık görülebilir.
Otopsi’de, ince barsak kanalı içerisinde ergin solucanlar, ince barsak mukozası içinde gelişmemiş parazitler bulunur. Barsak dokusu, üzerindeki lezyonlara bağlı olarak kalınlaşmıştır.
Teşhis
Belirtiler ve otopsi bulguları teşhis için yeterlidir. Laboratuvar da tavuklardan alınan gaita içinde solucan yumurtası aranarak teşhis yapılabilir.
Kontrol ve Sağaltım
Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Koruyucu ilaçlamalar, genç ve yaşlıların ayrı kümeslerde barındırılmaları, kümes tabanının temiz ve kuru olması veya hayvanların kafes veya tel örgü üzerinde barındırılmaları koruyucu önlemlerdir. Piperazin ihtiva eden ilaçlar ergin çağdaki parazitlere karşı etkilidir.
Gelişmemiş parazitler bu ilaçtan etkilenmezler. Bu nedenle ilaçlama on günlük aralıklarla tekrarlanmalıdır.
Hygromycin B isimli antibiyotik, solucanların yumurtlamalarını durdurduğu için devamlı verilmesi halinde bu parazitlerle mücadele etmede kullanılabilir.
Kaynakça: Tavuk Yetiştiriciliği, Prof. Dr. F. Tahir Aksoy, Şahin Matbaası, 191-192.