Sığırlarda Theileriosis

Theileria

Theileriosis

Theileriosis

Sığırlarda Theileriosis, Theileria annulata (dispar, turkeistomica) (Akdeniz Sahil Humması – Tropikal Theleriosis) ülkemizde görülen etkendir. Theileria parva (Doğu Sahil Humması) tropik bölgelerde seyreder. Ayrıca T. Orientalis, T. Mutans, T. Sergenti, T. Velifera, T. Buffeli etkenleri vardır.

Theleria annulata

Sığırlarda Theileriosis Hastalığının Epidemiyolojisi

Tropikal theleriosis Kuzeydoğu Afrika, Orta-Batı ASya, Portekiz- Çin hattında seyretmektedir. Gençler daha duyarlıdır. İyileşenler taşıyıcı olduğundan parazitemilier enfeksiyon kaynağıdır. Bulaşmada Hyalomma türü keneler rol oynar. Bu nedenle daha çok kenelerin aktif olduğu ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. Bir kenenin salyasında çok sayıda sporozoitler bulunduğundan, bir adet kene öldürücü enfeksiyon meydana getirebilir. Schizont formlarının çoğalması için kenelere gereksinim varken, eritrositler formlar için gereksinim yoktur. Bu nedenle eritrositer formlar iatrojenik yolla nakledilebilir. İntrauterin bulaşma da kaydedilmiştir. Enzootik bölgelerde prevelansı %100 e yakındır. Ölüm oranı yerlı ırklarda %2-3 iken, kültür ırklarında %90 ‘a çıkar.

Klinik Semptomlar

Theleriosis

Ayırıcı Tanı

En etkili ilaç Buparvaquone 2.5 mg/kg, im, 48 saat ara ile 2 kez uygulanır. Ayrıca Parvaquone 10-20 mg/kg im, 48 saat ara ile 2 kez, Menonctone 10 mg/kg im, Halofugione 1.2 mg/kg oral yolla 48 saat ara ile 2 kez uygulanabilir. Schizont formlarına kısmen 5-20 mg/kg oksitetrasiklinin günde 2 kez kullanılması yararlı olur. Antianemik ilaçlar verilmeli. Kanamalı hastalarda ise traneksemik asit gerekebilir.

Sığırlarda Theileriosis Hastalığından Koruma

Kene mücadelesinde yapılması çok önemlidir. Özellikle kültür ırklarında hastalığın yaygın olduğu yerlerde kene mevsiminden birkaç hafta önce aşı uygulanabilir. Enfeksiyonun kontrolu amacı ile oksitetrasiklin LA 20 mg/kg dozunda verilebilir. Eritrositer formlarının naklinin önlenmesi için iatrojenik hataların yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Exit mobile version