Sığır Vebası

Sığır Vebası

Sığır Vebası

Sığır vebası hastalığı etkeni Paramyxoviridae familyasından Morbillivirus ‘dur. İmmuniteyi etkilemeyen 3 serotipi vardır. Düşük asit ve yüksek alkali ortamda hızlıca inaktive olurlar. -20 dereceye kadar canlılığını korurlar. +4 derecede 4-10 gün, 37 derecede 2-4 saat yaşarlar. Virus RNA’ya bağımlı RNA polimeraz lideri bölgedeki kapsüllenmiş genoma bağlanır, ardından viral genleri çevreleyen başlangıç ​​ve bitiş sinyallerini tanıyarak her bir geni transkripsiyon yapar.

Sığır Vebası Etkeni Morbillivirus

Sığır Vebasının Epidemiyolojisi

Asya, Afrika ve Orta Doğu ‘da yagındır. Türkiye ‘de 1990 yılların başında büyük salgına neden olmuştur. Bütün yaşta ki sığır ve mandalara duyarlıdır. Enfeksiyon kaynağı hastaların sekresyon ve eksresyonlarıdır. Bulaşma başlıca solunum yolu olmak üzere, sindirim ve deri yolu ile olmaktadır. Morbidite %100. Ölüm oranı %90-100, yaşlı sürülerde %25-90 dır. İnkubasyon süresi 6-9 gündür.

Sığır Vebası Ağız Lezyonları

Sığır Vebasının Semptomları

İlk 2 günde;

3 günden itibaren;

4 ve 5 günlerde;

Sığır Vebasında Ayırıcı Tanı

Sığır Vebasının Tedavisi

Korunma

Tüm yaştaki sığırlar aşılanmalı ve her yıl tekrarlanmalı. Hijyenik tedbirler en üst seviyede uygulanmalı. Sıkı karantina tedbirleri alınmalı. Hayvan hareketleri kontrol edilmelidir.

Exit mobile version