Soğuk Havalarda Buzağının Isıtılması Neden Önemlidir?

Soğuk Havalarda Buzağının Isıtılması Neden Önemlidir?

Soğuk Havalarda Buzağının Isıtılması Neden Önemlidir?

Soğuk havalarda Buzağının Isıtılması neden önemlidir?. Değerli platform üyeleri ülkemizde birçok bölgede havalar soğumaya başladı ve kış mevsimi yaklaştı. Soğuk mevsimlerde gerekli önlemler alınmadığında buzağı ve kuzu ölüm oranları artmaktadır. Bu fırsatla bugünkü yazımda konunun önemini vurgulamak ve de soğuk mevsimlerde buzağıların ısıtılmasının önemine ve bu şekilde buzağı hastalık ve ölüm oranlarını bir miktar da olsa azaltmanın mümkün olacağına dikkat çekmek istiyorum.

Buzağıların doğum sonrası pasif transfer yetmezliği yaşamaması ve hastalıklara karşı direnç için yeterli miktarda kaliteli kolostrum alması gerekir. Yetersiz veya IgG düzeyi az olan kolostrum alan buzağılarda solunum sistemi ve ishal gibi hastalıklara yakalanma riski oldukça yüksektir.

Yeni doğan buzağıya doğumdan hemen sonra yapılması gerekli önemli işlemlerden birisi de buzağıların vücut ısılarının en kısa sürede dengelenmesidir. Buzağının vücut yağ deposu çok az olduğu için enerji kaynağı olarak kolostrumda ki yağ ve laktozu kullanmak zorundadır. Özellikle soğuk havalarda vücut ısısının korunması ve büyüme için kolostrumda ki yağ ve laktoz önemli bir enerji kaynağıdır. Doğumdan hemen sonra yetersiz enerji alınımı buzağıyı hızlıca hipotermiye sokar. Buzağı için kritik çevre ısısı eşiği 15 derecedir. Çevre ısısı bu kritik değerin altına düşerse buzağının enerji ihtiyacı artar. Soğuk stresi buzağıların Ig absorpsiyon kapasitesini düşürür. Özellikle güç doğum sonrası doğan buzağılarda soğuk stresinin etkisi daha belirgindir. O nedenle özellikle soğuk havalarda (özellikle güç doğum sonrası doğan) buzağıların vücut ısılarının kısa sürede dengelenmesi için ısıtılmasında fayda vardır.

Prof.Dr. Ayhan Baştan 

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Exit mobile version