Soğuktan Korkma Sıcaktan Kork!!!…Türkiye hayvancılığında yetiştiricilerin yaptığı en büyük hataların birisinden bahsedeceğim sizlere bugün.
Değerli çiftçilerimiz ve değerli hayvan yetiştiricilerimiz özellikle havalar soğuduğu zaman şöyle bir düşünceye girerler “aman hayvanım üşümesin, aman hayvanım hastalanmasın aman havalar iyice soğudu”. Kış gelince hayvan üşümesin diye ahır kapısındaki anahtar deliğini bile tıkayanlar olduğunu biliyorum. Bırakın artık bu yanlış düşünceleri ve uygulamaları ve biz Veteriner Hekimler ne diyor kulak verin.
Sığırlar hava soğukluğu -18 derecede üşümeye başlarlar. Bu nedenle hayvanlarınızı havalar soğudu, kış geldi diye havasız bırakıp kendi ellerinizle hasta etmeyin. İnsanların olduğu gibi hayvanlarında temiz havaya ihtiyacı olduğunu unutmayalım.
Peki hocam kış aylarında ne yapacağız ?
Kış aylarını alacağınız belli başlı tedbirler ile hayvanlarınızı hastalandırmadan kışı geçirebilirsiniz ?
1-Hayvanlarınızı direkt kar ve yağmur yağışlarından korumalısınız.
2-Barınak ve ahırlara kar yağmur sularının sızmasını engelleyerek zeminin kuru kalmasını sağlayınız
3-Hayvanlarınıza rüzgar temas etmemesi için işletmenizin hakim rüzgar yönünü branda çadır vs kapatabilirsiniz.
4-Hava sıcaklığının -15 derecenin altına düştüğü yerlerde hayvanlarınızı ek olarak enerjice zengin yemler vererek destekleyebilirsiniz.
5-Hayvanların çamur içinde yatmasını önleyerek meme ağrısı mastitis oranlarını düşürebileceğinizi unutmayın.
Soğuktan Korkma Sıcaktan Kork !!!
Hayvanlar yapıları gereği soğuğu tolere edebilirler ve verim özelliklerine bunu çok az yansıtırlar. Hayvanlarınızın temiz havaya ihtiyacı var. Hayvanım üşüyecek hastalanacak diye korkmayın. Kapalı ahırlarda yaptığınız hayvancılıktan da para kazanmayı beklemeyin.
İyide hocam temiz hava neden bu kadar önemli ?
Kıymetli yetiştiriciler,
1-Hayvanlar tükettiği yemden daha fazla yararlanabilmesi için
2-Akciğer enfeksiyonlarına yakalanmaması için
3-Verdiğiniz yemin hayvanda daha fazla et/süte dönüşmesi için hayvanların mutlaka temiz havaya ihtiyacı vardır. Açın pencereleri ( cereyan yapmayacak şekilde) bol bol oksijen girsin içeriye. Hayvanların katı ve sıvı dışkılarını en kısa sürede uzaklaştırın.
Ahıra veya işletmeye girdiğimiz zaman havasızlıktan idrar ve dışkı birikmesinden dolayı gözlerimiz yaşarıyor. Böyle hayvancılık yapılmaz, böyle hayvancılıktan da para kazanılmaz, bu hayvanlara eziyet etmektir.
Bu işten para kazanıyorsunuz ve bu hayvanlar sizin velinimetiniz olmalı.
Veteriner Hekimi Muzaffer Çivlik