Sığırlarda Dana Difterisi (Nekrobasillozis)

Dipheria Vitulorum

Sığırlarda Dana Difterisi (Nekrobasillozis)

Sığırlarda Dana Difterisi (Nekrobasillozis)

Sığırlarda Dana Difterisi (Nekrobasillozis)

Dana difterisi diğer ismiyle nekrobasillozis, erişkin sığır ve buzağılarda nekroz bakteriler tarafından meydana getirilen ve ağız, farenks ve larenks mukozaları, karaciğer de nekrotik nitelikte yangılar ile karakterize öldürücü bir hastalıktır. Ağız mukozasının sporadik veya enzootik bir enfeksiyonudur.

Etiyolojisi ve Epidemiyolojisi

Dana difterisi nin etkeni tabiatta oldukça yaygın bulunan gram negatif (+) olan, anaerob ve fakültatif patojen olan Fusobacterium necrophorum dur. Bu nekroz bakterileri hayvanların sindirim sistemi ve ürogenital sistemlerinde normal konakçı olarak bulunurlar.

En çok kesici dişlerin ağız mukozasını yaralıdığı 1-4 aylık dönemde görülmektedir. Kötü bakım şartlarının olduğu, hijyenin olmadığı, hayvan sayısının fazla olduğu ve yeterli düzeyde ahır alanın olmadığı durumlarda daha sık görülür. Beslenme yetersizliği ve sekonder enfeksiyolar hazırlayıcı faktörlerdir.

Bulaşma solunum ve sindirim yolu ile olur. Sporadik odaklar tarzında ortaya çıkar Morbidite ve mortalite değişkendir. İnkubasyon süresi 3-17 gündür.

Dana Difterisinin Klinik Semptomları

Erişkin Sığırlarda;

Uterus Enfeksiyonu; Genellikle düvelerde görülür. Hijyenik olmayan doğum yardımı sırasında enfeksiyon oluşur. Puerperiumdaki nekroz bakterilerinin oluşturduğu uterus enfeksiyonlarıdır.

Ekstremite Enfeksiyonu; Genellikle puerperal enfeksiyonlarla birlikte görülür. Enfekte puerperal akıntıların ahıra yayılması sonucu enfeksiyöz dodermatitis, tırnak arası panarisyumu ortaya çıkabilir.

Karaciğer Nekrobasillozis i; Daha çok besi sığırlarında görülür. Bu hayvanlarda besi döneminin başlangıcında klinik ve subklinik rumen asidozu olgularında çok görülür.

Larenks Mukozası Nekrobasillozis; Larenks yangısı ve stenozu oluşur.

Buzağılarda;

İnkubasyon süresi 3-5 gündür. Yanak, dili diş etleri, larenks ve farenks mukozasında nekrotik difteroid lezyonlar şekillenmiştir.

Ayırıcı Tanı

Dana Difterisi nin Tedavisi

Yüksek dozlarda parenteral penisilin, penisilin-streptomisin kombinasyonu, alfasilin, gentamisin, oksitetrasiklin, tylosin ve trimethoprim-sulfonamit kombinasyonları uygulanır. NSAID ilaçları kullanılmalıdır. Başlangıçta parenteral beslenme yapılabilir. Ağıza antiseptik solusyonlar tatbik edilir.

Dana Difterisinden Korunma

İçme sularının hijyeni düzeltilir. Ahır temizliği ve buzağıların göbek kordonlarının bakımı yapılır. Dezenfeksiyon tedbirleri alınır. Her gün sağım sonrası tüm hayvanların tırnakları kontrol edilir. Beslenme düzeltilmeli ve tedbirler alınır.

Exit mobile version