Sumfen %10

Sumfen %10

Sumfen %10
Emülsiyon Ektoparaziter
Veteriner İnsektisit, Akarisit
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Sumfen açık sarı renkli, spesifik kokulu bir emülsiyon olup, beher ml’sinde 104 mg Fenvalerate içermektedir.

FARMAKOLOJİ ve ÖZELLİKLERİ

Sumfen, sentetik 3. kuşak piretroid türevi bir insektisitdir. Sumfen, evcil hayvanlarda karşılaşılan başlıca dış parazitlere yönelik geniş bir antiparaziter spektrum sağlar. Temas ve mide zehiri olarak etki gösterir. İnsekt parazitler üzerinde güçlü ve hızla yere serici etkinliği en dikkat çekici özelliğidir. İlaçla temas eden insektlerde hemen paraliz oluşarak ölüm meydana gelir. Güçlü insektisidal etkinliği ile duyarlı parazitlerin yumurta, larva ve ergin şekilleri üzerinde etkili olur.

Sumfen lipofilik nitelikte olup parazit insektin lipoid moleküllerinden zengin kütikilasından kolayca geçerek etki noktalarına ulaşır. İnsekt parazitin sinir sistemini uyararak dengesiz hareketler, uyumsuzluk, konvülziyon, genel felç, komadan sonra hızla ölüm meydana getirir. Düşük konsantrasyonlarda bile etkisini gösterebilmektedir. Parazitlerin organizmasındaki enzimatik etkilere ve çevre koşullarına dayanıklı olduğu için yeterli kalıcı etkinliğe sahiptir. SUMFEN, evcil hayvanlardaki bit, pire, tek ve çok konakçılı kenelere, uyuz ve miyazis etkenlerine, ısırıcı ve kan emici böceklere karşı etkilidir.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYON

SUMFEN, sığırlarda kene, bit, pire ve miyazis etkenleri ile her türlü sinek ve sivrisineklerin yol açtığı invazyonların tedavisi ve kontrolünde kullanılır.

Sumfen %10 KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

HARİCEN KULLANILIR.

Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayınız.

Uygulama ŞekliKullanılacak ilaç/su oranıParazit çeşitleri
Banyo ve püskürtmeİlk banyo 100 ml/100-150 lt suYenileme 100 ml/50-80 lt suKene, bit, pire, uyuz etkenleri
Elle yıkama veya püskürtme1ml / 1lt suSinek ve sivrisinekler

Yukarıdaki tabloya göre hazırlanacak SUMFEN karışımı, öncelikle kullanılacak doz 2-3 misli su ile karıştırıldıktan sonra banyo suyuna yada püskürtme işlemi yapılacak cihazın deposuna karıştırılması gerekmektedir. Elle yıkama şeklindeki uygulamalarda hayvan başına 1-2 lt su kullanılmalıdır. Uygulanılacak hayvanın tüm vücuduna kıl diplerine kadar ulaşması gerekir.

Banyo Aralıkları

Keneler ve kurtlar: Ağır infestasyonlarda hayvanlar 2-3 hafta süre ile haftada bir defa banyo yaptırılır. Ağır kırmızı kulak kenesi olgularında, uzun süre banyo işlemine devam edilir

Bitler: Bir kez banyo yeterli olacaktır.

Sinekler: Haftalık banyoları yeterlidir.

Uyuz etkenleri: Bir hafta ara ile 2 kez banyo yaptırılmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Yaralı, yeni kırkılmış, zayıf hayvanlarda banyo yaptırılmalıdır. Sağlam hayvanlar birkaç saat dinlendirildikten sonra bol su içirilmelidir. Hayvanlar banyoda en az 2 dakika tutulmalı ve başları en az iki kez suya batırılmalıdır. Banyodan önce hayvanların memeleri yağ veya vazelin ile silinmeli, banyo sonrası sabunlu su ile temizlenmelidir.

Sumfen %10 İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Organik fosforlu bileşikler piretroitlerin hidrolizini yavaşlatır veya önlerler, bu durum ilacın memelilere yönelik zehirliliğini arttırabilir. Diğer piretroitler ilaç etkinliğini arttırır. Sesamolin, sesamin, piperonil bütoksit ile sinerjistik etkileşim görülür.

İSTENEMEYEN/ YAN ETKİLER

Seyrek olarak ilacın tatbikatını izleyen 48 saatlik süreç içinde bazı sığırlarda hafif huzursuzluk belirtileri gözlemlenebilir, bunun yanı sıra kızarma ve kaşıntı gibi çok hafif seyreden deri hassasiyetleri meydana gelebileceği bildirilmiştir. Bu gibi reaksiyonlar geri dönüşümlüdür ve bir süre sonra tamamen kaybolmaktadır. Bildirilen dozun aşılmamasına dikkat edilmelidir. Yüksek miktarlarda SUMFEN içeren suyun içilmesi durumlarında zehirlenme belirtileri görülebilir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI İÇİN UYARILAR

Tedavi süresince ve ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 7 gün süre ile kesime gönderilmez.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Yüksek miktarlarda SUMFEN içeren suyun içilmesi durumlarında meydana gelen zehirlenme durumlarında kusma, hareket bozuklukları, konvülziyon, eksitasyon gibi belirtiler görülebilir. Böyle durumlarda su ile mide lavajı yapılması ve sonra tuzlu sürgüt verilmesi tavsiye edilir. Semptomatik tedaviler yapılır. Bilinen herhangi bir antidotu bulunmamaktadır.

KONTRENDİKASYONLAR

Aktif maddeye hassasiyeti olan hayvanlara ve 7 günlükten küçük buzağılara uygulanmaz. Sağlıklı deri yüzeyine damlatma haricinde bir yolla (göz, ağız v.s.) uygulanmaz. Vahşi hayvanlar, kuşlar, balıklar ve arılar için tehlikelidir.

GENEL UYARILAR

MUHAFAZA ŞARTLARI ve RAF ÖMRÜ

Oda ısısında (15 – 25 °C) ve rutubetten koruyarak muhafaza edildiğinde, raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKLİ ÖNLEMLER ve HEKİM İÇİN UYARILAR

İlaç buharını ve zerrelerini teneffüs etmeyiniz, göz ve cilde temas ettirilmemeli, eldiven giyerek kullanılmalı, ilaçlama sonrası eller bol su ile yıkanmalıdır. İlaçlama sırasında herhangi bir şey yenilip, içilmemelidir. Hafif temaslarda bol sabunlu suyla yıkanmalıdır. İlaçlı suyun içilmesi halinde su ile mide lavajı yapılması ve sonra tuzlu sürgüt verilmesi önerilir. İlacın aspirasyonundan kaçınılmalıdır. Semptomatik tedaviye başvurulur. Uygulayıcının zehirlenme belirtileri gösterdiği durumlarda, derhal ilaç prospektüsü ile hekime başvurunuz.

KULLANIM SONU İMHA ve HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Balıklar, kuşlar, vahşi hayvanlar ve arılar için tehlikelidir. Suda yaşayan canlılar için zehirli olduğundan, atık ilaç ve ambalajlar göl, akarsu gibi su kaynaklarına atılmamalıdır. Doğa ve eko sisteme zarar verebileceğinden, kullanılan ambalaj mutlak surette toprağa gömülerek imha edilmelidir. Hedef olmayan türlere uygulamayınız.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

100 ml, 250 ml, 500 ml ve 1000 ml’lik COEX şişelerde ve karton kutulu olarak takdim edilmiştir.

Exit mobile version