Surcalce
Sadece Hayvan sağlığında Kullanılır.
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Mineral
Bileşimi
Surcalce berrak, steril, sarımsı renkte bir çözelti olup, 1 ml ‘lik Surcalce çözeltisi içinde:
450 mg Kalsiyum glukonat
20 mg Kalsiyum glukonalaktobiyonat
37 mg Kalsiyum asenat
30 mg Magnezyum hipofosfit
90 mg Borik asit içerir
Surcalce FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER:
Surcalce hipokalsemik hastalıklarda iyonze kalsiyum açığını parenteral yolla karşılayabilecek ve bununla dengeli olarak da fizyolojik mineral balansı ayakta tutacak düzeyde magnezyum ve fosfor iyonlarını ihtiva etmektedir.
Kalsiyum glukoonalaktobiyonat tuzu çok çabuk rezorbe olduğu için, kas içi uygulamadan kısa bir süre sonra kandaki kalsiyum iyonu seviyesini yükseltir. Kalsiyum glukonat yavaş rezorbe olur, aktivitenin uzun süre devam etmesini sağlar. Kalsiyum asetat dokulara bağlanma özelliği yükesk olan bir kalsiyum tuzudur. Borik asit, eriyebilirliği ve stabiliteyi artırır.
Surcalce kalsiyum-fosfor metabolizmasının bozulduğu dönemlerde kalsiyum-fosfor metabolizmasını süratle stabilize eder. iyonize kalsiyum noksanlığından ileri gelen bozuklukları düzeltir.
Surcalce kas içi ve deri altı uygulamalarda çabuk ve tam emilir.
Kullanım Sahası
Sığır, koyun, keçi ve atlarda hipokalsemik hastalıklara karşı kullanılır. İneklerde süt humması (dana humması, parezis puerperalis), transit tetani, doğum öncesi ahır tetanisi, sığırlarda çayır tetanisi, kısraklarda laktasyon tetanisi; kaslarda takatsizlik ve gevşeklik (parezis), hayvanın ayağa kalkmasını güçleştiren diğer hastalık halleri; kanlı ishal olayları, yaralanmalar, iç kanama olayları, sığırlarda kan işeme hastalığı (haematuria vesicalis bovis), burun kanaması ve kanama ile seyreden diğer bütün hastalıklarda kanı durdurmak amacıyla ve asıl tedavinin yanında destekleyici olarak; tüm alerjik hastalıklarda; ürtiker (kurdeşen), serum hastalığı, arpalama (fürbur), anazarka (morbus maculosus), alerjik meme ödemleri ve çeşitli gıda ekzantemlerinin tedavisinde; damar geçirgenliğinin artışına bağlı ödemler, kollaps hali, zehirli hayvan sokmaları; gıdai hazımsızlık (rumen asidozu), küflü ve bozuk yemlerden ileri gelen hastalıkların tedavisinde; kırık kemiklerin kaynamasının çabuklaştırılması, flor zehirlenmesine bağlı kemik hastalıkları; Surcalce ’nin ihtiva ettiği etkin maddelerin eksikliği ve yokluğunda, kas sistemlerinde sinir impulslarının geçişinin düzenlenmesinde, damar geçirgenliğinin azaltılmasında, vücut sıvılarında dengenin sağlanmasında ve mineral metabolizması düzenleyici etkilerinden yararlanmak amaçlarıyla muhtelif organ ve sistem hastalıklarında, ilaç ve yem zehirlenmelerinde, ağır metallerle zehirlenmelerde, genel durgunluk hallerinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Kullanışı ve Dozu:
Damar içi infüzyon veya enjeksiyon, kas içi ve deri altı yollarla uygulanır.
At: 80-100 ml
Sığır:80-100 ml
Koyun-keçi : 15-25 ml
HEDEF TÜRLER lÇlN ÖZEL KLlNlK BlLGlLER, UYARILAR:
İneklerde dana humması ve diğer hipokalsemik paresis olaylarında 4-59 kalsiyuma tekabül eden miktarda (80-100 cc) Surcalce ‘nin tamamı damar içi yolla verilir. Bu doz, genellikle hayvanın ayağa kalkmasına yeterli olabilir. Yeterli olmadığı takdirde daha fazlası da kullanılabilir. Yüzlek kaslarda titreme ve seğirmelerin başlaması, vücudun ısınması, mermenin terlemesi, solunum ve nabzın normalleştirilmesi ve hayvanın ayağa kalkma çabasına girmesi gibi belirtiler verilen kalsiyumun o an için yeterli olduğuna işarettir. Bu noktada damar içi uygulama durdurulur. Veteriner hekim ihtiyaç duyarsa ikame doz olarak bir miktar da kas içi tatbikat yaparak etkinin sürekliliğini sağlayabilir.
Bazı hastalar 3-4 gram kalsiyum iyonunun (60-80 cc Surcalce) karı dolaşımına dahil olmasıyla birlikte ayağa kalkabildikleri halde, bazı hastalara ilk uygulamada 10-12 gram ve hatta daha fazla kalsiyum (2-3 şişe Surcalce) vermek gerekebilir.
Uygulamanın yapıldığı yerin havadar, geniş ve nispeten serin olmasına dikkat edilmeli; gereksiz ses, ışık uyarılarından, direkt güneş ışınlarından, dolaşım yükünü artırarak ilaçlardan ve zorunlu olmadıkça analeptik ilaç uygulamalarından sakınmalı ve uygulamayı takiben acele edip üvendire kullanılarak veya çekip kaldırarak hayvanın kas fonksiyonları henüz normalleşmeden ayağa kalkmaya zorlandırılmamalıdır.
Hipokalsemik ve osteodistrofik bozuklukların (örneğin, osteomalacia) bir arada seyretmesi durumunda ve downer cow sendromuna yol açan diğer hallerde, hayvana yeterli miktarda kalsiyum inlüzyonu yapılıp, şuuru, dolaşım, solunum ve diğer yaşam fonksiyonları normarleştirildiği halde ayağa kalkması gecikebllir veya hiç kalkamayabilir. Bu gibi durumlarda, doz aşımı riskini dikkate almak kaydıyla, uygulamanın tekrarlanması kısmen yarar sağlayabilir.
Gebelikte kullanım: Gebelik döneminde kullanılabilir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Tonik ve restoratif etkili fosfor preparatları kalsiyumun etkinliğini artırır. Nükslerin azaltılmasına yardımcı olur. Fiziksel ve kimyasal etkileşimler görülebileceği için, başka ilaçlarla karıştırılarak enjekte edilmemeli veya inlüzyon yapılmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, ÖNLEMLER, ANTİDOT:
Surcalce doz toleransı en geniş kalsiyum preparatıdır. Aşağıda doz toleransında gösterilmiş olan normal dozların 3 katı kadar dozların damar içi tatbikatlarında hayvanların kolayca tahammül ettikleri bildirilmektedir. Bu sayede hekimin hastanın ihtiyacına uygun şekilde dozu ayarlanması kolaylaşmaktadır. Tavsiye dozunda ve yukarıda belirtilen özel klinik bilgiler ve uyarılara göre uygulama yapıldığında doz aşımı riski azdır. Çeşitli nedenlerle, gereğinden yüksek dozların verilmesi veya uygulamanın sıklıkla tekrarlanması durumunda doz aşımı olabilir. Başlıca belirtileri, kalp aritmisi, dolaşım şoku ve solunum güçlüğüdür. Uygulama derhal durdurulmalıdır. Antidotu atropin sülfalttır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI:
llaç Kalıntı Arınma Süresi (l.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben et ve süt için (0) gündür.
Konendikasyonu: Yoktur.
GENEL UYARILAR:
Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ:
ilacı oda ısısında (25°C altında) kendi ambalajında muhafaza ediniz. Raf ömrü 36 aydır.
İlk kullanımdan sonra asepsi ve antisepsi koşullarına uymak şartı ile, buzdolabında 1 hafta etkinliğini kaybetmez.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ: Karton kutularda 100 ve 250 ml’lik bal renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ ve ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehane ve polikliniklerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARlHl: 11.05.2017
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA lZNl TARlHl VE NO: 12.12.1984 – 5/840
PAZARLAMA IZNI SAHIBI: TOPKlM – Topkapı İlaç Premiks San. ve Tıc. A.Ş. Ali Nihat Tarlan Cad. Karakartal Sok. Nevzat İpek İş Merkezi No: 4 Daire: 5 Ataşehir/ İstanbul
ÜRETİM YERI: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Polatlı Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara