Sıcak hava dalgası yazları hayvanları etkileyecek. Avrupa’da 2018’de yaşananlara benzer ısı dalgaları, hayvanlar üzerinde çok olumsuz bir etkiye sahip olabilir. İsveç’teki Lund Üniversitesi’nden yeni bir çalışma, aşırı ısınan kuşların daha küçük yavrulara sahip olduğunu ve doğanların hayatta kalma şansının daha düşük olabileceğini göstermektedir.
Araştırmacılar, dünyanın en sıcak bölgelerinde yaşayan hayvanların günün en sıcak saatlerinde daha az aktif olduklarını zaten biliyorlardı. Şimdi, Lund Üniversitesi’nde biyologlar, ılık havaların ve aşırı ısınmanın İsveç’te bile bir sorun olduğunu gözlemlediler. Çalışma, Skåne’deki Krankesjön Gölü’nde gerçekleştirilmiştir.
Lund Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde araştırmacı olan Andreas Nord, “Bu gibi daha fazla yaz mevsimine sahip olursak, çok sayıda hayvan türünün, yavrularının en iyi şekilde bakım görememesi nedeniyle, çok olumsuz etkilenmesi muhtemeldir” diyor.
2018 ilkbaharında, o ve meslektaşı Jan-Åke Nilsson, küçük kuşların çok sıkı çalıştıklarında 45 derecenin üzerinde bir vücut sıcaklığına ulaşabileceğini gösteren sonuçlar sunmuştur. Bu normal sıcaklıklarını 4 katını aşmakta. Şimdi araştırmacılar araştırmalarına devam ettiler ve ilk kez, aşırı ısıdan kurtulabilen hayvanların daha büyük ve daha canlı bir yavruya sahip olduklarını, kendi vücut durumlarının önemli ölçüde bozulmadığını gösterebilirler.
Çalışma, İsveç’in en yaygın kuş yuvalarından biri olan Avrasya mavisi göğüsleri ve çok büyük sürüngenler üreten bir tür üzerinde yürütülmüştür. Çift başına 15 olan yavru sayısı, ebeveynlerin her gün yüzlerce kez yuva kutusuna yiyecek getirmeye zorlanmasının sebebidir.
Kuşların vücut ısısını düşürmelerini kolaylaştırmak için, araştırmacılar çalışmadaki kuşların yarısı ve göğsündeki tüyleri kırpmışlardır (birkaç hafta sonra yeni tüyler büyüdükçe müdahale zararsızdır). Diğer yarısı kontrol grubu olarak görev yaptı. Hem kesilmiş hem de kesilmemiş kuşların, yuvalarına ne kadar sıklıkla girip çıktıklarını ölçmek için bacaklarına monte edilmiş küçük vericileri takıldı.
Kuşlar daha sonra yavrularının son boyutlarına ulaşana kadar rahatsız edilmeden bırakıldı ve daha sonra tekrar yakalandı ve tartıldı ve vücut sıcaklıkları ölçüldü. Araştırmacılar ayrıca, ebeveynlerin aşırı ısınmayla kurtulma becerilerini nasıl değiştirdiklerini görmek için yavruları da kontrol ettiler.
SONUÇ
Sonuçlar, kesilmiş tüylere sahip ebeveynlerin daha düşük bir vücut ısısına sahip olduklarını ve üreme mevsiminin sonunda, ağrısız ebeveynlerinden daha ağır olduğunu göstermiştir. Ayrıca, yavruları daha büyük ve genellikle daha ağırdı. Ölçümler ayrıca, aşırı ısınmasından daha kolay kurtulabilen ebeveynlerin, gençlerini, eğitimsiz kontrol grubundaki ebeveynlerden daha sık beslemek için kullanmadıklarını göstermiştir.
Andreas Nord. “Bu beni şaşırttı, ama şimdi bunun yerine her bir gezide onlarla daha fazla yiyecek taşımak için zaman ve enerji harcadıklarını ya da gençleri için özellikle iyi beslenmeye daha yoğun baktıklarına inanıyoruz. Bunu araştırmaya devam edeceğiz ”diyor.
“Yavruların yuvadan çıkmadan hemen önce ne kadar büyük oldukları önemlidir. Onların büyüklüğü bize hayatta kalma ve yeniden üretme şansları hakkında çok şey anlatıyor ”diye ekliyor.
Kaynak: “More “heatwave” summers will affect animals” Andreas Nord, researcher Department of Biology, Lund University (çeviri)