Sığırlarda Ketozis

Ketosis

Sığırlarda Ketozis

Sığırlarda Ketozis

Sığırlarda ketozis hastalığı genellikle yüksek süt verimli ineklerde laktasyon sırasında oluşan enerji açığı sonucu meydana gelir. Başlıca primer ve sekonder olarak meydana gelen ketozis 5 şekilde oluşur.

1.Primer: Yüksel laktasyonel potansiyele sahip ve iyi kaliteli rasyonla beslenen, fakat negatif enerji dengesine sahip aşırı vücut kondisyonuna sahip ineklerde görülür.

Risk Faktörleri;

2.Sekonder: Mastit, metrit, RPT, AD gibi hastalıklar sırasında oluşan enerji açığından dolayı

3.Alimenter: Sılajlarda aşırı şekilde butirik ve hatta laktik asit miktarına bağlı şekillenir. Topraklanmış silaj da sebep olabilmektedir.

4.Açlık: Zayıf kondisyon yağısındaki ve kötü kaliteli yemlerle beslenenlerde rasyonlarında propionat ve protein eksikliği ve vücut rezervlerinden glukoneogenezis kapasitesinin sınırlı olması sonucu da olur.

5.Spesifik nutrisyonel eksikliğine bağlı: Co ve P eksikliği sonucu oluşur.

Ketozisin Semptomları ( Klinik Belirtileri )

Subklinik Form;

Sindirim Formu – Aşırı Kilo Kaybı;

Sinirsel Form:

İneklerde Ketozis

Sığırlarda Ketozis Laboratuar Bulguları

Prognoz

Sindirim formu enerji açığında ki denge kapatıldığında bazen kendiliğinden iyileşirse de, süt verimi normale ulaşamayabilir. Ketozisin 1-7 hafta gibi uzun sürdüğü olgularda genellikle karaciğer yağlanması vardır. Sinirsel formunun prognozu elverişli olmasa da çoğu kez tedaviye cevap vermektedir.

Sağaltım – Tedavi

Koruma

Exit mobile version