Pointer Köpek Irkı ve Özellikleri

Pointer Köpek Irkı ve Özellikleri

Pointer Köpek Irkı ve Özellikleri

Pointer köpek ırkı, İtalyan Pointer’i, Greyhound, Bloodhound, Newfoundland, Tilki Tazısı, Setter, Bulldog köpeklerin çiftleşmeleri sonucunda dünyaya gelmiştir. “Puanter” olarak da bilinmektedir.  Türün kökeni bundan iki yüzyıl önce İspanya’ya dayanır. Zamanında soylu insanlar ava çıkarken yanlarında iki Pointer köpek bulundururdu. Böylece avın yerini aramak zorunda kalmayarak avın süresi kısalmış olurlardı. Günümüzdeyse Pointer türü için üretici ve yetiştirici dernekleri dahi kurulmuştur. Adına yarışmalar düzenlenmekte olan bu köpek, avcı ailesinin en iyilerindendir. Özelliklerinden bahsederek bu avcı türünü tanımanızı sağlayalım.

Pointer Köpek Özellikleri

Tüm vücudu simetrik olan bu cins, oldukça estetiktir. Güçlü yapısı nedeniyle uzun koşulara dayanabilir. Kaslı bir görünümdedir. Belirgin hatları ve zarafet timsali bir vücudu vardır. Oldukça kıvrak ve çeviktir.  Orta büyüklükte bir baş ve çoğunlukla koyu renk bir burnu vardır. Orta büyüklükte hafif sivri kulaklara sahiptir. Tüyleri tamamen kahverengi veya kahverengi beyaz karışımı olabilmektedir.  İnce tüylüdür. Karakter özellikleri ise yine fiziki özellikleri gibi sıralanabilir. Oldukça uyanık bir köpektir, atiktir. Olduğu ortama kolay sağlar, oldukça naziktir. Sabırlıdır, avını sakince izler. Çalışkan olması dolayısıyla avda oldukça faydalıdır. Oldukça akıllıdır, kolay eğitilebilir ve itaatkâr bir yapıdadır. 

Fiziki Yapı

Ortalama yaşam süresi 13 yıl ile iyi bakılırsa 14 yıl olabilir. Unutulmamalıdır ki, köpeğinizin sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmalısınız. Erkek Pointer köpeklerde boy en az 55, en fazla 62 cm olmaktadır. Dişi Pointer köpeklerde ise boy en az 54, en çok 62 cm’dir. Kilo, dişilerde ve erkeklerde aynı olmakta olup, ortalama 20 ile 30 kg arasında değişmektedir. 30 kg’dan fazla bir kilo, Pointer köpek sağlığını olumsuz etkileyecektir. Vücuttaki yağlanma sonucu yeteri kadar hareket edemeyecek, mutsuzluğuna sebep olacaktır. Çünkü bahsettiğimiz gibi bu ırk oldukça enerjiktir ve hareket etmeyi sever. Bunları yapamadığı anda depresyona girebilir. Bu açıdan köpeğinizin beslenmesini düzenli olarak kontrol etmeli ve aktif hareket etmesini sağlamalısınız.

Beslenme Düzeni

Diğer köpeklerde olduğu gibi bu cins de kuru mama ile beslenebilmektedir. İnsanlar gibi bazı gıdalara alerjik tepki gösterebilir. Uzman veterinerden nelere alerjisi olduğu öğrenilmelidir. Bundan sonra alerji yapmayan gıdalarla uygun beslenme düzeni ayarlanabilir. Günlük gıda alımı her köpek için ayrıdır. Çünkü gıda miktarı köpeğin yaşına, boy ve kilosuna göre belirlenmektedir. Köpeğiniz sürekli yemek istiyor bile olsa siz bu durumu dengeli hale getirmelisiniz. Gün aşırı su kabındaki su, ılık su ile tazelenmelidir. 

Tüy ve Vücut Bakımı

Haftada bir fırçalama, kısa tüylü Pointer köpek ırkı için yeterli olacaktır. Ayrıca köpeklere özel şampuanlar ile gerektiğinde yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra kurulanması, sağlığı açısından önemlidir. Kısa tüylü bile olsa Pointer cinsi köpekler de nezleye yakalanabilir. Bilhassa patilerinin kuru olmasına ve sıcağa yakın ılık suyla yıkanmasına özen gösterilmelidir. Zaten banyo sırasında köpeğiniz için en doğru suyu köpeğinizin verdiği tepkilerden anlayabilirsiniz.   Ava gidiliyorsa, avdan dönüşte pati araları kontrol edilmelidir. Ilıman iklimlere daha uygun olan bu cins kışın ve yazın da hayatını sürdürebilir. Ancak kışın üstüne bir kıyafet giydirilmeli ve yazın güneşin altında tutulmaması önemlidir. 

Pointer Köpek Cinsinde Sosyallik

Yabancı olsun olmasın, herkesle iyi geçinir. Öyle ki, çocukların rehabilite edilmesinde dahi kullanılmaktadır bu cins.  Diğer köpeklerle de iyi geçinmesine rağmen özgür bir cinstir. Bekçilik özelliği fazla bulunmamaktadır. Ancak buna rağmen özellikle gece vakitlerinde duyarlılığının arttığı ve havladığı gözlemlenmiştir. Yetiştirme tarzınız her cinste olduğu gibi Pointer cinsi için de önemlidir. Ancak bu köpek türünde ırsi olarak bir saldırgan tutum söz konusu değildir. 

Uygun Yaşam Ortamı

Harekete ihtiyaç duyan ve enerjik bir türdür. Sıklıkla egzersiz yaptırılmalı, enerjisi harcanmalıdır. Enerjisi harcanmadığında diğer canlılarda olduğu gibi eşyalara zarar verme söz konusu olabilir.  Bu nedenlerle özellikle küçük olan apartman dairelerinde bakılması pek tavsiye edilmez. Pointer köpek için en doğru yaşam alanı bahçeli bir evin bahçesidir. Böylece köpeğinizin günlük hayatında da az miktarda da olsa avcılık iç güdüleri korunur. Aynı zamanda enerjisini atabileceği için bahçede kalmak bu cins için önemlidir.

Avcılık

Avcılık iç güdüleri anne ve babanın cinsine göre değişmektedir. Eğer Pointer köpeğinin anne ve babası da avcı ise avcılık iç güdüleri oldukça yoğundur. Avlanma davranışı yavrunun küçüklüğünden beri gözlenebilir. Ortalama sekiz haftalık olan Pointer yavruları, işaret vermektedir. 

İngiliz Pointer olarak da bilinen bu cins, yabani tavşan avında kullanılmaktaydı. 2000’li yıllarda ise Pointer köpek cinsi daha çok sülün ve bıldırcın avında kullanılmaktadır. Küçük biçimli burunlarını güçlü koku alma duyusu ile kaldırmaları işaret etmelerindendir. Bu işaretlerinden dolayı bu cinsin ismi “point” yani işaret kelimesinden gelir. Pointer, işaret eden demektir. 

Tarihte Pointer Köpek Irkı

Pointer Köpek Türleri

İngiliz Pointer

İngiliz Pointer Köpek Irkı

Pointer denilince genel olarak kast edilen Pointer köpek türü, İngiliz Pointer ’dır. Sağlam bir avcı olmasına rağmen evde oldukça sakin ruhludur. Atletik yapıda kaslı bir vücudu vardır. Yüksek bir burun yapısı ile çıkık bir alın gözlemlenir. Alt çene dişleri ile üst çene dişleri birbirinin tam üstüne kapanır. Oval ayaklara sahiptir. Rengi çoğunlukla beyazdır. Ancak kimi zaman lekeli veya benekli olarak siyah, turuncumsu veya sarı renkte olabilir. Sudan çok hoşlanan bir tür değildir. Sıcak havalara daha uygun olduğu bilinmektedir.

İtalyan Pointer

İtalyan Pointer Köpek Irkı

Avrupa bölgesinin en eski av köpeklerinden biridir. Pliny, Dante ve Cellini, Xenophon gibi adlar almıştır. Boyu en az 55, en çok 67 cm olabilmektedir. Kilosu 25 kg ile 40 kg arasında değişmektedir. Dışarı yönlü çıkık ve kavisli kaş yapısı vardır. Göz rengi tüy rengine göre değişmekle birlikte, sarı veya aşı boyası rengidir. Rengi saf beyaz veya portakal rengi amber olabilmektedir. Kimi zaman iki renkli, kestane lekeli beyaz veya portakal yahut kestane benekli beyaz şeklinde görülebilmektedir. İtaatkâr ve kolay eğitilebilir bir Pointer köpek cinsidir. Bulunduğu ortama kolaylıkla uyum sağlar. Düşünceli ve uysal yapıdadır. Neşeli davranışlar çok gözlemlenmez. Her türlü av konusunda başarılıdır. Sakince avını gözlemler.

Fransız Pointer

Fransız Pointer Köpek Irkı

Tazı köpeği ile az bilinen Molossus cinsinin çiftleşmesinden meydana gelmiştir. Boyu en az 56 cm, en çok 65 cm olarak gözlemlenmiştir. Sağlıklı kilosu 25 ile 32 kg arasındadır. Oldukça güçlü olan bu köpek dayanıklı bir yapıdadır. Her türlü zorlu arazi ve iklim şartlarına uyum sağlamakta başarılıdır. Az miktarda çıkık bir kafatası ve dört köşeli bir yüze sahiptir. Mükemmel koku duyusu sağlayan kahverengi renginde iri bir burnu vardır. Ferma versin vermesin bütün anlarda heykelsi bir duruşa sahip olmasından dolayı oldukça estetiktir. Tek kusuru avını ısırırken biraz fazla güç kullanmasıdır.

The Review

Pointer Köpek Irkı Özelliklerinin Grafiği

68% Score

Pointer Köpek ırkının özelliklerinin 100 puan üzerinden değerlendirilmesi

Review Breakdown

  • Enerji Seviyesi 80%
  • Oyunculuk 80%
  • Yabancı Köpeklerle Dostluğu 60%
  • Eğitim Kolaylığı 70%
  • Isı Duyarlılığı 60%
  • Egzersiz Gereksinimleri 80%
  • Etkileşim Düzeyi 80%
  • Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluğu 80%
  • Dikkatli Olması 60%
  • Büyüme Şartları 20%
  • Seslerin Düzeyi 80%
Exit mobile version