Tavilin 200

Tavilin 200

Tavilin 200 
Enjeksiyonluk Süspansiyon
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır 

BİLEŞİMİ: Tavilin 200 Enjeksiyonluk Çözelti, 1 ml’sinde 200 mg Tilosin baza eşdeğer 232,75 mg Tilosin tartarat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Tavilin 200 Enjeksiyonluk Çözeltinin etken maddesi olan Tilosin, Streptomyces fradiae kültürlerinden elde edilen makrolid grubu bir antibiyotiktir. İlaç bakterilerde 50-S ribozomal alt birimine bağlanıp protein sentezini engelleyerek bakteriyostatik etki gösterir.

Tilosin başlıca gram pozitif bakterilere etkinlik gösterir. Tilosine duyarlı başlıca bakteriler şunlardır : Mycoplasma sp., Leptospira sp., Spiroketa sp. Erysipelothrix rhusiopathiae, Haemophilus pertusii, Morexella bovis, Borrelia anserina, Corynebacterium pyogenes, Clostridium sp., Actinomyces sp., Bacillus sp., Streptococcus sp., Staphylococcus sp., Fusobacterium necrophorum, Pasteurella sp., Bordatella bronchiseptica, Treponema hyodysenteria. Tilosin özellikle Mycoplasma gallisepticum tarafından meydana getirilen enfeksiyonlarda oldukça etkilidir. Staph. aureus suşları arasında dirençli suşlar oluşabilir.

Nocardia sp., Pseudomonas sp., Chlamydia psittaci, Mycobacteriu m sp., Enterobacteriaceae, B. fragilis, E. coli, Klebsiella sp. dirençlidir.İntramuskuler yolla keçilere 15 mg/kg dozunda verilen tilosin’in 2 saat içerisinde 1.5 μg/kg’lık ortalama kan serumu yoğunluğuna ulaşır. Duyarlı bakteriler üzerinde minimum inhibitör kan yoğunluğu 0.1-0.5 μg/kg dozunda bile kolayca mikoplazmalara etkiyebilir. Plazma yarı ömrünün de 4-5 saat olduğu saptanmıştır. Emilen tilosin serbestçe bütün vücuda dağılır. İdrar ve safra yoluyla atılır. Süte ve yumurtaya önemli yoğunluklarda geçer. Ayrıca sütün pH değeri de önemli derecede değişir.

Tavilin 200 KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Tavilin 200 Enjeksiyonluk Çözelti, duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen; sığırlarda akciğer ve uterus enfeksiyonları, çatal ç ürüğü, Streptococcus ve Staphtlococcus sp. tarafından meydana getirilen akut mastitis; koyun ve keçilerde akciğer – göğüs zarı enfeksiyonları ve yavru atmaya neden olan enfeksiyonlar; köpek ve kedilerde solunum yolları enfeksiyonları, dış kulak ve uterus yangısı, leptospirozis ve viral hastalıklarla birlikte seyreden sekonder bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır. Genel olarak Tilosine duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen tüm enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Tavilin 200 Enjeksiyonluk Çözelti kas içi yolla uygulanır. Veteriner Hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Sığırlarda doz 5-10 mg / kg canlı ağırlık hesabıyla günde 1 kez (24 saatte bir) uygulanır.

Pratik dozaj 0,5 ml / 10 kg canlı ağırlık ya da 2,5 ml / 50 kg canlı ağırlık hesabıyla uygulanır. Tavilin 200 Enjeksiyonluk Çözelti aynı enjeksiyon bölgesine 10 ml’den fazla uygulanmamalıdır. Hastalık belirtileri kaybolduktan 1 gün sonrasın dek uygulama sürdürülmeli, tedavi süresi 5 günü aşmamalıdır.

Koyun, keçi, kedi ve köpeklerde doz 10 mg / kg canlı ağırlık, pratik doz 0,5 ml / 10 kg canlı ağılık hesabıyla uygulanır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLER

Derialtı uygulanması acı veren tahriş ve lokal ödeme neden olabilir. Kas içi tatbiki nekroz ve hemoraji gibi lokal reaksiyonlar ve tatbikten 6 gün sonra yeni oluşan konjiktivada bazı lokal reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bazı ciddi olgularda, deride ve seröz membranlarda peteşiler gözlenebilmektedir. Sığırda taşipne oluşturabilmektedir. Kedi ve köpeklerde nadiren kusma oluşabilir.

Tavilin 200 İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Fenikoller, linkozamidler ve diğer makrolid antibakteriyeller ile antagonizma nedeniyle birlikte uygulanmamalıdır. Fenobarbital ve karaciğer mikrozomal enzimleri tarafında metabolize edilen diğer ilaçlarla birlikte uygulanmamalıdırlar.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır, koyun ve keçiler 28 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün (8 sağım) boyunca elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Tedavi dozlarında hedef türlerde kontrendikasyonu bulunmamaktadır. Tilosin atlara ve tek tırnaklılara kesinlikle verilmemelidir.

GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIM

Tilosin aktif maddesinin gebelikte kullanımı ile ilgili ratlarda ve farelerde yapılan klinik çalışmalar sonucunda, embriyotoksisite ve teratojeniteye yönelik herhangi bir anormallik saptanmamıştır.

GENEL UYARILAR

– Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.
– Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
– Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime başvurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Deri ile teması irritasyona yol açabilir. Uygulama sonrasında eller yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25 ºC ’de) saklayınız.

AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

50 ve 100 ml’lik renkli cam şişelerde karton kutularda takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 01.08.2006

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 28.11.2005-15/029

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt/ANKARA

Exit mobile version