Petek Güvesi

Galleria mellonella ve Achroca grisella

Petek Güvesi

Petek Güvesi

Petek Güvesi. Arıcıların genel olarak rahatsız oldukları bir durumdur. Çoğunlukla cılız kovanlara musallat olarak büyük zararlar verir. Petek güvesinin 2 türü vardır diyebiliriz. Bunlardan ilki olarak büyük petek güvesi (Galleria mellonella) ve ikincisi de küçük petek güvesi (Achroca grisella) olmak üzere iki çeşidi vardır.

Büyük petek güvesi (Galleria mellonella) sarımsı boz renkte ve orta büyüklükte bir kelebektir. Geceleyin kovanların deliklerinden içeri girerek yumurtalarını çatlaklara, yarıklara ve çerçeve oyuklarına bırakır. Kovan içindeki uygun şartlarda yumurtalar belli bir süre sonra küçük beyaz kurtçuklara dönüşür.

Büyük petek güvesi (Galleria mellonella)

Küçük petek güvesi (Achroca grisella), yetişkinler yaklaşık 0.5 inç uzunluğunda ve gümüş-gri veya bej gövdeli farklı bir sarı başlığa sahip bir türdür. Soğuk iklime sahip bölgeler hariç, dünyanın birçok yerinde azda olsa balmumu güvesi daha çok yaygındır.

Küçük petek güvesi (Achroca grisella)

Petek güvesinin en büyük zararını kurtçuk döneminde yapar. Kurtçuklar bu dönemde petek gözleri içine girerek mum, bal ve polenle beslenir. Hareketlerine petekler içinde kanallar açarak devam eder. Bu esnada geçtiği yerlere ağ örüp siyah küçük pislikler bırakır. Havalandırmanın yetersiz ve çevre sıcaklığı ılık olduğu şartlarda özellikle koyu ve polenli peteklerde hızlı bir şekilde çoğalırlar.

Petek güvesinin kurtçukları bir süre sonra kovanın çerçeve veya gövde kenarlarında beyaz kozalar içinde krizalit devresine girer. 8-10 gün içinde bu kozalardan kelebek halinde çıkar. Bu yeni kelebekler çiftleştikten sonra tekrar yumurta bırakmaya başlarlar.

Petek Güvesi Mücadelesi

Petek güvesiyle mücadele etmenin en etkin yöntemi kovanları sürekli güçlü tutmaktır. Güçlü bir kolonideki arılar petek güvesinin yumurta bırakmasına izin vermezler. Kelebek yumurtasını bırakıp kurtçuklar çıksa bile rahatlıkla bunları peteklerden temizlerler.

Dondurucu soğuklar güvenin bütün dönemleri için öldürücü olduğundan, kullanılmayan petekler soğuk ortamda saklanmalıdır. Ayrıca petekleri ballıklar da seyrek yerleştirip, ballıkları üst üste koyarak alttan havanın girip üstten çıkmasını sağlayarak oluşturulacak hava cereyanı da güvenin gelişmesini önlemektedir.

Exit mobile version