Peripartum dönem yönetimi yani doğum öncesi yönetim, hayvanların doğum yapmadan önce ki dönemin doğru planlanması ve sağlıklı geçirilmesi doğum zamanı ve sonrası dönemin sorunsuz atlatılmasına katkı sağlayacaktır. Doğum öncesi dönemde yapılması gerekenler; gruplandırma, hayvan refahını arttıracak uygulamalar, yemleme, güç doğum oranını düşürecek veya doğumu kolaylaştıracak uygulamalar, abort, erken doğum ve doğum belirtileri açısından gözlem, doğum sonrası yapılması gerekenler ise bu dönemi sağlıklı geçirebilmek için immun sisteminin desteklenmesidir.
İşletmelerde bu konularla ilgili olarak kontrol listeleri oluşturulmalı ve yapılacak işlemlerin bu kontrol listelerine göre takip edilmesi yönetim açısından kolaylıklar sağlayacaktır.
Bir işletmenin en önemli amacı; sürüdeki ineklerin sağlıklı ve yüksek süt verimli olmasıdır. Bu amacın gerçekleşmesi için özellikle geçiş döneminde bakım-yönetim iyi olmalı, inekler uygun rasyonlarla beslenmeli ve yakından takip edilmelidir. Fresh grup inekler için özel alanlar, ayrı bir bakım-besleme protokolü ve bu bakımdan eğitilmiş fresh grup personeli olmalıdır. Fresh grup barınağında çalışan personel doğru tanı, tedavi ve burada gördükleri durumların kayıtları konusunda eğitilmelidir ve veteriner hekimler ile sık sık bir araya gelerek mevcut durumu değerlendirmeli, tedavi protokollerini gözden geçirmelidirler.
Peripartum Dönemde Vitamin B12 Enjeksiyonu Yararlı Olur Mu?
Peripartum dönemin önemi konusunda bugün 3 farklı yazı paylaşmıştım. Bu yazılarda ortak nokta: inekler için peripartum dönemin hastalıklar, döl ve süt verimi açısından kritik olmasıydı. Peki bu kritik evreyi mümkün olan en az hasarla atlatmak mümkün mü?. Evet mümkün, bunun için birtakım önlemler almak gerekir. Bu önlemlerden birisi de bu dönemde ineklere vitamin B12 desteğidir. Peripartum dönemde vitamin B12 enjeksiyonu yapılan inekler daha fazla yem tüketmekte, DAHA AZ KİLO KAYBI OLMAKTA, negatif enerji dengesinden korunmakta, kan NEFA ve bütirik asit konsantrasyonu düşük olmaktadır. Bu nedenle döl ve süt verimi performansı artmaktadır.
Prof.Dr. Ayhan BAŞTAN
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi