Sığırlarda Rift Vadisi Humması (Rift Valley Fever, RVF)

Sığırlarda Rift Vadisi Humması (Rift Valley Fever, RVF)

Sığırlarda Rift Vadisi Humması (Rift Valley Fever, RVF)

Sığırlarda Rift Vadisi Humması etkeni Phlebovirus cinsi ve Bunyaviridae ailesinde akut febril arbovirüs olan RVF virüsünden (RVFV) kaynaklanır.

Epidemiyolojisi

Sığırlardan başka koyunlarda duyarlıdır. Keçiler orta derecede duyarlıdır. Bunlardan başka deve, manda, maymun, fare, rat, hamster ve insanlarda hastalık görülür. Bulaşma sokucu sineklerle olmaktadır. Ortalama 5 yılda bir salgın şekillenmektedir. Gençler daha duyarlı. Zoonoz bir hastalıktır. İnkubasyon süresi 12 saattir.

Rift Vadisi Humması

Rift Vadisi Hummasının Döngüsü. Virüs , virüsü, yavrularına dikey olarak iletebilen Aedes sivrisineklerini içeren bir enzootik döngüde muhafaza edilebilir. Epizootik salgınlar , virüs dolaşımını başlatabilen enfekte Aedes yumurtalarının çıkarılmasını destekleyerek, genellikle sıradışı yağışlarla veya sıcak mevsimlerle bağlantılıdır . Ardından, Culex cinsine ait çok sayıda sekonder vektör enfekte olabilir ve epidemik / epizootik salgınların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanlara nakil, bırakılmış fetuslar manipüle edildiğinde yüksek virüs yükleri ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşir.

Rift Vadisi Humması Hastalığının Klinik Semptomları

Laboratuar Bulgusu

Şiddetli lökopeni

Ayırıcı Tanı

Prognoz

1-2 gün yüksek ateşli seyreder ve sonucunda ölüm gerçekleşir.

Sağaltım

Spesifik bir sağaltımı yoktur.

Korunma

Sokucu sineklerle mücadele yapılmalı. Aşı kullanılmaktadır.

Exit mobile version