Sanitraz

Sanitraz

Sanitraz
Daldırma Emülsiyonu Konsantresi
Veteriner Ektoparaziter
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.

BİLEŞİMİ: Her ml 125 mg Amitraz içerir. Berrak, açık sarı veya sarı renkli, su ile kolaylıkla emülsiye olabilen bir çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Farmakodinamik: Amitraz; böceklere temas ve solunum yoluyla etki eden, forma midin grubu, non-sistemîk bir akarisit ve insektisit olup, ayrıca repellent (böcek kovucu) etkisi de vardır.

Kimyasal yapısı: N-methylbis (2,4-xylyliminomethyl) methylamine’dir. Böceklerdeki etkinliği üç aktiviteye bağlıdır:

a) Alfa-adrenerjik agonist aktivitesi; böcek merkezi sinir sistemindeki kateşolaminlerin hedefi olan alfa- adrenerjik reseptörleri seçici olarak uyararak, nörotoksik ve prekonvulsant etkiye sebep olur {Ticari form ülasyonl arda ki ksilen bu etkiyi arttırır. Bu etki alfa-2 adrenerjik bloke edici ilaçlarla zıt etki gösterebilir).

b) Merkezi sinir sisteminin (MSS) oktopamin reseptörleriyle etkileşme; Amitrazın yapısal olarak octopamine benzeri olması ve böcekteki karşı-cevap sonucu gelişen sinirsel aktivite artışı sebebiyle, etkileşim olur ve bu durum oktopamin reseptörlerini dizginler. Oktopamin reseptörleri hücre tipine göre birçok fizyolojik olaya karışan resptörlerdir.

c) Monoaminooksidaz (MAO) enzim sentezini engelleme; MAO’ları katalize ederek nörotrasmitterlerin (nörepinefrin, serotonin gibi) inaktivitasyonuna ve felce sebep olur.

Amitaz bahsedilen etkileri sayesinde; böceklerde sinirsel aktivitede artışa, takiben paralize, hatta kenelerin ağızlarının felci sebebiyle konakçıdan ayrılmasına ve ölüme sebep olur. Etki tarzıyla organik fosforlu, karbamat ve piretroid insektisitlerden ayrılır. Bu sebeple bu tür insektisitlere dirençli dış-parazitlere de etkilidir.

İlaç deriden nispeten yavaş ve az emilir, en yüksek kan seviyesine uygulamadan 24-72 saat sonra ulaşır. Amitraz metabolizması tüm memelilerde genellikle benzerdir, önce (N- (2,4-dimetilfenil) -N‘- metil formamidine (BTS 27271) ve 2,4-dimetil formanilide (BTS 27919) hidrolize olur. Atılım büyük oranda idrar yoluyla ve ilk 24 saat içinde %55-76 oranında gerçekleşir. Metabolrtler atılırken asit-hidroliz vasıtasıyla 4-amino-3-metilbenzoik asite (BTS 28369) çevrilir. Hayvanların kıl ve yünlerinde parazitlerin tüm dönemlerini etkileyebilecek ölçüde uzun süre kalır.

Toksisite sınıfı WHO (aktif madde cinsinden) III, EC risk Xn (R22).Akut oral LD50 değerleri şöyledir: ratlarda (sıçan) 650 mg/kg, farelerde > 1600 mg/kg’dir. Deri ve göz için akut etkileşim LD50 (24 saat) tavşan için >200, ratlar (sıçan) için > 1600 mg/kg’dır. Deri ve göz için irritant (tahriş edici) değildir. Solunum yoluyla LC50 (4 saat) erkek ve dişi ratlar (sıçan) için 65 mg/l solunan havadır. Amitrazın topraktaki yarı-ömrü 1 günden azdır, organik maddelere adsorbe olabildiğinden topraktaki hareketliliği orta düzeydedir. Bozunma öncelik sırasına göre hidroliz, biyo-bozunma ve fotokimyasal yolla olur.

Sanitraz KULLANIM SAHASI ve ENDİKASYONLARI

Sanitraz Daldırma Emülsiyon Konsantresi; sığırda, koyunda, keçide kene, bit, sinek ve uyuza karşı mücadele amacıyla haricen kullanılır.

Sığırlarda: Keneler (Boophilus spp., Rhipicephalus spp., Amblyorrtma spp., Hyalorrtma spp., lxodessp.) uyuz etkenleri (Chorioptes spp., Psoroptes spp., Sarcoptes spp.), bitler (Linognathus spp., Damalinia spp.).

Koyunlarda: Keneler (lxodessp.), uyuz etkenleri (Sarcoptes spp, Psoroptes spp., Chorioptes spp. Demodex sp.), bitler (Linognathus spp., Damalinia spp.) koyun biti (Melophagus ovinus).

Keçilerde: Keneler (lxodes$p.), uyuz etkenleri (Sarcoptes spp, Psoroptes spp., Chorioptes spp. Demodexsp.), bitler (Linognathus spp., Damalinia spp.).

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Sanitraz kullanılmadan önce sulandırılmalıdır.

İlaç suyla; her yaş grubu sığırlar için 1/500 (20 ml/10 litre) oranında, her yaş grubu koyun ve keçiler için 2/500 (40 ml/10 litre) oranında seyreltilir.

TürUygulamaSanitrazSuTakviye (ilaçlı su %20 azaldığında)
SığırlarPüskürtme1 Litre500 Litre1,5 Litre Sanitraz / 500 L su oranında
Daldırma1 Litre500 Litre1,5 Litre Sanitraz / 500 L su oranında
Koyun, KeçiDaldırma2 Litre500 Litre3 Litre Sanitraz / 500 L su oranında

Ortalama 10 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Banyo işleminden sonra deri üzerinde kalan amitraz artıkları 20-28 gün arasında koruyucu etkinlik sağlamak suretiyle, ilaçlamadan sonra baş gösteren larval gelişimleri engeller.

Her sığır için 10 – 20 ml Sanitraz eklenmiş, 5 -10 L ilaçlı su harcanabileceği hesap edilmelidir. Daldırmada hayvanların başının 30 sn. kadar ilaçlı suda kalması sağlanmalıdır. Yıkama, ıslatma şeklinde uygulama; sünger, fırça kullanmak suretiyle de yapılabilir. Kullanılan çözelti günlük olarak hazırlanmalı ve 24 saat sonra uygun şekilde imha edilmelidir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Etkin bir paraziter mücadele için mutlaka bir veteriner hekime danışınız. Parazit enfestasyonundan korumak için, sürüye yeni girecek olan hayvanların ve ayrıca sürüdeki tüm hayvanların 3 ayda bir rutin olarak ilaçlanması önerilir. Parazit rastlanan sürüde bütün hayvanların ilaçlanması gerekir.

Kenelerin aktif oldukları mevsimlerde tüm vücudu kapsayan ilaçlamanın yanı sıra iki üç günde bir bacaklar ve karın altı gibi kenelerin tırmandığı vücut bölgelerini meraya çıkarken püskürtme şeklinde ilaçlama yararlıdır. Böylece kenelerin en yaygın olduğu ve Tayleriyozis ve Babeziyozis riskinin en yüksek olduğu dönemlerde hayvanları korumak kolaylaşır.

Amidinler genel olarak, diğer pestisitlere dirençli parazitlere karşı oldukça etkilidir. Bununla birlikte piretroidlere direnç gelişmesi ile son yıllarda amidinlerin yoğun kullanımı da direnç gelişimine neden olmaktadır. Ürünün sık ve yoğun kullanımı özellikle Boophilus soyuna bağlı kene türlerinde direnç gelişimine neden olur.

Sanitraz KULLANIMA İLİŞKİN ÖZEL UYARILAR

(i)Hayvanlarda Kullanıma İlişkin özel Uyanlar
İlaçlamanın sabah sağımdan sonra yapılması uygun olur. Yemler, yemlik, yalak, su ve su kapları; ilaç ve ilaçlı su ile bulaştırılmamalıdır. Ahır ve ağılların ilaçlanmasında, hayvanlar tedbir olarak dışarı çıkarılmalı, yeterli havalandırma yapılmadan içeri alınmamalıdır. Konsantre haldeyken yanıcıdır.

(ii)Ürünü uygulayana ilişkin özel uyanlar
Uygulama esnasında sırasında ilaca temas edilmemeli, ilaç solunmamalı, herhangi bir şey yenilip içilmemeli ve konsantre ürün yanıcı olduğundan sigara da içilmemelidir. Bu amaçla; lastik eldiven ve çizme giyilmeli, maske kullanılmalı, su geçirmez bol bir elbise/önlük giyilmelidir. Uygulama sonrasında eller iyice yıkanmalıdır. İlaç uygulanan hayvanlara, post tamamen kurumadan dokunulmamalıdır. Göz ve deriye teması halinde, bölge hemen bolca su ile yıkanmalıdır. Olası zehirlenme durumlarında; ürün ve prospektüs ile birlikte hekime müracaat edilmelidir.

Hekimler için uyarılar: Amitraz, kolinesteraz inhibitörü değildir. Zehirlenmeden şüpheleniliyorsa semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalı, özellikle solunum ve kalp fonksiyonları gözlenmelidir. İyileşme genelde kendiliğinden gerçekleşir. Atropin uygulamayınız ve hastayı kusturmayınız.

İSTENMEYEN ETKİLER

Tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında ilacın önemli bir yan etki yoktur. Bazı hayvanlarda (özellikle genç ve zayıf olanlar) kendiliğinden iyileşen hafif ve geçici sedasyon, kusma, diyare ile deri ve mukoza irritasyonu gözlenebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Asitlerle geçimsiz ve asit ortamda dayanıksızdır (<pH7). Bozunma olacağı için toksisite artabilir. Diğer ektoparaziter ilaçlarla eş zamanlı kullanmayınız. Amitrazın immunsupresif etkileri vardır. Bu etkilerinden dolayı kortikosteroid ve diğer immunsupresif ilaçlar ile eş zamanlı kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Yüksek dozlarda kullanıldığında; merkezi sinir sistemi depresyonu, vücut ısısı, kan basıncı ve kalp atış hızında düşüş, kan glikoz seviyesinde artış, mide-barsak sisteminden geçişte gecikme görülebilir. Bilinen bir antidotu yoktur, semptomatik tedavi için Yohimbin (0,1 mg/kg yavaş i.v.), Tolazolin (2-4 mg/kg i.v.) veya Atipamezole (50 mcg/kg i.m.; yohimbin’i takiben de kullanılabilir) uygulanması tavsiye edilir. Zehirlenme belirtisi gösteren hayvanlar soğuk su ile yıkanır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (I.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 21 gün, koyun ve keçiler 24 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Sığırlarda tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün (8 sağım), süreyle elde edilen süt insan tüketimine sunu İma malıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilen koyun ve keçilerde kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLAR

İçeriğindeki aktif ve yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Zayıf, hasta, derisi yaralı ve deri doku bütünlüğü bozulan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

Gebelik ve laktasyonda kullanım: Gebelik ve laktasyon sürecinde hedef türlerde kullanılabilir. Fakat koyun ve keçilerde gebeliğin son ayı ve laktasyon sürecinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Hasarlı ambalajları satın almayınız, kullanmayınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Orijinal ambalajında, 25*C’nin altında oda sıcaklığında buzdolabına konulmadan ve dondurulmadan, alevden ve güneş ışığından koruyarak saklanmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Ürünün ambalajı açıldıktan sonra tamamı sulandırılmalıdır. Sulandırıldıktan sonraki raf ömrü 24 saattir.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Kullanılmamış veya arta kalan ürün ilgili mevzuata göre imha edilmelidir. Balıklar ve diğer su canlıları için zehirli olduğundan; atık ve artıklar ile boş ambalajlar, dere, göl gibi su kaynaklarına atılmamalıdır. Hedef olmayan türler için uygulanmamalıdır. Özellikle kediler, yavru ve küçük boyutlu köpekler, atlar, tavşanlar, arılar ve diğer böcekler için zehirlidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde, beyaz folyolu kapaklı 100 ml ve 500 ml beyaz koeks şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; eczane, veteriner muayenehaneleri ve poliklinikleri ile hayvan hastanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 28.06.2018

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİH VE NUMARASI: 28.06.2018-028/005

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Santavet İlaç. San. Ltd. Şti. Şerifali Mah. Barbaros Bulv. Mevdudi Sk. No: 3 Ümraniye/İstanbul Tel: 0216 420 83 34 Faks: 0216 415 83 37

ÜRETİM YERİNİN ADI VE ADRESİ: Albafarma İlaç San. Tic. Ltd. Şti. İstanbul Tuzla Organize San. Bölgesi 8. Cad. No: 11 – 34959 Tuzla / İstanbul

Exit mobile version