Şeritab

Şeritab

Şeritab
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Sarı renkli ve iki kırılma noktası olan beher Şeritab Oral Tablet’te 300 mg Praziquantel bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Şeritab Oral Tablet izokinolin türevi bir antihelmintik olan Praziquantel içerir. Praziquantel şeritlere özgü geniş spektrumlu sestosidal bir antihelmintiktir. Praziquantel şeritin zar geçirgenliğini bozarak glikoz alımını engeller ve enerji rezervlerini tüketerek parazitin ölümüne yol açar. Praziquantel ile temas eden şeritlerin halkalarında birkaç saniye sonra şiddetli kasılmalar ve kontraksiyonlar oluşur bağırsağa gömülü çengellerin fonksiyonu bozulur ve skoleks mukozayı terk ederek paraliz olur. Ürün, verildikten sonra büyük oranda mide ve barsaktan emilip, 30 dakika ile 4 saat içerisinde maksimum serum seviyesine ulaşır. Karaciğer ve böbrek gibi organlarda lokalize olur. Serum yarılanma ömrü 4 saat olup, atılımı en çok idrarla ve az da olsa gaita ile olur. Uygulamadan 8-10 saat sonra praziquantel tamamen vücuttan elimine olur. Praziquantel vücut dokularına dönüşümsüz olarak bağlanmaz.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Şeritab Oral Tablet Koyun başta olmak üzere At ve köpeklerde görülen Taeniasis tedavisinde kullanılır.

Koyunlarda; Moniezia expansa, M. benedeni, Thysaniezia ovilla, Avitellina centripunctata, Stilesia globipunctata ve S. hepatica (safra kanalı şeriti),

Atlarda; Barsak şeritlerinden Anaplocephala sp.ve Anaplocephaloides mamillana,

Köpeklerde; Echinococcus granulosus, E. multilocularis, Diphylidium caninum, Taenia ovis, Taenia psiformis, T. hydatigena, Multiceps multiceps, Mesocestoides sp. ve T. teniformis türlerinden sestodlar üzerinde güçlü bir tenisid etkinliğe sahiptir.

Şeritab Oral Tablet şeritlerin erişkinlerine, gençlerine ve skolekslerine etkili olduğundan, total şerit eradikasyonu için uygundur. Şeritab Oral Tablet koyunlarda kronik Coenurus cerebralis’de klinik belirtilerini ortadan kaldırmak amaçlı kullanılır.

Şeritab KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Şeritab Oral Tablet’in genç ve erişkin şeritlerin eliminasyonu için gerekli olan Farmakolojik dozu Koyunlarda, 15 mg Praziquantel/kg canlı ağırlık, Atlarda 1 mg/kg. ca, Köpeklerde 5-10 mg/kg. ca’dır. Tabletler ortadan bölünmek suretiyle kullanılabilir. Delibaş hastalığında (Coenurus cerebralis) ve periton sistiserkoidlerine karşı (Cysticercus tenuicollise) 2-5 gün üst üstte 50-100 mg/kg. ca dozda uygulandığında kronik Coenurus cerebralis’te hastalık belirtilerinin azalmasını sağlamaktadır.

Pratik Doz Tablosu:

Hayvan TürüTablet Adeti
Kuzu (20 kg)1
Koyun (50 kg)2.5
At (cüsseye göre)2 – 3
Köpek (15 kg’dan düşük)0.5
Köpek (15 – 30 kg arası)1

Tabletler bol su verilerek yutturulur. Şerit mücadelesi için, gerektiğinde 6-8 hafta sonra uygulama tekrar edilebilir. Atlarda burun meri sondası ile verilmelidir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Praziquantel etki mekanizmasına bağlı olarak (depolarizasyon, kontraksiyon, vakuolizasyon ve şerit boyunun kısalması), Şeritab Oral Tablet uygulamasının ardından dışkıda şeritleri bir bütün olarak görmek her zaman mümkün değildir. Şeritlerin kısmen parçalanması ve barsaklardan emilmesi sonucu şeritler özellikle kıvamı sert dışkıda erimiş (ip ya da zar gibi), tesbih gibi ya da kapsüle olmuş gibi görülebilirler. Şeritab Oral Tablet, kullanmadan evvel hayvanlara herhangi bir diyet uygulamaya veya tedavi sonrası bir sürgüt kullanmaya gerek yoktur. Praziquantel güvenlik marjı yüksek bir antihelmintiktir. Koyunlarda 100-150 mg/kg dozlarda dahi bir yan etki oluşturmamıştır. Koyunlar köpeklerdeki şeritlerden Multiceps multiceps ve Taenia hydatigena’nın larva formlarına (Coenurus cerebralis (delibaş hastalığı) ve Cysticercus tenuicollis) ara konakçılık yaptıklarından dolayı köpeklerde şerit mücadelesi yapılmasına önem verilmelidir.

İSTENMEYEN ETKİLER

Nadir de olsa, karın ağrısı, iştah kaybı, bulantı, kusma veya ishal görülebilir.

Şeritab İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Dekzametazon ile aynı anda kullanıldığında, Praziquantel’in plazma konsantrasyonu yarı yarıya düşmektedir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Doz aşımında titremeler ve çırpınmalar gözlenebilir.

Semptomatik şekilde müdahale edilmelidir. Spesifik bir antidotu yoktur.

GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARDA KALINTI UYARILARI

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Koyun eti için “0” gündür. Sütü insan tüketimine sunulan sağmal koyunlara uygulanamaz.

KONTRENDİKASYONLAR

Bilinen bir kontrendikasyonu yoktur.

Gebelikte kullanım: Tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında gebe hayvanlarda güvenlidir.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Yiyecek maddelerinden uzakta tutunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Tedavi sonrası atılan şerit yumurtaları, toprakta bulunan akarlar için bir enfeksiyon kaynağıdır. Tedaviye müteakip çıkan gaita iyice imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. (10°C-25°C)’de ve direkt güneş ışığından uzakta muhafaza ediniz.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 20, 50 ve 100 adet tablet içeren alüminyum folyo kaplı PVC blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; eczaneler ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 02.04.2012

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 28.03.2012 – 025/0082

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Pİ FARMA İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş. Malıköy Başkent OSB Mah. 26. Cad. No: 34/A – Sincan – ANKARA

ÜRETİCİ FİRMA ADI VE ADRESİ: ALBAFARMA İLAÇ SAN.TİC.A.Ş. İTOSB (İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi) 8. Cad. No: 11 Tuzla-İSTANBUL

Exit mobile version