Pilosin

Pilosin

Pilosin
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Beher ml’de 200 mg Tylosin baz içeren açık sarı – sarı renkli, berrak steril bir çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Tylosin; Streptomyces fradiae kültürlerinden elde edilmiş makrolid grubu bir antibiyotiktir. İlaç bakterilerde etkisini 50S ribozomal alt birimlere bağlanıp protein sentezini engelleyerek gösterir. Burada peptidil-t-RNA’nın bağlanmasını engeller. İlaç bakterilerde gelişmeyi durdurarak etkir. Tylosine başlıca gram pozitif bakteriler duyarlılık gösterir. İlacın duyarlı bakterilerdeki EKEY’u 0.1-0.5 µg/ml arasında değişir. Tylosine başlıca gram pozitif bakteriler duyarlıdır. Mycoplasma sp., Leptospira sp., Erysipelothrix rhusiopathiae, Treponema hyodisantriae, Corynebacterium pyogenes, Actinomyces sp., Clostridium sp., Chlamydia sp., Fusobacterium necrophorum, Pasteurella sp., Campylobacter sp., Staphylococcus sp., Streptococcus sp., Bordetella bronchiseptica başlıca duyarlı  türlerdir.

Nocardia sp., Pseudomonas sp., Chlamidya psittaci, Mycobacterium sp., Enterobacteriaceae, B.fragilis, E.coli ve Klebsiella sp. dirençlidir.

Tylosin baz halinde kas içi ve deri altı yolla verildiğinde, uygulama yerinden hızlı emilir. Köpeklerde 10 mg/kg dozda verildikten 30 dk sonra plazmada doruk seviyeye ulaşır. Sığır ve domuzlarda kas içi yolla uygulamayı takiben oldukça hızlı emilir ve enjeksiyondan sonraki 1-2 saat içinde pik plazma yoğunluğuna ulaşır. Kas içi uygulamadan yaklaşık 2 saat sonra plazmada bulunan ortalama ilaç yoğunluğu 1.5 mcg/ml, yarı ömrü 3-4 saattir. Dolaşıma geçen ilaç BOS hariç tüm vücut kesimlerine etkili olabilecek yoğunlukta geçer. Sütteki ilaç yoğunluğu plazmadakinin 5 katına kadar çıkabilir. Tylosin, vücutta pek değişikliğe uğramaz ve başlıca safra, süt ve kısmen idrar ile atılır.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Pilosin Enjeksiyonluk Çözelti; Tylosine duyarlı bakterilerden kaynaklanan sığır, koyun ve keçilerde pnömoni, metritis, piyoderma, erken dönemdeki mastitis ve agalaksia, pododermatitis, difteri, dizanteri, artritis, enteritis, keçi ciğer ağrısı başta olmak üzere, solunum, sindirim sistemi ve yumuşak doku enfeksiyonları ile leptospiroz ve viral hastalıklarla birlikte seyreden sekonder bakteriyel hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Pilosin KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde kas içi yolla;

Sığır, koyun ve keçilere,

Farmakolojik Doz: 10 mg/kg ca/gündür.

Pratik Doz: 20 kg canlı ağırlığa 1 ml ve kas içi yolla uygulanır. Tedavi için 5-6 gün yeterli olmaktadır. Aynı enjeksiyon yerine sığırlarda 10 ml’den; koyun ve keçilerde ise 5 ml’den fazla uygulanmamalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER

Şiddetli sürgünlere yol açabileceği için atlarda kullanımı önerilmez. Deri altı uygulanması acı veren tahriş ve lokal ödeme neden olabilir. Kas içi tatbiki nekroz ve hemoraji gibi lokal reaksiyonlar ve tatbikten 6 gün sonra yeni oluşan konjiktivada bazı lokal reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bazı ciddi olgularda, deride ve seröz membranlarda peteşiler gözlenebilmektedir. Sığırda taşipne oluşturabilmektedir. Kedi ve köpeklerde nadiren kusma oluşabilir.

Pilosin İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Ribozomal proteinlerde aynı noktaya bağlanması sebebiyle, linkozamidler ve kloramfenikolle ters etkileşme yapabilir, bu nedenle birlikte kullanılmamalıdır. Teofilin, digoksin, varfarin, siklosporin gibi ilaçlarla etkileşme yapar. Aktif maddenin çökmesine neden olabileceğinden Pilosin, diğer parenteral çözeltilerle karıştırılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Aşırı yüksek dozda ve uzun süreli olarak kullanıldığında oluşabilecek klinik tabloya göre semptomatik tedavi yapılmalıdır. Anaflaktik tablo oluşumunda epinefrin, solunumun desteklenmesi için oksijen verilmesi gerekebilir. Doz aşımında ilaç uygulanmasına hemen son verilmelidir.

GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARDA KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığır, koyun ve keçiler 28 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra, 4 gün (8 sağım) boyunca elde edilen inek, koyun ve keçi sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Tylosin, geviş getirenlere ağızdan uygulanmamalıdır. Damar içi yolla verilmesi şok ve solunum güçlüğüne yol açar. Tylosin, nispeten non-toksiktir. Tekrarlanan doz toksisite çalışmalarının sonuçları, Tylosinin herhangi bir karsinojenik veya mutajenik etkisinin olmadığını ortaya koymuştur.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Gıda maddelerinden uzak tutulmalıdır.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN ÖNERİLER

İlacı uygulayacak kişiler, kontakt dermatitis riskinden dolayı, ilacın derilerine temasına karşı ihtiyatlı olmalı ve uygulama sonrası ellerini yıkamalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Işıktan korunarak, 15°C- 25°C’de tutulduğunda raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. İlk kullanım için açılan ilaç 1 ay içinde tüketilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutuda 20, 50, 100, 250 ve 500 ml’lik amber renkli cam şişelerde satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesiyle veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır. (VHR)

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 10.08.2021

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 21.05.2012 – 26/008

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Pİ FARMA İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş. Malıköy Başkent OSB Mah. 26. Cad. No: 34/A – Sincan – ANKARA – TÜRKİYE

ÜRETİCİ FİRMA ADI VE ADRESİ: Pİ FARMA İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş. Malıköy Başkent OSB Mah. 26. Cad. No: 34/A – Sincan – ANKARA – TÜRKİYE

Exit mobile version